Психология

За безсънието и мислите, които не ни дават да заспим

Замисляли ли сте какво е символичното значение на проблемите със съня и безсънието? Почти всеки втори човек рано или късно преживява трудности със заспиването, събуждане на интервали през нощта или ранно събуждане призори.

В резултат, ежедневието ни се превръща в нещо като буден ад, в който умората, изтощението и тревожността ни заплитат в затворен кръг, от който сякаш спасение няма. Но спасение има.

Тялото ни има какво да ни каже и просто се опитва да ни покаже, че сме готови за ПРОМЯНА. Но само да можехме да го „видим“.

Мислите, които не ни дават да заспим

Top Yoga Workout Weight Loss  : They totally work—even if you're not a meditation-type person. #greatist great...

Ако някога сте страдали от безсъние знаете каква битка се случва между между вас и чаршафите ви. Вие се опитвате всячески да заглушите мислите си, а те наводняват съзнанието ви точно когато е време за сън и почивка.Но помислете, може би е време да си позволите да мислите за тези важни за живота ви неща през деня. 

Да, те със сигурност са неприятни, неудобни по някакъв начин. Ако си позволите да мислите за тях през деня няма да има нужда тялото ви да влиза в компенсаторен механизъм и ви изненадва с тях през нощта.

Може би се страхувате, че ако си позволите да мислите това и това, както душата ви нашепва, че е време, ще трябва да предприемете промени, за които някак не сте готови. Но знаците са красноречиви – ГОТОВИ СТЕ, и е време да направите тази важна крачка напред!

Извадете ги навън

Back Stretch

Да, същите тези мисли, които приличат на едно малко нощно торнадо. Те са такива, разбъркани, хаотични и неясни, защото все още не сме им придали съзнателна структура. Не знаем какво означават за нас. Защо са толкова важни?

Има начини, които могат много да помогнат. Например, можете да започнете да пишете всеки ден – вземете лист и химикал и „излейте“ всичко, което ви идва наум по време на белите ви нощи. Без цензура. Всичко.

Отворете пространство за тези мисли през деня, прочетете ги, съзерцавайте ги. Позволете си да видите какво иска да ви каже подсъзнанието ви. Така ще освободите нощта за спане, а не за умуване и ще започнете да събирате енергия за важните стъпки, които ви предстоят.

Умът потиска, а душата е готова

Най-плашещото нещо за повечето от нас е промяната. Но тя е и най-естественото нещо, което непрекъснато съпътства живота ни. Истината е, че душата ни не се страхува. Тя ЗНАЕ, че промяната е за добро и се доверява.

Умът е този, който се страхува от мислите, водещи до промяна. Той се опитва да ги скрие под „килима на несъзнаваното“.

Но когато падне нощта и сънят намали активността на съзнанието ни, тези мисли изскачат и заливат цялото ни същество с важността на това, което предстои.

Можем да продължим да бягаме и безсънието ще ни изтощи докрай. Борбата е със себе си и с неизбежната промяна. Но можем да се доверим и да приемем промяната като нормална част от процеса на израстването ни.

Истината е, че щом безсънието се е появило като знак, душата е готова!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Източник: frida.bg

Снимка на корицата: flickr

Leave a Reply