Екатерина Кьосева Йога

Йога променя нашето ДНК и ни помага да бъдем по-здрави

Много често казваме, че йога практиката намалява стреса и ни помага да бъдем по-балансирани и здрави. Но как се случва това? Какво е молекулярното значение на този мистичен източен ритуал, който носи така популярното наименование „йога“?

Как няколко йога асани могат да ни предпазят от болести или да ни върнат здравето обратно?

Devon

Вече има напълно научно обосновано становище как се случва този за много от нас все още необясним процес. Списание „Frontiers in Immunology“ ни дава отговор, който отдавна имаме нужда да получим.

Списанието събира различни емпирични изследвания, правени в последните 20 години, за да обобщи как различни практики като медитация, йога и тай чи влияят върху нашето здраве и психика.

Докато някои практики като йога, тай чи и чи гонг притежават осезаем физически компонент, други – като медитация, пранаяма и майндфулнес, са доста необозрими в своята същност.

Въпреки разликите си обаче те предизвикват сходни психологични и клинични ефекти. Едни от най-забележителните са намаляване на стреса, тревожността и депресивните симптоми. Но не само.

Те не просто ни карат да се чувстваме по-добре след напрегнат работен ден, а буквално „преобръщат“ молекулярните реакции на нашето ДНК, които причиняват влошаване на здравето и депресия.

Що е то генна експресия и как да й повлияем с йога?

Meditation

Когато в живота ни се изпречи стресово събитие нашата симпатична нервна система по инстинктивен начин преминава в режим „борба или бягство“. Когато опасността премине нашето тяло превключва в предишния режим, а системите ни се връщат обратно в нормално състояние.

Генната експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК.

В ранното развитие на човечеството тази реакция е била изключително важна за нашето оцеляване, защото опасности за живота ни са дебнели почти зад всеки ъгъл. Днес не е точно така.

Няма да видим мечка, която тича срещу нас, за да ни разкъса. Но ежедневно сме изложени на малки едва доловими стресори (изисквания, работа, страхове, очаквания), които изтощават имунната ни реакция. 

Тялото ни твърде често превключва в режим на оцеляване, без да има реална заплаха. Това води до изтощение на имунната система, ментални проблеми и цялостно влошаване на здравословното състояние.

Според „Frontiers in Immunology“, след като симпатичната ни система е активирана се повишава продукцията на специфичен вид молекули, наречени  нуклеарен фактор-капа B (NF-kB).

Тези молекули се превръщат в гени, които произвеждат и освобождават протеини, наречени цитокини.  Те на свой ред причиняват хронични възпалителни процеси и т.н. автоимунни заболявания.

Devon

Според този внимателен научен преглед, хората, които се занимават редовно с практики, свързващи ума и тялото (Mind-Body Interventions) като йога и медитация, показват значителен спад в образуването на NF-kB молекули, както и на цитокини.

Това означава, че практикуването на йога и медитация, както и на други енергийни практики, води до преобръщане на ефектите на стреса, което на свой ред преобръща нашата генна експресия.

Резултатите от тази научна рецензия са изключителни и ни показват как майндфулнес практиките са новият код за здраве. Не става дума за бързи резултати и демонстрации на сложни акробатически пози.

Става дума за възстановяване на организма ни на генно ниво. И в това отношение, всяка практика има значение!