ЕЗОТЕРИКА Екатерина Кьосева

Ин & Ян ароматерапия: свържете се с вътрешната си мъдрост

Ин и ян са основните противоположни енергии, циркулиращи във всеки от нас. Ян е динамичното и активно начало. Неговият девиз е “Да го направим сега!“ Неговата посока е действието.

Ин, за разлика от ян началото, е пасивната, възприемаща, творческа, рефлективна и мъдра страна във всеки от нас. Девизът на ин енергията е „Нека изчакаме, да наблюдаваме, да се насладим, ще решим по-късно какво е най-добре да се направи!“

Често асоциираме ин и ян полярностите с мъжката и женската енергия, с действието на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система, както и със способността ни да действаме и да се отпускаме.

Твърде много ин енергия ще ни направи прекалено отпуснати, вяли, уморени, бездействени, интровертни, емоционални и депресивни.

Твърде много ян от друга страна ще ни направи прекалено стресирани, изнервени, враждебни, агресивни, неспокойни, тревожни, в невъзможност да се отпуснем и да се порадваме на живота.

Без ян енергия нашата творческа ин енергия ще стане застойна, вяла, без възможност да се изрази в света. Без ин енергия ян ще стане твърде хаотична, скована или експлозивна, лишена от вътрешна посока и смисъл.

За да бъдем в енергиен баланс трябва да поддържаме относително равновесие между ин и ян енергия в себе си.

Това означава да знаем кога е време за действие и кога за почивка. Да знаем кога е време да сменим полюсите в себе си, но най-вече – да знаем как да го направим!

Можем да направим това като наблюдаваме себе си. Коя енергия е доминираща у вас в този момент? Дали сте твърде тревожни или твърде отпуснати?

Повечето съвременни хора страдат от хроничен стрес и напрежение. За тях е трудно да превключат полюсите към ин началото. Започват да страдат от безсъние, изтощават се с постоянно правене на нещо и не могат да изпитват удоволствие от живота.

За тях е подходящо да посещават ин йога класове, тай чи, медитации, както и да прекарват повече време сред природата. Досегът със земята при ходенето боси отнема излишното напрежение /ян енергия/ от тялото ни и ни помага да върнем енергийния си баланс.

Изключително много в това отношение помагат и етеричните масла. Те са малки и можем да ги носим навсякъде със себе си, за да подпомагаме превключването от ян към ин.

Много ефективно в случая е да ги ползваме след приключване на работния ден, през уикенда, както и преди заспиване. Те ще отпуснат нервната ни система и ще я приучат бързо да влиза в “relax mode”. Просто поставете 1-2 капки в ръцете си, разтрийте ги една в друга и вдишайте аромата им няколко минути.

Ароматните молекули на маслата директно повлияват онези области в мозъка, които отговарят за емоциите, настроението, нервната система и релаксацията. Превърнете ин ароматерапията в ритуал, чрез който редовно да се свързвате със вътрешното си състояние на покой, творческа енергия и мъдрост.

Роза

Етеричното масло от роза е рядко срещано, но притежава една от най-високите вибрации сред маслата. То действа успокояващо, антисептично, пречистващо и  ободряващо. Маслото от роза има балансира менструалния цикъл при жените, стимулира ин енергията в бъбреците и действа като силен афродизиак.

Лавандула

Маслото от лавандула намалява стреса и успокоява нервите. Помага при проблеми със съня и при кожни раздразнения. Това е едно от най-използваните етерични масла. Можете да го добавяте в крема за тяло или да разтривате стъпалата си с него преди лягане.

Салвия

Етеричното масло от салвия действа като антидепресант, успокоява и намалява болките и неразположенията по време на месечния цикъл. Повлиява добре настроението и облекчава дискомфорта. Можете да добавяте няколко капки етерично масло от салвия в маслото си за тяло или да масажирате кожата на корема си директно с него за облекчаване на крампите по време на цикъл.

Лимон

Етеричното масло от лимон има енергизиращо и антистресово въздействие върху психиката ни. Препоръчва се да се добавят няколко капки прясно изтискан лимонов сок или етерично масло в чаша с вода и да се пие всеки ден за оптимало здраве.

Тамян

Маслото от тамян притежава топъл и мек аромат. Действа отпускащо, релаксиращо, премахва излишната ян енергия и умственото напрежение. Тамянът има силно действие при редица гинекологични и репродуктивни проблеми – регулира месечния цикъл, прочиства енергията в матката, подобрява кръвообръщението в репродуктивните органи и действа като силен афродизиак.

Маточина

Етеричното масло от маточина е известно като еликсир, който доставя радост на сърцето и ума. Притежава силни успокояващи и релаксиращи свойства. Смята се, че е сред маслата с най-силен седативен ефект върху централната нервна система. Подпомага освобождаването от безпокойство, страхове, тревога и свръхнапрегнатост.

Кипарис

Маслото от кипарис притежава чист, свеж и дървесен аромат, който ни връща усещането за гора дори и в градски условия. Кипарисът има заземяващи качества, което го прави идеалното етерично масло, когато сме стресирани или преминаваме през етап на промени в живота си.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

3 коментара

 1. Ароматерапия за справяне с негативните емоции

  септември 29, 2019 at 12:10 pm

  […] специалистите по ароматерапия, инхалирането на определени етерични масла повлиява […]

 2. 5-те най-добри етерични масла за млада и красива кожа

  септември 29, 2019 at 12:47 pm

  […] които имат характерни полезни свойства както за здравето, така и за […]

 3. 5-те най-ефективни етерични масла против бръчки

  октомври 9, 2019 at 3:13 pm

  […] мотивация, но не само. Някои етерични извлеци имат лечебни свойства и подпомагат нашето здраве и не на последно място – […]

Leave a Reply