Екатерина Кьосева Йога

Вишудхи чакра, или как да отворим гърления си център?

Гърлената чакра или позната ни от санскрит като „вишудхи“ е петият ни енергиен център, разположен в центъра на шията, непосредствено зад хранопровода. „Вишудхи“ на санскрит означава „чистота“, а аурата й варира от небесно синьо до тюркоазено.

Вишудхи чакра отговаря за комуникацията, свързването с другите през думите, изразяването на чувства, мисли и идеи, креативността, както и с изчистването на енергията.

Когато нашата вишудхи чакра е затворена ние наблюдаваме няколко физически, емоционални и ментални симптоми, сред които най-явните са:

 • Тих и сподавен глас
 • Затваряне в себе си
 • Трудно споделяне на мисли и чувства
 • Често сякаш ви засяда „буца“ в гърлото
 • Неспособност да казвате „не“
 • Срамежливост
 • Социална тревожност
 • Скърцане със зъби нощем
 • Проблеми с гърлото и зъбите
 • Проблеми с ушите и слуха
 • Болка във врата и раменете
 • Хъркане
Как да „отворим“ гърления си център?

йога

Започнете да пеете

Няма значение дали ще пеете мантри или любимите си джаз песни – важно е да започнете да прокарвате енергия (прана) през гърлото. В началото може да нямате сила в гласа си и да усещате, че той заглъхва и сякаш звучи фалшиво и странно. Не спирайте. В началото винаги е така. Гърлото има нужда от време и практика, за да се пречисти.

Започнете да мълчите

За някои от нас не говоренето, а оставането в тишина е много по-голямо предизвикателство. Когато нашата вишудха е в баланс ние можем както да говорим, когато трябва, така и да мълчим. Чувстваме се комфортно както в думите, така и в тишината.

Казвайте истината

Няма как да отворите своята вишудхи чакра ако спестявате своята истина на другите хора, омаловажавате я или я преобличате така, че да им е по-удобна. Започнете да говорите истината. Казвайте „не“, когато го мислите. Изразявайте мислите и чувствата си. Нека останалите да свикнат с новото ви отворено и изразяващо се Аз.

Пазете се от клюки и спорове

Клюките по чужд адрес и споровете обезсилват нашата вишудхи чакра и я лишават от сила. Излишното говорене безцелно разпилява енергията на гърления център. Всеки има правото на собствено мнение. Няма място за спор, надговаряне, кавги. Негативните думи и клюки „замърсяват“ вишудхи с негативна енергия, затварят я и я блокират.

Започнете да се изразявате

Няма значение дали ще пишете писма, ще пеете или ще рисувате – вашата същност има нужда да се прояви чрез творчеството и креативността. Втора чакра или свадхищхана е директно свързана с вишудхи чакра. Дори да имате много творческа енергия във втори център ако пета чакра е затворена тя никога няма да види бял свят.

Носете сини дрехи

Синьото, както вече споменах, е цветът на вишудхи чакра. Ако искате да подсилите и активирате своя гърлен център носете цветове, които резонират в същата вибрация с гърления ви център.

 

Носете естествени камъни

Едни от най-силните камъни за активиране на вишудхи чакра са тюркоазът, лапис лазули и амазонитът. Те ще ви помогнат да бъдете по-искрени със себе си и с другите, по-уверени в себе си и по-креативни. Да изразявате своята истина с лекота и благодарност.

Етерични масла

Ароматерапията е прекрасно средство да засилим енергията в чакрите си. Смята се, че сандаловото дърво, жасминът, чаеното дърво, ментата и евкалиптът са едни от най-добрите етерични масла за вишудхи чакра.

Хранене с течни храни

Храните, които подпомагат отварянето и разблокирането на петия енергиен център са предимно течните храни – прясно изцедените сокове, леките супи, както и плодовете с високо водно съдържание. Освен това, детокс диетите с плодове и течности оказват изключително балансиращо влияние върху нашата пета чакра.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply