ЙОГА КУХНЯ

Вегетарианска пица със зеленчуков блат от карфиол

Напоследък все повече се интересувам от готвене на здравословни (и вкусни!) ястия! Така в желанието си да намеря (най-сетне!) здравословен вариант на любимата ми пица попаднах на един супер сладурски кулинарен блог с елегантното име La Cuisine.

Както самото име подсказва, вътре намерих невероятни рецепти – елегантно съчетание от красиви фотографии, красиво поднасяне и здравословни съставки. Създателката на La Cuisine е 22- годишната Борислава Пейчева, студентка в Лесотехническия университет.

В сайта си тя споделя, че обича да експериментирам в кухнята и да се докосва до нови култури. Създава този сайт, за да споделя с нас страстта си към готвенето. Е, наистина добра инициатива, която ни вдъхновява да готвим за … насладата от готвенето! 

Споделям с вас една от рецептите на Борислава – опитайте я, страхотна е!

Вегетарианска пица със зеленчуков блат

За блата:

  • 1 карфиол
  • ¼  червен лук
  • 1 червена чушка
  • 1 яйце
  • сол
  • черен пипер

За плънката:

  • 1 патладжан
  • 5-6 печурки
  • 100 гр. доматено пюре
  • 1 скилидка чесън
  • 100 гр. моцарела
  • риган
  • босилек

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте карфиола като го разчупите на малки розички. Блендирайте го, а след това го поставете в кухненска кърпа и изстискайте водата от него. Изсипете го в купа и към него прибавете яйцето, ситно нарязаните лук и чушка, сол и черен пипер на вкус.

Разпределете добре умесената смес в тава върху хартия за печене и оформете блат с дебелина 0.5см(ако сместа е твърде много можете да я разпределите в 2 тавички). Печете в предварително загрята на 200°С фурна до получаване на златист загар. 

Нарежете патладжана на тънки шайби и го поръсете със сол. Оставете настрани за 10-15мин, докато  се отцеди горчивият сок, а след това го измийте добре и подсушете. Запечете подсушения патладжан на оребрен тиган за няколко минути от двете страни. 

Изсипете в купичка доматеното пюре и към него прибавете пресования чесън. Разпределете сместа върху изпечения блат и наредете патладжана, нарязаните на шайби гъби и моцарела. Поръсете с риган и поставете пицата във фурната докато моцарелата се разтопи. Поднесете с пресен босилек.