Екатерина Кьосева Женска енергия

Триъгълната теория за любовта: има ли „идеална“ любов?

Любовта е тема, която никога няма да излезе от мода. Можем да я дефинираме по различни начини. Да променяме представите си за нея. Да ги надграждаме. Както и да научаваме нови и нови начини да поддържаме огъня й в отношенията ни.

Любовта винаги е актуална и винаги присъства в живота ни, за да го направи по-цветен и по-вълнуващ. Триъгълната теория за любовта, или теорията за трите компонента на любовта, може да обогати разбирането ни за това толкова важно чувство.

Logan_Jared-48

Психологът д-р Робърт Стърнбърг създава своята известна Триъгълна теория на любовта (Triangular theory of love) през 80-те години, за да внесе светлина върху връзките и как точно създаваме взаимоотношенията си.

В нея той описва три важни нужди в любовта, характерни за всеки човек. Това са трите компонента на любовта, с които трябва да сме наясно, за да избегнем задънените улици във връзките си.

Какво представлява Триъгълната теория на любовта?

Робърт Стърбърг ни предлага семпла графика, в която ясно се виждат нашите основни нужди. Всеки ъгъл съответства на определена нужда. 

Начинът, по който тези компоненти взаимодействат всъщност определят типа любов, която имаме с партньора ни. Триъгълникът тук е употребен като метафора, а всеки „ъгъл” представя различен аспект на това, което с романтична нега наричаме любов.

Интимност

Интимността е изключително важно усещане. Усещането, че си приет и свързан с другия. Тя включва усещане за близост, синхрон и топлина.

Ако интимността присъства във връзката ви заедно със страстта имате на лице т.е. романтична любов, която се характеризира със силни емоции и интимност, но без обвързване.

Ако имате на лице интимност и обвързване вероятно сте в много хармонична, спокойна връзка с партньора си, но страстта липсва.

Страст

Всеки иска да има страстна връзка, която да го кара да се чувства жив. Тя включва физическата привлеченост към партньора, както и сексуалната съвместимост. Но само страстта не е достатъчна, за да се формира връзка.

Отношения, базирани само върху този компонент, са отношенията между любовници, които просто правят секс или отношенията между партньорите в началото на връзката. Комбинацията между наличие на страст и интимност вече стана ясна.

Комбинацията между страстта и обвързването, без наличие на интимност често се определян като т.н. „любов от пръв поглед“, която те заслепява, но не те подхранва отвътре.

Обвързване

Обвързването се базира на осъзнатото решение да бъдеш с другия и да градиш отношения с него. Това решение може да бъде краткосрочно или дългосрочно. Например, можете да решите да обичате някого, но без да имате дългосрочни намерения, например за създаване на семейство.

Когато има обвързване, но липсват интимността и страстта, става дума за връзка, в която липсва споделяне, радост, секс, интимност. Тази връзка често се базира на договорни отношения и често се нарича „празна любов“.

Има ли идеална любов?

Logan_Jared-104

Тези три компонента непрекъснато взимодействат един с друг, макар и да са привидно разграничени. Отсъствието и на трите от връзката е равнозначно на пълно отсъствие на любовен интерес.

Когато говорим за връзка става дума за емоционалната ни обвързаност с другия. Има нещо, кеото ни привързва един до друг и точно това са тези основни компоненти или нужди.

Повечето връзки започват при наличен един компонент от всички три. Най-издръжливите във времето отношения обаче са тези, в които присъстват поне два компонента. Трябва да имаме предвид, че става дума за три основни нужди и липсващият компонент винаги ще си набавяме отвън.

Ако липсва интимността ще общуваме повече с приятели. Ако ни липсва страстта ще си намерим любовник. Ако ни липсва обвързване ще се обвържен на друго място.

Важно е да знаем какво е важно за нас и с какво бихме направили компромис. Според Стърнбърг, изключителна рядкост са отношения, в които присъстват и трите компонента. Винаги има дупка или липсващо звени, което ще  ще жадуваме да я запълним по някакъв начин.

Връзка, която се гради само на един елемент е изключително трудно да оцелее. Шансовете да намерим останалите компоненти на друго място е много голяма. Ако съществува идеална любов то тя е тази, при която има разбиране за естеството на любовта.

Важно е да сме наясно кой компонент присъства във връзката ни и кой не. Важно е да решим дали сме готови да работим за доизграждане на липсващото или ще си дадем свободата един на друг, за да го преживяваме през други отношения. Приятелски (интимност). Договорни (обвързване). Любовни (страст).

Каква е комбинацията на нашата собствена връзка – решаваме ние!


екатеринаАвтор: Екатерина Кьосева

Източник: frida.bg

Снимки в статията: flickr/Reagan Lynn Photography

 

Leave a Reply