Екатерина Кьосева Йога Медитация

Трансцедентална медитация, и как да променим света, в който живеем

Медитацията може да ни помогне да се заземим, да успокоим ума си и да намерим вътрешния си център в хаоса на ежедневието. Трансцеденталната медитация от друга страна притежава потенциала да промени света – не само нашия собствен, но и света около нас. Не вярвате ли?

Вярвате или не, в света на физиката никой не се съмнява в този феномен. Когато медитираме се случват осезаеми промени както в нашия мозък и енергетика, така и в енергийното поле около нас.

Високата вибрация поражда висока вибрация. Но най-вече – тя прави позитивна промяна, а да си признаем, светът, в който живеем има нужда от тази промяна повече от всякога. 

Медитация, синхроничност, промяна

медитация

Юнг говори за колективно несъзнавано и синхроничност. Ако една идея възникне в ума на един човек със сигурност ще се появи и в ума на друг човек. Без значение от разстоянието и културните различия.

Това се обяснява с факта, че едни и същи идеи са се появявали по едно и също време в различни точки на света във време, в което комуникациите са били в своята нулева точка. 

Ако един човек започне да повишава вибрациите си в желанието си да служи на добра кауза, каквато е например постигането на световен мир, това ще се породи и в ума на друг човек, а това на свой ред ще предизвика верижна реакция. Защото всички ние сме взаимосвързани. 

Думата медитация идва от латинското meditariкоето означава „да помислиш отново“ и да „осъзнаеш“. В йогистката традиция медитацията, или дхияна, е седмата стъпка от осемте степени на осемстепенния път, описан от Патанджали.

Медитативното състояние на ума започва да се изгражда от първата стъпка – спазването на етичните правила, практикуването на йога и овладяването на тялото, овладяването на дъха, постигането на концентрация  и съзерцание (мета състоянието на ума).

Нека кажем, че това важи и за негативната дименсия. Ако в ума на един човек се загнездят мисли за отмъщение, гняв и жестокост, това ще предизвика верижна реакция в колективния ум. Струва си да подбираме мислите си, нали?

Всяка наша мисъл оказва влияние върху това, което се случва в глобален мащаб. Как да повишим вибрациите си на ума си, за да помогнем на планетата? В момента разполагаме с невероятни инструменти за това.

Имаме достъп до йога, както до различни книги и курсове за самопознание и личностно развитие. Освен това имаме на разположение мощни инструменти за овладяване на ума, каквито са различните медитативни техники. 

Трансцедентална медитация или „Ефектът Махариши“

медитация

 

През 1978г. група от близо 7000 човека се събират да медитират за 3 седмици, обединени от вярата си, че груповата медитация ще излъчи толкова висока вибрация, че тя ще помогне по положителен начин на енергията в заобикалящата ги местност, но не само. Този смел експеримент остава в историята като т.н. „Ефект Махариши“.

Тази групова медитация остава в историята като Трансцедентална медитация (ТМ). Нейн основател е Махеш Прасад Варма, който е наречен Махариши (велик пророк) или Махеш Йоги. Роден е в Индия през 1918 г.

След като завършва университет със специалност Физика, Махеш става ученик на учителя Свами Брахмананда Сарасвати (Гуру Дев).

През 1958 г. Махеш основава „Движение за духовно възраждане” в Индия, а през 1959 г. той се премества в САЩ. Само след няколко години той набира много последователи, а „Ефектът Махариши“ предизвиква любопитството на учени и изследователи от цял свят.

По време на груповата медитация „Махариши“ се отбелязва спадане на броя регистрирани престъпления в региона (и не само!), както и намаляване на проявите на жестокост и насилие със забележителните 16%. Регистрират се също така намален брой самоубийства и автомобилни инциденти, както и намаляване на терористичните атаки с близо 72%.

„Meдитaциятa пpeнacя cъзнaниeтo ни нa пo-виcoĸи нивa нa cъщecтвyвaнe, ĸъдeтo нaшитe миcли имaт cилeн eфeĸт въpxy нивaтa, c ĸoитo cи взaимoдeйcтвaмe, пpeди oщe дa ca ce cлyчили.

Cъзнaниeтo пopaждa мaтepиaлнитe нeщa. Ocнoвнaтa идeя e, чe вcичĸo cъщecтвyвa в eднo пoлe нa yнивepcaлнo cъзнaниe.“

Social-consciousness.com

Оттогава насам са направени не малък брой проучвания, които потвърждават уникалния ефект на груповата медитация. Каква е тайната? Във физиката „Ефектът Махариши“ е известен като „Полеви ефект“, или казано с други думи това е „ефектът на съгласуваност и позитивност, идващи от трансцедентирането на съзнанието и факта, че всичко в този свят е взаимосвързано“.

 

Промяната е наша лична отговорност

медитация

Както повечето от вас за забелязали промяната в енергетиката на Земята, както и нашата собствена е вече факт. Тя вече се случва, без значение дали го искаме или не.

Който се съпротивлява, вероятно ще изпита много голям дискомфорт, тъй като енергийният тласък в никакъв случай няма да ни позволи да спим спокойно. Време е за събуждане от съня на невежеството и адаптация към правилата на Новото време

Медитацията, и особено груповата медитация, както видяхме, са доказано средство за осъществяване на нашия личен принос към глобалната промяна. Само си представете, че световният мир започва с вашето лично израстване и вибрация?

Може би няма да е грешка ако кажа, че светът преминава от юношеска криза (бунт и отхвърляне на отговорността/авторитетите) към зрялост (поемане на отговорност и осъзнаване на това, че личността е част от по-широк социален контекст).

Вече няма кой да обвиняваме ако не се чувстваме добре в света, в който живеем. Нито родителите ни, нито държавата, нито работодателите ни са отговорни за нашето щастие и развитие. Юношата се събужда и поема управлението на живота си, защото осъзнава влиянието си в по-широк контекст. 

Всеки от нас влияе. Обогатявайки и развивайки себе си ние влияем. Със своя пример, но не само. Включвайки се в групови медитации и дейности за развиване на личния потенциал и енергия, ние влияем много повече.

Всичко, което мислим и правим има значение, защото промяната е наша лична отговорност. И тя започва от нас самите!