Екатерина Кьосева Женска енергия Тантра

Тантра за повече интимност, или когато ти и аз сме едно

Защо интимността е толкова важна? Как тантра практиките могат да ни помогнат да създадем повече интимност в отношенията си? На тези въпроси ще опитам да отговоря в тази статия.

Разбира се, аз не съм тантра коуч, но като психолог с известен опит и наблюдения в тантра ще споделя с вас някои от най-лесните, безопасни и ефективни тантра техники, които могат да повишат интимността и качеството на взаимотоношенията ви.

Интимност, и когато ти и аз сме едно

Много хора свързват думата „интимност“ със секс. Това не е точно така. Интимността идва преди секса и продължава и след него. Тя е като воал, който ни държи заедно дори и когато практически не сме заедно. 

Онова особено усещане да чувстваш другия с теб дори и когато той е далеч. Интимността е състояние на тотална хармония със себе си и другия, но и с целия свят. 

Интимни сме, когато сме емоционално близо до другия. Когато знаем чувствата му, тайните му, раните и копнежите му. Интимността е усещане за нещо съкровено, лично, наше. Тя е основана на ясна комуникация, честност, доверие, свързаност, приемане и любов. 

 

събитие

АКТУАЛНИ СЪБИТИЯ

Интимността е приятелство, облечено в романтични чувства. Тя е да харесваш другия и да искаш да разбереш повече за него. Да му вярваш. Да знаеш, че ви свързва невидима нишка във времето и пространството.

Тантра практиките целят да ни научат как да бъдем интимни в отношенията си, както и как да върнем това усещане за свързаност във връзката ни ако по някаква причина сме го загубили. Но тантра също така отива по-далеч. Тя иска да ни покаже как да бъдем интимни – напълно свързани – със самия Живот.

Все още много хора свързват тантра с „кама сутра“ и техники за „страхотен секс“. Това е една твърде повърхностна представа за тантра, която все повече ще бъде разобличавана от все повече любопитни и търсещи хора.

Тантра започва от сексуалната енергия, но цели да надскочи секса и да ни покаже начини, чрез които да трансформираме грубата енергия на сексуалността в интимност и дълбоко свързване с всичко живо.

Тантра у дома: как да започнем?

Предлагам ви тантра практики, които често се ползват в тантричните семинари и обучения. Те гарантират създаване на по-голяма интимност между партньорите. Превърнете ги в ритуал и ще забележите удивителна разлика в отношението ви както към секса, така и към интимността.

ПРАКТИКА: 5 неща, които харесвам в теб

интимността

Когато се видим с партньора си след работа или други ангажименти обикновено сме стресирани, уморени и на ръба на силите си. В това състояние е много лесно да забелязваме по-скоро негативните страни и качества у другия, а това крие риск да превърнем срещата ни в битка за надмощие.

Когато осъзнато решим да потърсим и видим 5 неща, които харесваме у другия, това незабавно ни настройва на тетивата на интимността и желанието. 

Няма значение дали току-що сте се събудили от сън или сте се прибрали от работа всяко емоционално „отделяне“ има нужда от емоционално свързване. Споделянето на положителни неща един с друг отваря пространство за забавление, радост и удоволствие от това, че сте заедно.

Времетраене: 2-3 минути за всеки партньор няколко пъти на ден

ПРАКТИКА: Свързване от сърцето

интимността

Това е една много лесна и ефективна практика за създаване на енергиен синхрон между партньорите. Добре е да я правите при първи контакт след като се били отделени. Например, след работа. Факт е, че това е времето, когато сте най-склонни да си размените по някоя остра реплика.

Вместо да се оплитате още повече в капана на стреса просто седнете един срещу друг с кръстосани крака. Поставете дясната си ръка върху сърцето на партньора и нека той постави дясната си ръка върху вашето. Гледайте се в очите нежно и с любов. Опитайте да дишате в синхрон.

Времетраене: 10 минути

ПРАКТИКА: Даващ-получаващ

интимността

В тази тантра практика се разменя емоционална сигурност и грижа, които са в основата на интимността между партньорите. Позицията, в която те трябва да застанат е „лъжички“.

Легнете заедно като единият партньор е с гръб към другия. Разберете се предварително, че това е игра за даване на грижа и емоционална сигурнсот, а не прелюдия към секс. Вземете със себе си таймер.

Нека първо единият „дава“ – прегръдки, целувки, мили думи, любов. Така както го чувства. Другият само получава. След изтичане на времето, сменете ролите си. Получаващите трябва да се отпуснат и да получават. Даващите – да дават.

Времетраене: 15 минути за всеки партньор

ПРАКТИКА: Яб-Юм

Това е една от най-известните тантристки позиции, която можете да правите по всяко време. Идеята е партньорите да се усетят един друг на много по-дълбоко ниво и да хармонизират енергиите си. 

Смята се, че при тази позиция енергиите на мъжа и жената започват да се въртят в кръг и да засилват жизнената сила.

Можете да я правите преди сексуален акт, както и по всяко време на деня за постигане на дълбоко ниво на интимност. Мъжът сяда на пода или леглото с леко разтворени крака. Жената сяда върху него. Партньорите опитвате да свият коленете и да докоснат стъпалата едно към друго. Прегърнете се плътно. Опитайте да синхронизирате дишането си.

Време: 10-15 минути


 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Ревността – болест или благословия? (тантра четиво за жени)

Страстта и сексуалното желание е само първото стъпало в дългия процес на изграждане на двойката. Те се основават на първоначално привличане и проекции, на хормонална химия и сляпо влюбване.

Но желанието от началото на връзката е непостоянно и се охлажда с времето. Много двойки разчитат това като знак, че с връзката е свършено, т.е. вече „няма искра“.

Те обаче пропускат нещо много важно по пътя. Любовта едва сега започва. Едва сега се отваря вратата към много по-дълбоки нива на интимност.

Не винаги „връзка“ е равно на „интимност“. Не винаги „секс“ е равно на „интимност“. Много често жените имат нужда от интимност, за да се настроят за секс, а мъжете имат нужда от секс, за да се настроят за интимност.

Къде се срещат те? Да, някъде там в овладяването на изкуството на свързването. Тантра ни показва пътя, но дали ще го извървим зависи изцяло от нас!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply