Женска енергия Интервю

Сандра от Tribal Fusion Sofia: Чрез танца откривам красотата отвътре

Тя е юрист по професия, но открива себе си в танците. Не какви да е, а племенни или както е модерно да се наричат – трайбъл фюжън денс. Тя притежава свободен дух, мило сърце, изключителен талант и пленяващо вдъхновение, а класовете й са екстатично преживяване на сливане с ритъма на музиката (личен опит)! Тя е Сандра от Tribal Fusion Sofia, която поканихме за интервю, за да ни разкаже малко повече за този изключително красив и пленяващ танц!

сандра

Сандра заедно с част от момичетата от групата й по трайбъл фюжън в София

Е: Сандра, можем ли да кажем, че ти си сред първите преподавателки по трайбъл фюжън бели денс в България? Това е един много красив, пищен и екзотичен танц, който все още не е достатъчно познат в у нас, но в момента набира скорост и става много популярен…

Сандра: Да, аз наистина съм сред първите преподавателки по трайбъл фюжън, които разпространяват и преподават тези танци в България. От 2017 година до сега съм организирала много събития, отворени за всички хора, които проявяват любопитство към този стил танци.

Всичко, което научих и това, което научавам от другите като посещавам различни фестивали в Европа, срещайки се със световноизвестни инструктори и пионери от този стил, като Kami Liddle, Rachel Brice, Mardi Love и много други, сега преподавам на момичетата в групата ми и съм много горда с това.

Това, което е важно за мен, е да има „high spirit“ в групата, т.е. да уважаваме всички хора, които се занимават с танци, както и на танцьорите от другите танцови групи. Това е единственият начин да растем като танцьори, но и като хора.

В България вече има много трайбъл фюжън танцьори, така че и тук трайбъл фюжън сцената расте, което ме прави много щастлива.

сандра

Е: Какво всъщност представлява трайбъл фюжън танцът?

Сандра: Комбинацията от танци от Северна Африка, Класически Индийски танци и Фламенко формират Американски Трайбъл Стайл (ATS ®) Той от своя страна е модерна форма на класически белиденс креирана от Fat Chance Belly Dance – основател Carolena Nericcio. От ATS ® се развива Tribal Fusion Belly Dance.

В основата на трайбъл фюжън са движенията от American Tribal Style, както и движения от класически белиденс, които се комбинират с Cabaret, Popping, Hip Hop, Balinese, модерен танц.

В зависимост от стила, с които се съчетава, Tribal Fusion има много подстилове като Urban Tribal, Gothic Fusion, Flamenco Fusion, Indian Fusion, Contemporary bellydance fusion…

Е: Как трайбъл танцът се различава от класическия бели денс?

Сандра: Според мен има няколко основни разлики, които различават Tribal Fusion от класическия бели денс. Едната от разликите е в начина на осъществяване на движението. Движенията в Tribal Fusion са по-изолирани и по-заземени. Характерни са движения на ръцете, вдъхновени от фламенкото.

Разлика има и в спектъра на движенията, които се изпълняват. Tribal Fusion заема движения от други танцови стилове и дава свобода на танцьорите да формират свой собствен и уникален стил.

Разлика има и в костюмите. ATS ® костюмите са характерни и познаваеми по широки поли, под които се носят шалварите. Задължителен е хубаво украсен колан, чоли блуза, върху която се носи сутиен, които е украсен с монети и мъниста.

На главите също се носят украшения. В зависимост от подстиловете костюмите могат да бъдат различни. За Urban Tribal са характерни минималистични костюми без много бижута.

Има важна разлика в музиката. Tribal fusion може да танцува и на електронна музика, джаз, ambiental… Тя също ви дава много свобода, възможност да експериментирате и да бъдете креативни.

С това просто набелязвам основните неща, защото за стил, подстиловe, важни имена има много още какво да се каже, но може би по друг повод! 🙂

сандра

Е: Как самата ти срещна трайбъл танците? Има ли история в живота ти, свързана с тази специална и може би … животопроменяща среща за теб?

Сандра: Научих за трайбъл фюжън танц през 2010 година. Трябва да спомена, че съм и дипломирани юрист и по това време работех в Базовия съд в Ниш, който е и мой роден град. По същото време посещавах уроци по ориенталски танци и редовно ходех на уроци по танци, които се провеждаха в Ниш и Белград.

Тамара Джорджевич, моят тогавашен инструктор по ориенталски танц, ме запозна с трайбъл фюжън. Тя ми каза да гледам клиповете на Rachel Brice. Веднага щом я видях се влюбих на пръв поглед както в нея, така и в този уникален танц.

По-късно през 2012 г. Тамара ме запозна с Нела Трабалика от Белград. Тя е основател и арт директор на Tribalica Dance Company. Нела първа пренася трайбъл фюжън танците в Сърбия през 2006 г. и е сред първите трайбъл танцьори на Балканите.

В Белград по това време се провеждаха и семинари, и фестивали по трайбъл фюжън, организирани от нея. Същата година аз с групата ни от Ниш участвахме във фестивала и направихме клас със Сюзан Франкович.

От 2012 г. до днес имам редовни часове с Нела, която сега се занимава с йога и АТS. Много съм благодарна, че имам тъкав прекрасен ментор. От 2016 г. съм full time танцьор. Така започна всичко.

Е: Как и кога всъщност реши да започнеш да преподаваш?

Сандра: До 2012 бях част от бели денс група Zeina of Serbia. След това от 2013, когато се преместих в София, започнах като соло танцьор. Много ми липсваше това групово усещане, както и енергията между танцьорите.

Оттогава започнах да мечтая да направя моя собствена група, с която да танцувам. След много фестивали и интензивни семинари в чужбина реших, че съм готова да споделя това знание с другите. Така през 2017 направих фб страничка Tribal Fusion Sofia и започнах да провеждам уроци в София.

сандра

Е: Какво е трайбъл танцът лично за теб?

Сандра: За мен това е танц-свобода. Свобода да показваме това, което усещаме. Танцът е израз на доверието между момичетата в групата и уважение помежду им. Танцът е отпускане в непознатото, както и намиране на креативност и сила в себе си.

Във фокуса е силата на движението, емоциите и енергията, които усещаме в групата и я прехвърляме към публиката. Както и свободата да комбинирате движения от различни танцови стилове с музиката, която обичате.

От друга страна, танцът е доста интуитивен и сензитивен. Очарована съм от плавността, която може да се види и как всичко тече като река без прекъсване.

Понякога най-сложните движения на този свят не са достатъчни, за да накарме някой да настърхне, докато гледа изпълнението. Но понякого само един поглед или движение с пръст може направо да ви заледи.

Още повече  съм очарована от факта, че е достатъчно само едно нещо, едно повдигане на ръка, примерно, за да задържим вниманието на някого, да откраднем цялото му присъствие и да го накараме да се замае от количеството енергия, което излиза от нас.

Движенията са малки, но прецизни, използва се мускулна техника, която много помага за опознаването и укрепването на цялото тяло.

Понякога най-сложните движения на този свят не са достатъчни, за да накарме някой да настърхне, докато гледа изпълнението. Но понякого само един поглед или движение с пръст може направо да ви заледи.Вижда се малко, но е изолирано движение. Някога е малко повече.

сандра

Е: Кога танцуваш самата ти? Има ли момент, в който човек просто си казва – „Време е да започна!“?

Сандра: Винаги е добро време, за да пробваш нещо ново. Винаги е добро време за танц. Никога не е късно да започнем да танцуваме, нито е необходимо човек да има предишен опит.

Ето, аз съм започнала много късно и сега танцувам всеки ден. Танцът за мен е удоволствие. Нямам навика, нито време да чакам специален момент. Имам голяма подкрепа от семейството си, така че често танцувам и с децата ми и изследвам движенията им, които те правят, без да го осъзнават. Те ми помагат да реализирам мечтите си.

По-често се случва с мен, когато правя нещо друго и слушам музика, прекъсвам, за да запиша движението, което ми хрумна. Най-красивите ми комбинации са се раждали в градския транспорт, таксита. 🙂 Така че време е да танцуваме!

Е: Това е много чувствен танц, в който се правят редица красиви движения с корема и бедрата. Как трайбъл танците могат да ни помогнат да отключим своята чувственост, сетивност и нека го кажем направо – женска енергия?

Сандра: Въобще бели денс ни научава как да обичаме тялото си, нашите извивки, да събудим нежна страна на себе си, страстната. Нашето самочувствие се изкачва на по-високо ниво.

Танцът прави така, че да се чувстваме по-женствени. Всички тези кръгове с корема, осмици, змийски ръце ни карат да чувстваме различна енергия, вътрешната, която се излъчва от нас и се излива около нас.

сандра

Фантастично е да танцувате в групата и това е единственото място, където можете да почувствате тази енергия. Това е нещо, което един соло танцьор не може да усети.

Чувствам се благословена, защото имам момичета до себе си, не зад мен, а до мен, които излъчват чиста, приятна енергия и по този начин зареждаме батериите една на друга.

Чрез танца откриваме истинската версия на себе си, красотата отвътре… По този начин ние излизаме с харизма, позитивизам, която привлича хората. Когато се вгледаме в себе си и се чувстваме хубаво, женствено и силно, това усещане може да го предаваме на другите…

Е: През октомври предстои първият Трайбъл Фюжън Фест в България? Кажи ни нещо повече за него? За кого е? Може ли да се посети от хора, които не танцуват или е само за танцуващи?

Сандра: Дааааа, Sofia Tribal Fest, от 25 до 27 октомври в София. За първи път организираме такъв фестивал в България и сме много развълнувани. Специални гости ще са мастер учители по трайбъл фюжън от Германия. Очакваме с нетърпение да посрещнем както нашите гости, така и други танцьори от чужбина, които ще посетят България з първи път.

Фестивалът ще се състои от семинари, които ще се провеждат от нашите прекрасни инструктори Силвия и Мели. Ще организираме и Tribal stage night, където ще бъдат представени нашите учители, организатори, гости, ученици. Скоро ще публикуваме повече подробности. Подробности за инструктори и семинари, вашите читатели ще могат да намерят тук  https://tribalfusionsofia.com/blog/sofia-tribal-fest/

сандра

Е: Какъв съвет би далa на себе си в момента, в който за първи път започна да се занимаваш с танци?

Сандра: Tърпение, много търпение. Не може всичко да стане за една нощ. Във всеки момент от танцуването трябва да се насладите, защото всеки период на учене е много специален. Ученето на техника и т.н. „drills“ в началото са един от най-красивите периоди в живота ми. Затова и толкова много обичам да работя с начинаещи, до детайли изпипваме движенията.

Е: А на нашите читатели, които проявяват интерес към трайбъл танците?

Сандра: Съветвам всеки, който се интересува от този танц да опита, да не се отказва бързо и лесно, да даде на тялото си време да свикне с новите движения. Да даде на мозъка си време да вдъхнови да обработи нова информация, да се съсредоточи и концентрира.

Нека дадем време на телата ни да заговорят на езика на танца!

Аз съм човек, който заради танците напусна “нормалната“ си работа и никога не съм съжалявалa за това. Това което мога със сигурност да ви кажа е, че ще бъдете много щастливи и емоционално изпълнени. И да, на светофара ще практикувате „shimmy“! 😉

Е: Къде можем да те намерим?

Сандра: В момента преподавам в студиото Beauty & Prana, ул.Раковски 157А и в студиото Dance Center Fantasia, ул. Кубадин 7, метростанция Надежда. За цялата информация можете да ни пишете на fb страницата Tribal Fusion Sofia и да ни посетите на tribalfusionsofia.com

Е: Благодарим много!

Снимки в статията: личен архив

Leave a Reply