Ако има нещо по-хубаво от шоколада, това е двойният шоколад! Това е и основният принцип, по който се приготвя тази проста и същевременно много специална торта.
Ако искате да изпиете сутрешното си кафе с нещо наистина разтърсващо като вкус, ще ви е необходим качествен кухненски робот с приставка за смилане на ядки и вместимост около 1 литър на смесителя.
Тъй като не работя с точни количества и везни, ще дам приблизителна идея за количествата на продуктите, а останалото ще оставя на вашия експериментаторски дух.
Необходими продукти за блата:
- 200-250 грама лешници
- 100-150 гр. слънчогледово семе
- 50-100 гр. кокосово брашно
- 50-80 гр. какаови зърна или какао на прах
- 200 гр. натурални фурми
- 20-30 мл. вода или портокалов сок.
- щипка джинджифил на прах
Необходими продукти за заливката:
- 100 гр. сурова какаова паста
- 50-70 гр. какаово масло
- 3-4 лъжици мед
- щипка чили на прах
- /ако нямате горното, два натурални шоколада с над 70% какаова маса/
Торта „Какаова церемония“: как да я приготвим?

Необходими са ядки и семена. За тази торта използвах само лешници и слънчогледово семе. Те имат „сладък“ вкус, за разлика от бадемите или сусама, които могат леко да нагарчат. Смилат се отделно в приставката на прах и се оставят в основния смесител на робота.
Добавих и кокосово брашно, но внимателно с него – вкуса е силен и е доста сухо. Какаото може да е сурово на прах или поне използвайте пълномаслено такова. Ако имате на разположение какаови зърна, може да смелите 50-80 грама на прах в приставката за ядки.
Слагаме и щипка джинджифил на прах и пускаме робота да смеси сухите съставки добре. В това време може да приготвяме и шоколадовата заливка.
Тук има варианта…
Аз имах останала сурова какаова маса за церемонии, която си донесох от Бали преди няколко месеца. Има варианти и да се намери в България. Слагате какаовата паста, какаово масло и две-три лъжици мед. Аз добавям и малко чили на прах по мой вкус и усмотрение.
Внимавайте, да не се подлютите прекалено много. Всичко това оставяме да се разтопи бавно на водна баня и в това време работим по блата. Ако нямате на разположение специалните съставки, за които говоря, всеки високопроцентен шоколад върши идална работа.
Гледайте да няма палмово масло и да е поне 70-80 % какаова маса. Може да експериментирате със смлени какаови зърна и какаово масло, но няма да е толкова фино.
След като сме смесили сухите съставки, започваме да белим фурмите. Аз използвам натурални Ирански фурми в кутия. Накисвате ги в чаша с вода и започвате да отделяте костилките и люспите когато е възможно. Водата улеснява процеса.
Добавяте 10-тина фурми и пускате робота за да ги разбърка добре с ядките и какаото. После постепенно добавяте още фурми, докато сместа стане хомогенна и подобна на твърдо тесто.

Възможно е да се наложи да добавите малко вода, но внимавайте – не прекалявайте!
Няколко супени лъжици могат да са достатъчни. Основна грешка на начинаещите е да се добавя прекалено много вода твърде бързо. Дайте време на робота да си свърши работата. Когато тестото е хомогенно и се движи в машината като едно цяло е готово.
Това е момента, в който е време да я оформите. Аз използвам незалепваща форма за торти със сваляемо дъно и хартия за печене по дъното – така тортата няма да залепне за формата.
Оформяте краищата малко по-високи, за да има място за шоколада. Дебелината на блата е според вашето желание и количеството тесто. Около 1 см е ОК за мен.
След това изливате разтопения шоколад и оставяте да изстине за 10-15 мин, след което я приберете в хладилника за няколко часа да стегне. Това е. Вашата торта е готова! Понякога хубавите неща са толкова прости и лесни, но ние безсмислено се опитваме да ги усложним!

Автор: Александър Петличков
Александър е архитект и фотограф по професия, освен това е йога инструктор, а напоследък и запален кулинар. Обичаме простите рецепти с качествени съставки и нямаме търпение да пробваме уникално вкусните рецепти на Алексанър, а вие? <3