Дева Мукта Женска енергия Тантра

Ревността – болест или благословия? (тантра четиво за жени)

Пиша тази статия за ревността от личен опит и искам да я адресирам най-вече към жените. Съществува едно явление, познато на всички създания от женски пол, независимо от зрелостта, осъзнатостта, самочувствието и себеопределянето. Това се отнася и за гей двойките. Когато сме с един мъж и той се заглежда по други жени това предизвиква у нас определено усещане, познато ни като ревност.

Разбира се, ревността има различни проявления и форми. Тя може да е свързана с друга зависимост, освен добре познатата ни сексуална зависимост. Тъй като всички мъже имат сексуална зависимост, тема която ще разгледам в една от следващите публикации, тук ще се спрем на най-травиалното проявление на тази зависимост.

Всичките й проявления водят до едно: неприятно и болезнено усещане на ревност. Чувала съм какви ли не определения и обяснения за това усещане. Наричано е с най-различни имена. 

Обличаме го в реплики като:

„Той е женкар…“

„Той не ме цени…“

„Това просто е невъзпитано…“

„Къде му е културата…“

„Той е болен…“

Или пък другата страна на монетата:

„Това е нормалната мъжка същност…“

„Такава е нашата култура, въобще не ми пука…“

„Ами и аз ще си зяпам…“

… и така нататък, и така нататък. Е, тъй като и аз съм се пекла на този огън, реших да дам една ясна картина на процесите, които предизвикват този скрито изявен или явен мъжки стереотип на поведение. И разбира се да предложа варианти за излизане от него. По един здравословен, толерантен и осъзнат начин.

Ревността: какво представлява?

Независимо дали искаме да си го признаем или не, дали ни харесва думата или се боим от нея, заради негативното и общоприето значение, ще наричам това усещане с общоприетата дума ревност. 

Ревността е многокомпонентна. Едната и страна е усещането от натиснат в нас бутон. Един основен бутон – недостатъчността. Бутонът на нашето време. Появил се още в най-ранна възраст и поддържан добре от обществото, училището, семейството дори. Той може да е разнороден, цветен, пъстър.

Дали сме достатъчно хубави, или пък достатъчно секси? Дали сме достатъчно изключителни? Достатъчно ли сме оригинални или пък най-вече достатъчно слаби? Разбира се, за да се достигне до това разбиране на себе си се иска ясна осъзнатост.

Ние много добре се маскираме, надяваме броните и твърдим: той е това, той е виновен, той, той, той… Но истинската благословия е възможността ние да насочим този назидателен пръст към себе си. Да свалим бронитена псевдо величие и гордост, да хвърлим маските и да признаем, оставайки напълно голи и уязвими. И това е първата стъпка.

Препоръка 1

Да седнем и да признаем:

Ревнувам
Чувствам се недостатъчна
Натискаш този мой бутон
Боли ме от това
Влизам в дискомфорт

И да приемем.

Да, този бутон съществува в нас. Той е част от нас. И както с всичко, така и с него имаме избор. Да останем в него (в дискомфорта) и да освободим натрупаното напрежение, да променим ситуацията (да сключим споразумения) или да напуснем ситуацията.

Аз тук не мога да дам препоръка за избора на всеки един. Той винаги е въпрос на лично решение за всяка отделна ситуация. Това което мога да направя, момичета, е да ви науча как да се справите с всеки един от тези избори по най-ползотворния за вас начин.

Следете за уъркшопи, които правя на следните теми: деарморинг (освобождаване от брони, блокажи и сенки), колелото на съгласието и всички теми за взаимоотношенията. Това е и основната работа, която вършим на индивидуалните сесии. Това, което ще кажа тук като най-важно е следното:

Ние не можем и не бива на контролираме живота, обстоятелствата и нашите усещания. Те са такива каквито са. Това което можем да направим като възрастни, отговорни за себе си личности, е да не се маскираме. 

Да не се бронираме. Да бъдем истински и автентични, каквото и да представлява това. Тъй като всичко е енергия ще освободим много енергиен потенциал, който употребяваме за да се крием и маскираме.

Втората важна линия в този процес между мъжа и жената е реалната енергийна картинка.

Когато мъжът и жената са свързани в общуване (особено когато това общуване има интимна част), те образуват енергийно един нов индивид. Дълбоката и продължителна свързаност е следствие от чувствителността и хормоналното производство. А за да чувстваме единственият начин е да свалим маските. Броните.

Темата за чувствителността е дълга и свързана с практика, ще я оставим за практическите занимания. Да се върнем на двойката. Този нов индивид е мъжка и женска част от двама човека. 

Тази форма не измества собствената ни индивидуалност, но се оказва приоритетна във връзките. Там ние дефинираме един на друг енергийни центрове и канали (теми, разглеждани подробно на уъркшопите ни Тантра и Хюман дизайн).

Основата на тази нова енергийна форма е мъжкото и женско начало. За яснота ще използвам източната терминология, която опростено и схематично дава принципите на тази същност. Шива и Шакти, фокус и енергия, мъжко и женско. И какво става в тази ситуация.

Жената Шакти е енергията. Тя танцува, променя се и играе около Шива. Той е фокусът, който я събира и центрира. В един момент нашият Шива премества фокуса върху пищните задни части на съседната маса. В този момент ние се разпиляваме. 

Усещаме изтичането на енергията, а точно сме се развихрили във всичките и превъплъщения и тъй добре сме се центрирали, разчитайки че нашият осъзнат Шива ще държи фокуса и тайно молейки се да не се появи най-апетитното парче на света и да подкуси ентусиазма ни.

Независимо от шеговития и преекспониран тон в тази ситуация, реалната енергийна картинка е такава и тя се усеща. В тялото ни, в енергийния ни капацитет. Затова идва и следващата препоръка.

Препоръка 2

Мили дами, обяснете простичко на вашия партньор. Вие ще намерите подходящо време и форма, сигурна съм. Кажете му за вашите усещания в тялото. За енергозагубата и разпръсването на енергията. За Шива и Шакти. За тази красива приказка, която дава ясно енергийно обяснение на ситуацията.

Обяснете му, че вашата енергия е обща и че няма никакъв смисъл да се изпраща към обекти, които не участват в момента във вашия енергиен кръг. Обяснете му, че най-чудното и чувствено преживяване, което можете да си подарите зависи от вашата обща енергия.

Този ваш голям енергиен капацитет позволява да достигнете до сърцето на мъжа, да му дадете любов във вид на благодарност. За фокуса му, за чистото му съзнание, че сам е избрал да бъде с вас, тук и сега и да присъства. 

Ясно, категорично, осъзнато. Да бъде присъствие. И разбира се, отново всичко е избор. На двамата. Нека просто да е един осъзнат и информиран избор. И тук ще поставя третата си препоръка. Трета по място, но не по важност:

Препоръка 3 

Бъдете реалистки, мили жени! Бъдете емпатични. Това е много важна част от цялостната картина в двойката. Разбира се, че всеки харесва и се наслаждава на заобикалящите го мъжки и женски същества. Есенция от красота и мистицизъм. Една чудесна картина около нас, ухаеща и движеща се.

Променяща се с формите си, цветовете и усещанията за нея. Природа и хора. Защо да не я желаем?! И така. Да желаеш… Аз например понякога желая пица. С всякакви добавки. И въобще не го крия. 

Даже по три пъти на ден я желая, но съм напълно наясно, че бързото удоволствие от нея ще доведе до производство на хормона допамин, което ще ме вкара в омагьосания кръг на зависимостите.

Темата за любов и зависимост, допамин и окситоцин съм разглеждала в предишна моя статия. Затова просто избирам друга храна, която ми носи не тъй мигновенна наслада, но дълго, продължително и огромно удоволствие, много енергия и свобода. Тъй че да искаме и да направим нещо са две отделни неща и отново въпрос на осъзнат избор.

Изводът е: нашите мъже може просто да избират, докато се научат как да комбинират фокус и околна среда. Защото едното не изключва другото. Това е цялостният живот. Шива и Шакти в едно.

И няма как да не разкажа в кратце тук, за яснота, една притча…

Ученик отива при тантра учител и го пита:

– Учителю, обясни ми какво е Тантра?

Учителят казал:

– Ето ти тази лъжица пълна с вода. Вземи я и се разходи в градината.

След малко ученикът се появил с празна лъжица.

– Къде е водата от лъжицата? – попитал учителят.

– Така се загледах в градината, че забравих за водата в лъжицата. – отвърнал ученикът.

Учителят се усмихнал и рекъл:

– Сега те изпращам отново в градината, фокусирай се върху лъжицата за да я запазиш пълна.

След малко ученикът се появил доволен, с пълна лъжица.

Учителят го попитал:

– Добре си се фокусирал, но кажи ми какво беше усещането ти за градината?

Ученикът се сепнал, ококорил очи и отвърнал:

– Така се бях фокусирал върху лъжицата, че въобще не усетих съществуването на градината.

Учителят се засмял и казал:

– Ето това е Тантра. Да можеш да държиш фокуса като в същото време усещаш и се наслаждаваш на градината.

Водете мъжа си плавно и нежно в разбирането за важността на фокуса, който сте вие и възприемането на околната среда като фин, градина, която зарежда и двама ви с красотата си.

Тя е около вас и можете да и се наслаждавате двамата. Да берете плодовете от градината като не забравяте свързаността си. Фокусът и енергията. Пълната комбинация на сътворението. В яснота, избори и споразумения. 

Пътят се върви от двама ви. Същият бутон на недостатъчност, който имате вие, го има реципрочно и в него. И той го кара да доказва мъжествеността си по този начин. Бъдете разбиращи. Защото вие знаете какво е усещането за недостатъчност.

И тук ще кажа, момичета, от нас започва трансформацията. Ние движим общото. Ние сме енергията. Имаме капацитета. Има много практики, игри за споделяне и общо мечтаене, техники за усещане, начини за освобождаване на бутоните, деарморинг, избори и граници и още и още и още…

С всичко това работим на груповите ни ритрийти и индивидуално на лични сесии. Затова ми се струва важно да ви насоча към тях, от жена за жени. Защото сме едно. 

Това ще правим и по време на женския ни ритрийт в началото на март „Ако можех да кажа „Да!“ на Тялото си!“ В този тридневен семинар с различни тантра, деарморинг и арт методи ще осъществим една среща със собствените ни прекрасни женски тела. 

Да кажем „Да!“ на Тялото си такова, каквото е – Божествено, Красиво, Истинско! Когато го направим ще усетим силна промяна в себе си. Ще станем по-здрави, щастливи, удовлетворени и ще имаме много по-пълноценни връзки!


deva

Прочетете повече за тантра и работата на Дева Мукта тук

 deva-mukta.com

⇒ FACEBOOK: Deva Mukta

⇒ FACEBOOK: Bulgarian Tantra Association

Leave a Reply