Александър Петличков ЙОГА КУХНЯ

Суровите бонбони: здравословен енергиен бууст всеки ден

От доста години знам за суровоядството и съм го практикувал под вещото ръководство на д-р Георги Гайдурков с огромен оздравителен ефект. В последно време отново се завърнах към този начин на хранене. 

Вече повече от месец, в най-неочакваното време за суровоядство – зимата, съм именно на такава храна. С много сурови бонбони. В много редки включвания хапвам и сготвени на пара зеленчуци, както и други готвени храни, но в много малки количества.

Как си набавям енергия, особено сега в студеното време?

Ще ви издам една малка тайна, която може спокойно да опитате да приложите в ежедневието си. Това са суровите бонбони. Те се приготвят от смлени ядки или семена и сушени плодове, както и други добавки и подправки. 

Представляват малък по обем, но засищащ източник на енергия с бавно освобождаване. Съдържат балансирано съотношение протеини, мазнини и въглехидрати както и много важни микронутриенти.

Ако имате алергия към ядки, препоръчвам да ползвате само семена от био производители. Тиквеното семе ми е любимо и е една от най-достъпните суперхрани у нас. 

И за да няма празнословие, представям ви няколко от моите креативни рецепти, които може да опитате, стига да разполагате с приличен кухненски робот, без необходимост да е най-скъпия такъв.

Ето и рецептите, които може да опитате и да разнообразите след като ги усвоите!

бонбони

Сурови бонбони „Наслада“

Какво ви трябва?

  • 250 гр. бадеми
  • 7-8 бр. фурми, от по-светлите
  • 100 гр. сушено манго без захар
  • кардамон и чили на прах (лично аз ползвам прясно смлян кардамон и чили „Хабанеро“ от Чили Хилс)
  • 1 лъжица кокосово масло

Да ги приготвим: Ядките се смилат на ситно в мелачка. Мангото и фурмите се накисват и отцеждат и всичко се смесва в блендера заедно с подправките. Просто и лесно.

бонбони

Сурови бонбони „Експлозия“

Какво ви трябва?

  • 150 гр. кашу
  • 50 гр. фини овесени ядки
  • 50-100 гр. кокосови стърготини (пълномаслени)
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • Сокът от половин лимон
  • 20-30гр. сироп от агаве
  • шафран
  • 1-2 капки етерично масло от Див портокал (или лимонени кори, настъргани)

Да ги приготвим: Рецепта както горната – ядките и кокоса на ситно в мелачка и после се добавят „мокрите“ съставки в купата на кухненския робот.

бонбони

Сурови бонбони „Чили Сникърс“

Какво ви трябва?

  • 250 гр. тиквено семе
  • 50-100 гр. фъстъчен тахан
  • 50 гр. какао на прах
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 7-8 фурми без костилка
  • 20 гр. агаве сироп
  • чили Хабанеро от Chilli Hills
  • Winter spice – мой бленд от карамфил, кардамон, джинджифил, канел

Да ги приготвим: Отново смиламе фино тиквеното семе, омесваме всички сухи съставки добре и добавяме постепено фурмите, агавето и кокосовото масло и тахана.

бонбони

Сурови бонбони „Червена страст“

Какво ви трябва?

  • 100 гр. овес (безглутенов)
  • 100 гр. кокосови стърготини (пълномаслени)
  • 50 гр. кашу или слънчоглед
  • 100 гр. червени боровинки
  • 20 гр. какаово масло
  • 20 гр. сироп от агаве
  • джинджифил и чили на прах за малко изненадващ пикантен вкус
  • сок от един малък лимон

Да ги приготвим: Първо смилате кокоса, овеса и кашуто в мелачка за ядки и смесвате с боровинките, джинджифила и чилито в кухненски робот. После добавяте разтопеното какаово масло, лимоновия сок и агаве сиропа докато се получи хомогенно тесто, от което оформяте топчета и ги оставяте в хладилник да стегнат за 2 часа.


Ако се питате кога може да ги хапвате – по всяко време! Все пак препоръчвам да се консумират отделно от друга храна поне с час-два време разстояние, а ако пиете вода – най-добре половин час преди и поне един час след консумация и никога по време. 

Ако все пак сте любител на кафето или какаото, може да си позволите един-два бонбона за разкош с кафето, с уговорката че вече излизаме от полето на супер здравословното и си позволяваме наслада, а всички знаем че не е лошо и тя да присъства в живота ни от време на време.


Автор: Александър Петличков

Алексаандър ПетличковАлександър е архитект и фотограф, като портретната фотография е жанрът в който твори най-често, наред с архитектурната и интериорна фотография. Зад гърба си има самостоятелни фотографски изложби и проведени няколко семинара и обучения по фотография към Камарата на Архитектите в България, както и статии и фоторазкази за сп. „Инглобо“ и „Архитектура“. Александър е преподавател по йога, като провежда различни музикални и водени медитации. Повече за Александър и неговото творчество може да научите в личния му сайт www.petlichkov.com

Leave a Reply