Аюрведа Йога

Пролетен ритрийт за тялото с принципите на йога и аюрведа

Пролетта е тук и е време за пролетен ритрийт! Нещо се променя. Нещо разцъфтява. Нещо се връща към живот. Да си призная хич не обичам зимата. Не че съвсем не я понасям, но студът не е „моето нещо“.

Няколко месеца я чакам да отмине, а идването на пролетта ми дава свежа глътка въздух и надежда за лято. Дните стават по-дълги, слънчевата светлина все по-ярка, а температурите – усмихващо високи.

Въпреки всички дългоочаквани аромати и надежди за лято, които пролетта носи със себе си, все пак има нещо, което забавя собствения ми ритъм. Някои наричат това състояние „пролетна умора“.

На езика на йога това е прекомерно количество на елементите земя и вода в пространството около нас, или типичният за пролетта капха дисбаланс.

Както знаем, аюрведа е холистичната индийска система за лечение, според която има три основни психо-телесни конституции – доши. Всеки от нас е комбинация от една или повече доши. Дошата всъщност е слабото ни място или мястото, където сме склонни да излизаме от баланс.

Всяка доша се базира на доминиращите елементи във всеки конкретен човек – въздух, огън, вода, земя, пространство. Всеки сезон отговаря на конкретна доша, за пролетта това е капха.

Капха: дошата на пролетта

Calming

Капха буквално означава „слуз“ и тя отговаря за „слепването“ на нещата в едно цяло. В капха доминират елементите вода и земя. Земята изгражда структурата на всичко съществуващо, на материалния свят.

Когато земята се комбинира с елемента вода обаче се получава кал, чийто основни характеристики са: тежко, мудно, бавно, мокро, но и плодородно.

Дърветата и растенията се нуждаят от почва и вода, за да израснат и да се разлистят, а на свой ред птиците се нуждаят от силни клони, в които да изградят гнездата си. Светът бавно се разпуква за нов живот, както и самите ние.

Пролетта засилва капха във всеки от нас

WEE_2377

Ако имате доминираща телесна конституция капха вероятно усещате по-силно тази промяна, и обратното – това може никак да не ви влияе. За да влезем в ритъм с енергията на пролетта е добре да разберем малко повече за капха и как тя влияе на всеки от нас.

  • Капха отговаря за елементите вода и земя в нашето тяло
  • В този смисъл тя е метафора на физическото тяло, кръвоносната система и водния обмен
  • Капха се грижи за ставите ни – да са добре смазани и подвижни
  • Тя се грижи и за баланса на т.н. „влажни“ органи – синуси, бели дробове, стомах
  • Капха също така определя силата и гъвкавостта на мускулите
  • Също така, тя се грижи за хидратацията и блясъка на кожата и косата ни

Когато капха доша у нас е в баланс ние се чувстваме силни, гъвкави, устойчиви и стабилни. Кожата ни е блестяща и хидратирана, а доминиращите ни емоции са безусловно приемане, любов, хармония, радост и прошка.

Когато капха доша у нас не е в баланс се чувстваме уморени, летаргични, тежки, депресирани. Липсва ни концентрация, забравяме и нямаме мотивация. Може да отделяме твърде много секрети от носа (алергии), да задържаме вода (подуване) или да качим излишно тегло.

Аюрведа ни съветва да влезем в хармония с ритъма на пролетта. Можем да направим това като се освободим от излишната капха енергия от тялото ни.

Време е да олекотим себе си – емоционално, ментално и физически. Предлагам ви няколко идеи как да направите това, за да посрещнете новия сезон с жизненост, енергия и хармония.

Ставайте и лягайте по-рано

9 Morning Yoga Practices to Boost Happiness

Един от първите сигнали, че имаме капха дисбаланс е трудното ставане от леглото сутрин. Дори и да имате възможност да поспивате повечко, сякаш сънят все не ни е достатъчен.

Енергията на капха ни прави сънливи и летаргични. Прекомерният сън обаче само ще влоши проблема. Вместо да позволявате на тежката капха да завладява деня ви опитвайте да си изградите режим, в който ставате и лягате по-рано.

Например, лягане в 22:00ч. и ставане в 07:00ч.. Режимът е нещо, което ще ви помогне да се настроите на честотата на пролетта.

Ако почувствате желание да поспите следобед, внимавайте. Това може да причини бонус повишаване на капха у вас. Неслучайно след следобедна дрямка през пролетта често се чувстваме още по-сънливи и уморени.

Преминете към по-лека храна

Women cooking healthy food

През пролетта сме склонни да компенсираме липсата на енергия с въглехидрати, захар, пакетирани храни и фаст фууд. Тези хранителни избори обаче ще създадат допълнителна тежест в стомаха ви и ще подхранят вашия капха дисбаланс.

Вместо това, приемете, че липсата на енергия е временен момент на пренастройване на тялото ви. Започнете да се храните с по-леки храни като плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, прясно изцедени сокове и енергизиращи смутита.

Пийте топла вода с лимон

getting-on-the-lemon-water-in-the-mornings_14120752411_o

Което е полезно, е полезно! Една чаша вода с лимон веднага след ставане от сън ще хидратира тялото ви, ще задвижи метаболизма и ще подобри храносмилането ви. Това на свой ред ще ви помогне да изхвърлите задържаната в тялото вода, както и излишната капха енергия. 

Запалете вътрешния си огън

Fractalfest2014_1223

Агни, или вътрешният огън, е метафора за нашия метаболизъм, храносмилателна система, енергия, както и за емоции като кураж, интелект, воля, самооценка. Агни се грижи за изгарянето на токсините (ама), както и за изпаряването на излишната влага (капха) от тялото.

Можем да стимулираме агни като се храним с топла храна с кисел или солен вкус. Билки и подправки, които стимулират агни: черен пипер, лют пипер, канела, джинджифил, кардамом.

Огнено дишане

KORN9600-Edit

Огненото дишане, или капалабхати, е един чудесен начин да се освободим от излишната капха, да събудим вътрешния си огън и да върнем баланса в тялото си през пролетта.

При капалабхати пранаяма дъхът е кратък, рязък и силен. Използваме корема като помпа, създавайки налягане при издишването на въздуха, чрез което изхвърляме всички отпадъчни материали от дихателните пътища.

Капала означава „череп,“ а бхати означава „просветляване“. Добре е да практикуваме капалабхати, когато чувстваме тежест в главата, проблем със синусите или напрежение около очите.

Кажете „Да!“ на виняса 

Yoga

Динамичните стилове йога като „виняса флоу“ са идеални, когато имате капха дисбаланс, т.е. се чувствате уморени и апатични. В тези моменти може би да ви се струва непосилно дори да се придвижите до йога студиото.

Повярвайте ми, динамичното и плавно преминаване от асана в асана по време на практиката ще запали вътрешния ви огън, за да си тръгнете от класа енергизирани, радостни и освежени!