ЕЗОТЕРИКА Екатерина Кьосева

Природните звуци: баланс на чакрите и лекарство за душата

„Природата винаги носи цветовете на душата.“

Ралф Емерсън

Липсва ми. Откровено ми липсва. Пръстта под стъпалата ми. Песента на щурците преди заспиване. Тишината. Онази тишина, в която има толкова много живот. Шумът на вълните. Обсипаното с безброй звезди небе. Моментите, в които просто гледаш звездите и чакаш – да падне звезда или да стане чудо.

Никога не съм била „запален“ планинар, но връзката с природата е нещо, което е пуснало много дълбоки корени в мен още от детска възраст. Мисля, че е така с всеки от нас.

Едва ли има човек, който поне веднъж не се е захласвал пред неописуемата красота и покоя на някой залез, или пред медитативното спокойствие на някое притихнало езеро.

И точно този захлас нa душата, в който за няколко секунди, минути времето спира, е момент на спонтанна медитация. Медитация, която всеки от нас е преживявал поне веднъж в живота си, а ако е щастливец – и не веднъж.

Звукът като отрова и лекарство за душата

be still...

Не веднъж съм писала за тишината и за това колко е важна тя в моя живот, а предполагам и в живота на всеки от вас. Когато бях дете вкъщи винаги работеше телевизора. Няма значение дали някой го гледа или не, просто работеше. По навик. Сякаш шума на включения телевизор създаваше присъствие, живот, комфорт.

 „Отидох в гората, защото исках да живея по своя воля, да виждам само същината на живота и да се опитам да извлека всичко от нея, та когато удари часът ми, да не се окаже, че изобщо не съм живял.“
Хенри Дейвид Торо

По-късно това стана и мой навик – просто включвах телевизора веднага щом влезех вкъщи. Шумът сигнализира, че нещо се случва, че има живот, но също така е бягство от собствените ни мисли.

Вече дори нямам телевизор. Колкото може повече предпочитам тишината, а съвсем наскоро преоткрих силата на така наречения „white noise”, или „бял шум“. Това са всички онези „здравословни“ шумове, които помагат на нервната ни система да се отпусне.

Някои хора се успокояват от шумa на включения климатик, други – от звука на течаща вода, трети – от природните звуци. Много често белия шум се препоръчва при ментални проблеми като безсъние, депресия и висока тревожност.

За какво още помага белият шум?

Yoga

Безсъние

Факт е, че модерният начин на живот е живот далеч от природата. Природата отнема негативните емоции и стреса от плещите ни, но все по-рядко се отдаваме на разходки в гората. Твърде заети сме с работа, нали? Е, в тези случаи можем да използваме звуците на природата, за да намалим напрежението и да се отпуснем преди заспиване.

Концентрация и яснота на ума

Още един ефект, който можем да извлечем ако прекараме два часа сред природата. Да, белият шум доказано подобрява менталните ни процеси и концентрацията, премахвайки излишния ментален шум (мисли) и емоционално безпокойство.

Ускорява заучаването

Ако ви предстои изпит или просто искате да запомните и възприемете повече от материала, който четете можете да си пуснете бял шум (природни звуци). Те ще концентрират и изострят вниманието ви и ще ви помогнат да възприемете и запомните по-голям процент от прочетения текст.

Увеличава продуктивността

Белият шум успокоява нервното напрежение и ни помага да се почувстваме отпочинали, което на свой ред се отразява върху нашата продуктивност и работа.

Успокоява децата

Доказано е, че природните звуци успокояват бебета и деца, защото създават спокойна и хармонична вибрация, а както знаем, децата са много чувствителни към енергиите наоколо. Също така, природните звуци помагат на деца със Синдром с хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD) като успокояват нервната система и подобряват тяхното внимание и памет.

Белият шум е модерният начин да донесем природата вкъщи, за да хармонизираме енергиите си. Нашата душа, независимо дали го съзнаваме или не, е дълбоко свързана с природните звуци, ритми, цветове, картини. Природата е нашият истински дом.

Обратно към природата и … сърцето си

Когато просто седим, медитираме или се разхождаме сред природата ние се отдаваме на най-естествената терапия за здраве – природната. Идеята, че всеки от нас има нужда от връзка в природата се нарича биофилия.

Думата има гръцки произход и означава „обич към живота и живия свят“. Заложено ни е генетично да обичаме природата, защото тя ни е помагала да оцеляваме поколения наред и представлява най-естествената ни среда на „бидене“.

„Вгледайте се дълбоко в природата и ще разберете всичко за живота по-добре.“

Алберт Айнщайн

Според Системата на чакрите в сърцето (анахата чакра) ние усещаме взаимосвързаността си с всичко живо в този свят. Цветът на природата, както и цветът на анахата е зелен – успокояващ и вибриращ на крилете на любовта нюанс, който лекува и възстановява вътрешната ни хармония. 

Позагубили сме връзката си с природата, точно както сме позагубили връзката със собственото си сърце. Когато сме сред природата ние започваме да лекуваме и балансираме нашите сърца.

Природни звуци за баланс на чакрите

Всяка от седемте основни чакри и жлези с вътрешна секреция са в енергиен синхрон с някой от основните елементи в природата. Природните звуци притежават уникалната способност да балансират нашите чакри и енергии. Кои са най-лечебните звуци?

  • Песента на птички и насекоми
  • Песента на вятъра и листата
  • Песента на течащата вода
  • Песента на дъжда
  • Песента на морето и океана
Първа чакра: буря или земетресение

Lull in the storm - II

Нашата първа чакра (муладхара) е първият ни енергиен център, разположен в областта на перинеума. Той е свързан с елемента „земя“, а качествата му са свързани с заземяване, стабилност, сигурност, безопасност, доверие. Когато слушаме звуци на буря или пукане на малки съчки под ходилата при ходене ние балансираме нашата първа чакра.

Втора чакра: дъжд, водопад, шума на морето

DSC01770

Втора чакра (свадхищхана) е вторият ни енергиен център, разположен 2 пръста под пъпа. Нейният елемент е вода, а качествата й са креативност, промяна, сексуалност, радост от живота. За да балансираме свадхищхана е добре да слушаме звуци на течаща вода като дъжд по листата на дърветата или шума на океана.

Трета чакра: огън в камината

Fire

Третият ни енергиен център (манипура) е разположен в областта на слънчев сплит, свързан е с елемента огън и качества като воля, самооценка, вътрешна сила. За да балансираме третата си чакра е добре да слушаме звуците на пукащите дърва от запаления огън в камината.

Четвърта чакра: вятър

wind

Четвъртият ни енергиен център (анахата) е свързан със сърдечния център и елемента въздух. Качествата му са безусловна любов, състрадание, емпатия. За да балансираме своята анахата е добре да слушаме природни звуци като вятър, който танцува между клоните и листата.

Пета чакра: птичи песни

Singing Bird,.

Пета чакра или гърлен център (вишудхи) е свързана с елемента пространство и качества като общуване, истина, изразяване, творчество. Можем да върнем баланса в своята пета чакра като слушаме песента на птичките, която ни напомня, че всичко в този свят се изразява, пее, звучи.

Шеста чакра: всички природни звуци

nature

Шеста чакра (аджна) събира в себе си всички останали елементи, съответно и всички природни звуци. Нейните качества са мъдрост, ясно виждане, прозрение, интуиция. За да балансираме нашият шести енергиен център е добре да слушаме природата и да оставим всички свои сетива да притихнат в многообразната песен на природния свят.

Седма чакра: тишина

nature...

Нашият седми енергиен център (сахасрара) е връзката ни с духовния свят и трансцедентирането на съзнанието. За да балансираме седма чакра може да пеем ом (първичния звук) или да присъстваме в природата, потопени едновременно в богатата й песен и своята собствена неизменна вътрешна тишина.

Терапията със звуци от природата не поредното езотерично „бръщолевене“, а доказано от науката ефективно средство за справяне с тревогата на модерния живот, стреса и връщане на цялостния енергиен баланс в нашето тяло, сърце и менталност.

Когато правим йога и медитираме сред природата или слушаме музика с природни звуци ние активираме парасимпатиковатa си нервна система (rest & digest). По този начин подпомагаме организма си да възстанови силите си и да „смели“ преживяванията от деня.

Това е една лесна и изключително ефективна терапия за тялото и душата, която можете да приложите вкъщи, в офиса или докато пътувате. Защото както казва Петър Дънов:

 „Здравето зависи от вътрешната и външната чистота на човека. За да бъдеш здрав, трябва да дойдеш в съгласие с Природата. Тя ще ти даде светлина, въздух, вода и храна. Ако между енергиите на Слънцето и енергиите на твоя организъм става правилна обмяна, всякога ще бъдеш здрав.“