Психология

Прегръдката: лекарство за душата, без което не можем

Днес, 21 януари, е Световният Ден на прегръдката! Покрай ограниченията, свързани с COVID-19 и наложени в цял свят – започнахме да възприемаме близкият контакт и прегръдките, толкова важни за емоционалното ни благополучие, като нещо плашещо и застрашаващо ни.

През последната година всички ние станахме свидетели на масовото отдръпване на хората един от друг. Страхът от физически контакт в очите на хората е нещо, което ще помним дълго, наред с последиците от пандемичната обстановка, наложена в цял свят.

Това, което искам да припомня с тази статия не е ефекта от страха и отдръпването, а ползите от приближаването и … прегръщането. Защото, да, прегръдката е лекарство, което лекува душите на хората и е факт, че днес имаме нужда от нея повече отвсякога. 

Безопасност, любов, спокойствие… Какво друго ни дават прегръдките и защо да прегръщаме близките си хора често, въпреки всичко?

Повишава самоувереността ни

Една прегръдка означава толкова много! Сред основните послания, които получаваме от една прегръдка е, че Другият ни приема такива, каквито сме и че заслужаваме подкрепа и любов. 

Научно доказано е, че когато хората са получавали достатъчно любов в детска възраст израстват като далеч по-самоуверени и успешни личности. 

Децата, които не са получили достатъчно приемане и положителна валидизация като деца израстват като възрастни, които се съмняват в себе си, способностите си и често се чувстват нежелани и отхвърлени от другите.

Дава усещане за безопасност

Чувството за емоционална безопасност е от изключитлно важно значение днес. Когато не се чувстваме в безопасност ние сме в добре познатото ни стрес състояние „бий се или бягай“. 

Когато възприемаме светът и другите като заплаха за собствената ни безопастност тялото ни реагира, освобождавайки вълна от стресови хормони в кръвоносната ни система. 

Хроничният или псотоянен стрес води до възпаления и в крайна сметка – до болести. Какво чудо е една прегръдка в този случай! Тя ни дава антидот за стреса, успокоява нервната система, а в резултат получаваме още един дар – здраве и дълголетие!

Подсилва имунната система

Прегръдката ни показва, че Другият ни приема такива, каквито сме. Това по естествен начин намалява нивата на стрес в тялото ни. По-малко стресови хормони в организма е равнозначно на по-спокойна нервна система, по-висок имунитет, благополучие и  здраве.

Без значение дали вие сте тези, които прегръщате или вас ви прегръщат, едно е сигурно – вашата имунна защита започва да работи по-добре, защото образуването на бели кръвни телца в организма ви се активира!

Регулира кръвното налягане

Благодарение на хормоните окситоцин и серотонин нервната система се поддържа в баланс, а кръвното налягане се нормализира. 

Не е тайна, че високото кръвно налягане или т.н. артериална хипертония, е в списъка с класическите психосоматични заболявания. Хората, страдащи от високо кръвно налягане, обикновено са хора, които имат навик да сдържат, вместо да изразяват емоциите си. 

Това води до натрувпване на напрежение и емоционално прегряване. Вместо да се правите, че сте окей, когато не сте, просто прегърнете близките си хора. Ефектът от това простично лекарство ще ви учуди!

Редуцира отрицателните емоции

Нещо, за което рядко се замисляме е, че изпитваме емоциите си не само с душата, но и с тялото. Всяка емоция, като страх, гняв, вина, радост, предизвиква реакция в организма. 

Тази реакция може да бъде под формата на мускулно напрежение, хормони, промяна на честотата на дишане и сърцебиене. Прегръдката може да балансира тези процеси в организма ви. Как? 

Е, още един интересен научен факт – прегръдката подобрява кръвообращението, а това на свой ред подпомага освобождаването на напрежението от тялото. По-релаксирано тяло означава по-отпусната нервна система и по-малко негативни емоции.

Прегръщайте се за добро настроение и здраве!

Всяка прегръдка стимулира производството на хормоните на щастието и привързаността – окситоцин и серотонин. Това на свой ред повишава настроението, дава усещане за сигурност, свързаност с другите, принадлежност и щастие. 

Имате ли нужда от още причини да се прегръшате повече? Прочетете повече за силата на докосването тук:

Докосването и неговия дълбок смисъл в живота като цяло


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply