Yogi Life Екатерина Кьосева

Мантрата „ом“ и уникалните й ефекти върху човешкия мозък

Медитацията и йогата имат безспорен позитивен ефект както върху физическото, така и върху менталното ни здраве. Пеенето на мантрата ом, от друга страна, е една лесна и ефективна практика, която подпомага навлизането на ума в медитативно състояние.

Магията на звука ОМ

om mani padme hum

Пеенето на мантрата е нещо, познато на повечето от хората, занимаващи се с йога. Пеем я в началото и в края на всяка практика, за да изчистим съзнанието си, да се настроим за практика и въздигнем енергията си. Смята се, че Ом е свещен звук, първичен звук, свещено проявление на божественото начало у нас.

„Ом е вътрешната музика на душата. То е музиката на Тишината, гласът на Бога. Винаги медитирайте върху Ом. Обожавайте Ом. Ом е основата на живота ви, мисъл и интелигентност. Преживявайте Ом и станете едно с Господа, с Божията сила, с Висшия Аз. Станете самия Него.“

Свами Шивананда

Отвъд метафорите и легендите стои едно съвсем модерно изследване, което доказва, че пеенето на свещената мантра активира различни области в нашия мозък, например префронталния кортекс, нервус вагус, амигдалата и други. Ом чантингът освен това повлиява на сърдечния и респираторния ритъм.

Изследването е проведено „Shri Sant Gajanan Maharaj College of Engineering“, Индия. Индийски изследователи анализират редица проучвания, базирани на методи за образна диагностика, функционален магнитен резонанс (fMRI), EEG, както и метода на средно-латералния отговор (MLR).

Целта е да се установи как точно Ом медитацията влияе върху човешкия мозък, както и върху други части от човешкото тяло.

Звукът Ом и човешкият мозък

Clearing The Mind Meditation to Heal Unhealthy Thought Patterns

Изследвателите правят задълбочен сравнителен анализ и установяват, че вибрациите, произведени от напяването на звука Ом притежават безспорен релаксиращ ефект върху нервната система и стимулиращ ефект върху букета от нервни, които наричаме „нервус вагус.“

„Нервус вагус“ всъщност е т.н. „блуждаещ нерв„, свързан с нашата автономна система, която отговаря за изпотяването, изчервяването, сърдечната и респираторната дейност, релаксацията и стреса.

Освен това, пеенето и дори слушането на свещения звук активира малкия мозък, лявата дорзална медиална кора, както и дясната надмортикална извивка в мозъка.

Според изследването, Ом медитацията може ефективно да се ползва за алтернативно лечение на хора, страдащи от депресия и тревожност.

Пеенето на мантрата също така има много положително влияние върху мозъчната дейност като стабилизира мозъчните вълни, намалява тревожните мисли, повишава вниманието и концентрацията и повишава нивата на енергия.  

В заключение…

Meditation, Cyprus style

Екипът от изследователи потвърждават позитивния ефект върху нашия мозък, който мантрата оказва, както и способността й да успокоява и възстановява нервната система. Те обаче споменават, че Ом чантингът може да няма същия ефект при твърде религиозни или предубедени хора.

В последните години индийските университети активно проучват научните измерения на античното си знание. Изследванията по отношения на положителните ефекти на йога, медитацията и мантрите върху човешкия мозък и организъм продължават.

Надяваме се да намираме все повече и повече научни потвърждения за ефекта, който … е на една медитация разстояние за повечето от йога учениците.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply