Заземяване Медитация

Детокс за ума: как да се освободим от менталния шум?

Често чуваме колко важно е да правим хранителен детокс, за да се освободим от токсините и да дадем почивка на телата си. Не толкова често обаче говорим за важността да правим редовен детокс на нашия ум.

Негативните мисли, напрежението, страховете и  преумората са също толкова токсични и трябва редовно да се освобождаваме от тях, за да поддържаме своя вътрешен баланс, центрираност и виталност.

Тялото и умът са взаимосвързани. Те непрекъснато обменят информация. Токсините в тялото могат да предизвикат неприятни симптоми като ниско самочувствие, хронична умора, подуване на стомаха, акне и лош дъх.

Токсичните мисли създават на свой ред негативен емоционален фон, тялото се „задръства“ от прекомерно отделяне на хормоните на стреса и започва да страда.

Спрете и просто наблюдавайте

10 Ways to Connect to the Present Moment Without a Meditation Cushion

Медитативното състояние никак не е лесно за постигане дори и при хората, които редовно се занимават с йога. 

Просто защото сме твърде затрупани с мисли и ментално напрежение. Всъщност вместо сложни медитативни практики можем да практикуваме нещо много простичко, лесно и ефективни – просто да спрем.

Когато усетите, че имате нужда от ментален рестарт намерете тихо кътче, поставете хронометър и 15 минути просто не правете нищо. Присъствайте в тялото си. Осъзнайте усещанията в него. Каквито и да са те, приемете ги.

Осъзнайте дъха си. Бавен или бърз, хаотичен или в хармоничен ритъм. Осъзнайте къде точно се намирате в живота си и по пътя на своето развитие. Присъствайте. Усмихнете се. Позволете си да бъдете такива, каквито сте.

Движете се с намерение

The 7 Spiritual Laws of Yoga

Много често когато говорим за освобождаване от стреса започваме да говорим и за йога. 

Йога наистина става все по-популярна, защото работи. Тя помага на практикуващите я да освобождават телата си от негативните емоции и напрежение по един много красив и елегантен начин.

Важно е намерението – всяко движение, което правим с намерението да се освободим от менталния и емоционален шум – е ефективно, целебно, възобновяващо.

Прекарвайте повече време сред природата

6 Important Lessons From the Ashram

Най-ефективната пречистваща ума практика е повече от лесна за изпълнение. Изключете звука. Оставете телефона си вкъщи. Никой няма да пострада ако си дадете един ден без технологии. Отидете на тихо място сред природата.

Тишината, природните звуци, чистия въздух, липсата на цивилизация са създаден от природата механизъм за освобождаване от напрежението и стреса. Свалете обувките си и се разходете. В мълчание. Със себе си и със света!

АКТУАЛНИ СЪБИТИЯ

soul detox

Leave a Reply