Психология Ралица Димитрова

Метафизика на болката: когато душата страда, тялото боли

Болката е знак за енергиен блокаж, свързан с дисбаланс на физическо, духовно или емоционално ниво. Тя е важен предупредителен сигнал от страна на тялото и душата, който призовава за нашето внимание. Според китайската традиционна  медицина, продължителната емоционална тревога и дисбаланс са в основата на всички болести.

Вслушайте се във физическото проявление на болежките си и търсете тяхното скрито вътрешно значение, за да се излекувате.

Преди да посегнем към медикаменти срещу болката, нека първо осъзнаем, че трудно бихме излекували нещо толкова комплексно и многозначително с помощта на хапчета. Дори и да се проявява само на физическо ниво, първоизточникът на болката може да бъде метафизичен, т.е. – надхвърлящ пределите на телесната ни същност.

Защото всяка физическа болка или дисфункция в тялото ни е знак за дисбаланс на общо енергийно ниво.

Болката е знак за отдалечаване от естествения ни баланс. Колкото по-голяма е една болка, толкова по-дълбок е процеса на отдалечаване от Истината.

Проникване в метафизиката на болката активира нашата вродена способност да възвърнем баланса, да се самолекуваме и да помагаме за изцелението на света.

Няма нищо по-хубаво от това да умеем да си помогнем сами – подобно умение би ни осигурило стабилност и независимост на екзистенциално ниво.

Обратният тренд ни обрича на вода, въздух, вяра и хапчета срещу заплащане. Но животът ни няма цена и за това нека се научим да комуникираме с тялото си и да разбираме неговия холистичен принцип.

Болката не се появява случайно.

Болката е изразно средство, чрез което тялото ни дава знак, че някъде в нас баланса е бил нарушен. Тя е вик за помощ, подобно бебешкия плач, целящ повече грижа и внимание.

В зависимост от характера на болката и точното място на проявлението й, този вик може да означава различни неща.

метафизика на болката

Различните видове главоболие

Древните източни учения свързват горната част на главата с висшите сили, управляващи Вселената и връзката ни с Бога. Традиционната система на индийската медицина Аюрведа смята, че фонтанелата е една от чакрите, които осъществяват връзката ни с Космоса.

Болката на върха на скалпа говори за нарушена връзка с нашите висши ценности. Акупунктура в тази област спомага за успокоение, повишаване на съзнанието и подобряване на съня.

Челото се асоциира с третото око, интуицията и връзката ни с нашия вътрешен свят. Болката в челото е свързана с емоционални сътресения и нарушаване на връзката с вътрешното ни Аз.

Болка в слепоочията свързваме с усещане за изолация и липсата на кураж да се изправим пред себе си и пред света. Мигрените, които се проявяват със силна болка в едното или в двете слепоочия, говорят за липса на воля или нежелание да погледнем около и вътре в себе си.

Чувствата, на които трябва да обърнем внимание при болка в слепоочията са усещането за гняв и страх. Тя може да се дължи и на нежелание да потърсим светлината и истината вътре в себе си.

Задната част на главата и областта на тила символизират нашето минало, а болката там свързваме с откъсване от духовното ни начало. Проблеми в тила могат да сочат към висящ проблем от миналото или нещо, което очаква своето решение и опрощение.

метафизика на болката

Болката в областта на гърба

Гърбът в китайската медицина символизира светлата и активна страна Ян, и всичко което се намира зад нас и извън зрението ни. Проблеми в тази част на тялото ни са индикация за безпомощност и липса на подкрепа. Свързваме ги също с конфликт между инерцията и  желанието ни да продължим напред.

Нашият гръбначен стълб символизира опорите в живота и връзката ни с енергиите, от които черпим сили. Всякакви изкривявания, болки и спазми в гръбначния стълб представляват разминавания, несъответствия или нежелание да приемем подкрепа отвън.

Раменете свързваме с тежестите и отговорностите на живота. Остри състояния от типа на „замразено рамо“ могат да се интерпретират като отказ да поемем отговорност. Болки в раменната област са симптом за прояви на безотговорност,  най-вече по смисъла на собствения ни живот.

Кръстът в човешкото тяло свързваме с базовите опори в живота – верски, финансови, социални и т.н. Там се намират бъбреците, чиято дисфункция има метафизична връзка с чувства като страх, стрес и състояния на фобии.

Болките в кръста са индикация, че сме поели върху себе си повече тежест, отколкото можем да понесем. Наличието на травма в тази област трябва веднага да ни наведе на мисълта да намалим товара. При хроничната болка, без наличие на травма, се налага да поработим върху усещания като липса на доверие и подкрепа.

Болки в опашната кост свързваме с инертност, негативизъм и страх от това да поискаме помощ. Областта около опашната кост е позната в китайската медицина като „седалище на самосъжалението“. Физически оплаквания в тази област се свързват със състояния, при които човек предпочита самосъжалението пред действието.

метафизика на болката

Значение на болката в различни части на краката

Краката са онази част от тялото, която поема тежестта на тялото при неговото движение.

Болката в хълбоците говори за нерешителност, застопореност и недалновидност. Хълбоците дават първоначалния тласък за задвижване на краката и олицетворяват решимостта и куража да продължим напред.

Както е според повечето духовни учения, преди да се извисим трябва да коленичим. При всяка голяма житейска промяна преживяваме сблъсък между егото и вярата в това, че можем повече.

Колената са символ на гордостта и егото, които трябва да пречупим ако искаме да продължим по правилния път напред. Болките в колената говорят за прекалено чувство на гордост, страх от неизвестното, страх от промяна и липса на вяра в себе си.

Физически бедрата представляват връзката между хълбоците с колената, а метафизически – между решимостта и егото.  Много често в живота се случва гордостта и егото ни да попречат на вече взети от нас решения – тъкмо да направим голямата крачка и се препъваме в нещо, свързано със страха ни от промяна.

Болките в горната част на бедрата говорят за вътрешно противопоставяне между страха от провал и желанието ни да продължим напред.

Пищялите на краката представляват едни от най-деликатните и чувствителни връзки в тялото. Дори и лек удар по мястото би могъл да бъде болезнен и обездвижващ. Физическата болка в областта на пищяла е израз на емоционалните спънки, които ни пречат да продължим напред.

Болки в пищялите означават страх от скъсване на емоционалните нишки с миналото и пресъздават физически чувството за нещо неизяснено и недовършено.

Глезените ни символизират нашата гъвкавост и приспособимост. Болка или травма на глезена отразяват трудността от приспособяване към динамиката и промените на живота. Счупеният глезен може да се възприеме като  знак, че трябва да бъдем по-гъвкави, динамични и мобилни в живота си.

Стъпалата олицетворяват връзката ни с енергията на Земята и природата. Чувства и преживявания, свързани с отдалеченост и разделение от първоизточника може да доведат до силна физическа болка в тази област.

Болката в стъпалата е знак за нарушена връзка с нашите родители, с Майката природа или с други базови източници на сила и енергия в живота ни. Стъпалата могат да складират насъбрана във времето негативна енергия и напрежение, които ни отвеждат чак до кризисни моменти от детството.

метафизика на болката

Шия и гърло

Гърлото е символ на нашата воля, както и на умението ни да общуваме с другите и със себе си. Възпаления, тумори и парализа в областта на гърлото ни могат да са симптом на трудността от себеизразяване или на вътрешното ни усилие да подтиснем волята и емоциите си.

Независимо дали са позитивни или негативни, нашите емоции съдържат в себе си нуждата да бъдат изразени. Гърлото ни е един от основните канали за проява на емоционалната ни интелигентност и творческите ни пориви.

Болките свързани с тази част от тялото говорят за натрупан гняв, преглътната мъка, подтиснат талант и блокиране на желанието за промяна.

Гърлото и шията ни олицетворяват връзката между сърцето и разума. Проблеми, свързани с функцията на щитовидната жлеза, намираща се в областта на шията, свързваме метафизически с  нарушение на баланса между разум и чувства или отказ от приемане на ситуация, свързана с подобен вътрешен конфликт.

метафизика на болката

Гърди и гръден кош

В китайската медицина, предната част на тялото е свързана с елемента Ин, който символизира женското начало и връзката ни със земята, водата и нощта. Областта на гръдния кош е важна заради ключови органи като сърцето и дробовете, намиращи се там.

Физически проблеми с гръдния кош свързваме с нарушаване на връзката с Вселенското цяло. Болките в гърдите могат да бъдат индикация за блокаж по отношение на основния женски принцип за грижа към себе си и околните.

Слънчев сплит

Слънчевия сплит и диафрагмата са области в тялото, които свързваме с егото и индивидуализма. Те представляват точките на конфликтност в живота ни. Дискомфорт или болка в тази част от тялото може да се дължат на неразрешени конфликти или непреодолян гняв.

метафизика на болката

Стомах

Мнозина вярват, че стомахът е един от източниците на шестото чувство и интуицията ни. Стомахът ни дава сигнали, чрез които можем интуитивно да преценим различни хора, идеи и ситуации. Когато усети нещо нередно, стомахът ни се присвива, а често и разстройва.

Всички хранителни вещества, които поемаме преминават през чистилището на стомаха преди да бъдат възприети от организма ни. Стомахът пресява и обработва всичко до форма, в която може да се абсорбира от тялото. Метафизически, всички идеи и емоции също преминават подобна стомашна обработка.

За това трябва да се внимава не само с храната, но също така и с чувствата и мислите, които подхранват енергията ни за живот.


Автор: Ралица Димитрова