Аюрведа Екатерина Кьосева

Масала чай: символ на предаността, хармонията и здравето

Думата “масала, преведена от хинди, означава „смес от подправки“. Подправките придават на тази уникална индийска напитка божествен аромат и вкус, но не само. Тя балансира и трите доши – вата, кафа и пита, и носи безценни ползи за здравето ни.

Например, кардамомът тонизира и подпомага детоксикацията на организма (пита), канелата и джинджифилът укрепват имунната система и затоплят тялото (вата), карамфилът притежва свойството да облекчава болката (кафа), а млякото и черният чай успокояват нервната система (кафа).

Известно индийско предание разказва, че Лакшман, братът на бог Рама, бил тежко ранен в битка. Тогава бог Рама поискал от неговия ученик Хануман, богът на вятъра, силата и предаността, да го спаси, като донесе билка, която се намира само в Хималаите.

Хануман стъпил с единия си крак на Хималаите, оттук и добре познатата ни асана хануманасана (шпагат) и „откъснал“ цялата планина.

Благодарение на неговата отдаденост и любов Хануман извършва подвиг като пренася свещените подправки с лечебни качества в помощ не само на ранения крал, но и на цяла Индия.

Кои са най-важните ползи от консумирането на масала чай?

Masala tea

Подобрява храносмилането

Масала чаят е подходящ за моментите, в които имате стомашни проблеми. Ако имате тежест, подуване и затруднено храносмилане. Джинджифилът ще успокои стомашната лигавица, черния пипер ще стимулира стомашните сокове и ще подобри храносмилането, а канелата ще неутрализира болката и подуването.

Действа противовъзпалително

Смята се, че всички подправки в чая масала в комбинация намаляват възпалителните шроцеси в тялото. Почетно място в това отношение заемат канелата и джинджифилът, които са добре познати със своите мощни противовъзпалителни свойства.

Дава енергия и тонус

Горещата масала е идеална за консумация след натоварен работен ден, както и в моментите, в които се чувствате отпаднали и ви липсва енергия. Танините в чая съживяват тялото, а подправките подхранват пита доша и стимулират вътрешния ни огън.

Повишава метаболизма

Според аюрведа, масала чаят е напитка, която генерира топлина и стимулира храносмилателния ни огън (пита). По този начин подобрява храносмилането, улеснява абсорбирането на полезните елементи от храната и забързва метаболизма.

Намалява симптомите на ПМС

Ако страдате от болезнена менструация масала чаят е нещо, което може да ви помогне много. Джинджифилът и канелата ще подпомогнат хормоналния баланс в този период, който създава неприятните предменструални симптоми.

И снова ☕️ #food #masala #tea #shutterstock

Какво ни трябва?
  • 1 литър вода
  • 400мл. мляко
  • 2 с.л. сух черен чай
  • 2 с.л. мед
  • 1 равна ч.л. канела на прах
  • ½ ч.л. кардамом на прах
  • 2 щипки млян карамфил
  • Пресен джинджифил (около 3-4 см.)
Как да го приготвим?

Поставяме един литър вода на котлона в малка тенджерка. Когато водата кипне добавяме настъргания джинджифил. Оставяме да ври на слаб огън за 2-3 минути.

След това отстраняваме от огъня и добавяме черния чай. Поставяме капака и оставяме 4 минути да се запари. Прецеждаме.

Наливаме млякото. Връщаме на котлона за 2-3 минути и добавяме предварително смесените сухи подправки. Оставяме да се охлади и добавяме мед по желание.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Снимка на корица: tea64.ru

Leave a Reply