Йога Философия

Трета чакра: как да балансираме центъра на волята си с йога?

Трета чакра е разположена в областта на слънчевия сплит. Името й на санскрит е МАНИПУРА. Третата чакра е свързана още с вътрешната сила, волята, поставянето на цели и довеждането на нещата до край (т.е. волята за материализация), както и със самооценката, самоуважението, вярата в себе си и отстояването на собствената автентичност.

Какво трябва да знаем за Манипура?

Елемент – огън

Клон на йога – карма йога

Цвят – жълт

Биджа мантра – РАМ

Камъни – цитрин, тигрово око.

Храна – въглехидрати

Основно право – да действаш

Манипура чакра е свързана още с темата за парите като символ на успеха, просперитета, успеха, властта, контрола, грубата сила. Тя е свързана с всичко, което можем да наречем вътрешен огън, който подхранван от желанията на втора чакра лумва, активирайки чакрите, разположени по-високо по канала на сушумна. 

Недостатъчност на трета чакра: слаба воля, пасивност, липса на инициативност, затлъстяване в областта на корема, проблеми с храносмилането, депресия, неспособност да отстояваме своята истина.

Прекомерност: налагане на груба сила, агресия, контрол, желание за доминация на всяка цена. Енергията не достига до 4 чакра, в която да се омекоти.

Развитие на Манипура чакра

Смята се, че трета чакра се развива между 5 и 10-годишна възраст с появата на местоимението „аз”. Това е времето, когато детето започва да „играе” с властта, която може да оказва върху заобикалящата среда, както и с властта на родителите. Този период е много чувствителен за развитието на волята, самооцеката и вътрешната сила на детето.

Твърде много критика към детето в този период, омаловажаване, малтретиране и незачитане на правото на детето да действа самостоятелно пречупват волята му и това води до затваряне на енергията на трета чакра (недостатъчност). Детето може да развие компенсаторни механизми за справяне, което се изживява като пренапомпване на чакрата (прекомерност).

Липсата на баланс в манипура може да доведе до лесно влизане в отношения на зависимост от волята на друг (недостатъчност) или до нужда да управняваме, например необходимост да имаме власт над друг/и хора, за да се чувстваме значими (прекомерност). И в двата случая липсата на баланс води до крехко его, съмнения в себе си и липса на удовлетвореност.

Как да балансираме Манипура с йога?

Ще бъде невярно да кажа, че единствено с йога упражнения можете да се справите с дисбаланса в чакрите си. Тези дисбаланси изискват и отработване на травматичните събития в живота, поемане на отговорност за себе си и запълване на собствените липси по осъзнат начин.

Йога практиката и определени асани могат да ви помогнат да върнете баланса в трета чакта като засилите усещането си за контрол, развете волята си и най-вече – като започнете да действате.

Когато решим да се придържаме към определена програма или йога практика ние започваме да развиваме своята воля и дисциплина. Правейки трудни, предизвикателни асани, които изискват активиране на коремните мускули, това загрява цялото тяло и пробужда нашия вътрешен осън и воля.

Редовното подхранване на вътрешния ни огън води до засилване на самооценката, изграждане на вътрешна сила и ни помага да трансформираме живота си в положителна посока. 

Предлагам ви кратка практика, която записах специално за вас за баланс на трета чакра и стягане на коремната област. Ако практиката ви хареса оставете коментар и последвайте канала ми ETERINA YOGA YOUTUBE!