Екатерина Кьосева Психология

За духовния път за справяне с болката в близките отношения

Задавали ли сте си въпроса защо от любовта боли? Защо трябва да минаваме през болката в най-близките си отношения? Защо хората, които най-много обичаме ни нараняват най-много? Няма човек на тази земя, който никога да не е бил нараняван в любовта.

Според Шри Шри Рави Шанкар, известен йога гуру и основател на фондацията “Art of Living”, ние минаваме през болката в любовта само ако не сме достатъчно осъзнати. 

Ако имаме нужната мъдрост това няма да бъдем наранени. Минаваме през болката, според него, само когато ни липсва мъдрост.

Представяме ви правилата на Шри Шри Рави Шанкар, които, твърди той, ще ни избавят от болката и ще ни предпазят от бъдещи любовни разочарования.

Този, който наранява не е излекувал собственото си страдание

Когато страдаме често започваме да мислим, че само ние изпитваме страдание, а другият ни е наранил съвсем преднамерено.

Всъщност, хората, които нараняват са такива, защото носят собствените си белези и болки, но не са се справили с тях по конструктивен начин. Те просто споделят с нас това, което имат. 

Когато погледнем от тази перспектива отваряме вратата на състраданието към тези, които са ни наранили, както и вратата на прошката.

Този, който наранява често не знае какво прави

Много хора нараняват другите, защото не знаят как точно техните действия и поведение рефлектират в тях. Те не са достатъчно чувствителни и осъзнати за начина, по който това, което правят наранява другите. 

Това е така, защото самите те не познават достатъчно собствената си болка и най-вече – отричат я и я потискат. Това често са хора, които се смятат за безгрешни и рядко биха поискали прошка. 

Как този факт може да ни спаси от болката? Просто да приемем, че са хванати в капана на собствените си избори и наистина не знаят какво правят.

Нараняването идва, защото носим стара карма

Според Шри Шри Рави Шанкар, ние трябва да бъдем наранявани в любовта, за да „изплатим“ лоша карма, която сами сме създали в минало време. 

Ако в миналото сме направили нещо лошо на някой човек, били сме арогантни, нечувствителни, наранявали сме осъзнато или не, това се превръща в наша карма, която ще дойде при нас впоследствие. 

Когато знаем, че просто трябва да разплатим за свои стари грешки, това ни помага да приемем болката като част от израстването ни и по-лесно да продължим напред.

Болката идва, за да ни направи по-издръжливи

Замисляли ли сте се защо природата ни е направила толкова чувствителни и раними? Според Шри Шри, това е така, защото само болката може да ни направи достатъчно силни, за да издържим на предизвикателствата на живота. 

Според него, както когато се монтира стълб, след инсталацията той се разклаща, за да се провери дали е остатъчно вкоренен или не. По същия начин болката идва, за да видим дали сме достатъчно добре утвърдени в себе си, дали сме в мъдростта или не. 

Всяко нараняване се опитва да ни разтърси, за да види дали сме силни или не. То тества силата ви. То идва, за да ни направи по-силни и издръжливи.

Липсата на ясна комуникация води до страдание

Когато се чувстваме наранени това се дължи най-вече на две неща – липса на комуникация и липса на разбиране. Когато няма разбиране не е възможно да има състрадание, а тогава е много по-лесно да се нараняваме един друг.

Комуникацията е в основата на разбирането, а разбирането не е само постигане на общ фокус на понятията между двама души. То включва и малко по-глобалното разбиране, че събитията и нещата в живота са ефимерни – вечно движещи се и непостоянни.

В основата на страданието е вкопчването (привързаността)

Когато се вкопчим в болката, това е просто друг начин да останем в нараняването излишно дълго време. В главата ни се превъртат едни и също сценарии, които активират едни и същи мисли и съответно емоции – вина, гняв, обида, разочарование.

Ако се вкопчваме в представите, очакванията, фантазиите, желанията, мечтите си, както знаем, е много вероятно често да оставаме наранени и разочаровани. 

До голяма степен мъдростта на нараняването се крие в това да не се вкопчваме в нищо и да следваме потока на живота и това, което ни се случва. Без съпротива.


екатеринаАвтор: Екатерина Кьосева

Източник: frida.bg

Leave a Reply