Yogi Life Екатерина Кьосева Йога

Как да се предпазим от контузии по време на йога клас?

Факт е, че йога се сдоби с огромна популярност в последните години. Няма да е прекалено ако кажа, че хората най-често се обръщат към нея като средство за подобряване на физическата форма и гъвкавостта си, но често прекаляват в старанието си и стигат до контузии. 

Практикуването йога има редица ползи за физическото, но и за психологическото ни здраве. Факт е, че редовната практика намалява стреса, лекува депресията, облекчава главоболието, намалява хроничната болка, подобрява качеството на съня ни, но най-вече – качеството ни на живот. 

И докато социалните мрежи ежедневно ни бомбардират с „мотивиращи“ снимки на изключително гъвкави и силни йоги, нека напомним, че най-важното е да бъдем разумни в практиката си. 

Какво трябва да знаем, за да се предпазим от контузии по време на йога клас?

йога

No pain, no gain

Или с други думи казано, без болка няма резултати. Е, това не се отнася за йога! Йога няма състезателен характер и едно от най-важните неща, които трябва да оставим извън залата за йога е … амбицията си.

Съревнованието, усилието, стреса, болката нямат място на вашата постелка. Правим йога точно, за да се освободим от всички тези „изисквания“ на обществото, които ни блокират в капана на стреса.

Вместо това слушайте тялото си. То ви говори непрекъснато, докато се движите от една поза в друга. Къде е вашата граница? Кога да спрете? Как се чувствате? Имате ли нужда от помощ? 

Поддържането на връзката тяло-ум, докато сте на постелката ще ви помогне плавно да напредвате в практиката си, без дискомфорт, усилие и най-вече – контузии.

Его под контрол

Йога ни учи да правим разлика между нашето ЕГО и нашата СЪЩНОСТ. Егото е онази част от нас, която се формира от мислите, впечатленията, разсъжденията, паметта. Егото винаги иска нещо повече и никога не е доволно. 

Когато сме в егото ние искаме да сме най-добрите, да напреднем бързо, да направим по-сложната поза, без значение дали сме готови за това или не. Егото е една от основните причини за контузии – в буквален и в метафоричен план. 

йога

Не е така, когато сме в същността ни. Когато сме в нея ние вече имаме всичко, от което се нуждаем и просто можем да се отпуснем и да се наслаждаваме. 

Когато сме в същността си ние държим постоянна връзка с тялото си, с интуицията си и вътрешния си глас. В същността си ние намираме щастието в себе си и нямаме нужда да се доказваме пред никого.

Яма и нияма

Физическата страна на йога може да бъде рисковано занимание ако не спазваме основните принципи в йога, или т.н. принципи на яма и нияма. 

Ямите са свързани с поведението ни по отношение на другите хора и света. Те се наричат още „въздържания“ и съставляват морални принципи, водещи до щастливо и коректно съвместно съществуване. 

Най-общо казано, ямите са пет. Това са ахимса (ненасилие), сатя (истинност), брахмачаря (умереност), астея (неприсвояване) и апариграха (непривързаност). 

Ниямите, от друга страна, касаят индивидуалното поведение или коректното отношение към нас самите. Те са свързани с физическата и менталната дисциплина на практикуващия. 

Ниямите отново са пет. Това са шауча (чистота), сантоша (удовлетвореност), тапас (аскетизъм), свадхая (самообучение) и ишвара пранидхана (преданост към Бог).

Прочетете още: Ямите: въздържанията, които изграждат гръбнака на йога практиката

Научете основите

Вместо да търсите разнообразие и бързи резултати (да, дръжте егото си под око!) се фокусирайте върху основните йога пози и научете как да ги изпълнявате правилно. 

Много често те не са толкова „ефектни“, но ще ви помогнат да напреднете по-бързо и ефективно в практиката си без контузии. Базата е важна във всичко, с което се занимаваме. Когато вече я имаме, можем с лекота да надграждаме. 

Едни от най-важните пози, на които трябва да обърнете внимание са Дърво, Войн 1, Войн 2, Триъгълник, Куче, гледащо надолу, Куче, гледащо нагоре и вариантите на Чатуранга Дандасана.  

йога

Използвайте пропсове

Много ученици се притесняват да използват блокчета или коланчета за йога, за да не изглеждат твърде … „начинаещи“. 

Е, когато сме начинаещи, най-добре да приложим принципа „сатя“ и просто да бъдем честни със себе си, за да знаем кога да спрем. 

Честността е от ключово значение. Придържайте се към инструкциите на учителя и дръжте връзка с тялото и дъха си.

Потърсете съвет

Много често учениците не се чувстват добре в една или друга поза, но не споделят това с никого. Самият факт, че нямате стабилност или чувствате дискомфорт след йога клас означава, че правите нещо неправилно. 

Преди този дискомфорт да се е превърнал в контузия, потърсете съвет от вашия йога учител. Кажете му точно в кои пози сте неуверени, за да получите съвет как да модифицирате асаната, така че тя да е безопасна и комфортна за вас. 

Не отнасяйте съмненията си вкъщи, питайте, защото само така ще разберете как да извлечете максимума от асана практиката си!

тялото


Автор: Екатерина Кьосева

Leave a Reply