Екатерина Кьосева Женска енергия

Как да пуснем старите привързаности, които още ни държат назад?

Напоследък говорим много за освобождаването от старите привързаности. Причината за това е ясна – време е да разчистим енергийното пространство в живота си, за да започнем „на чисто“.
 

Понякога отнема години, особено в случаите, в които просто махваме с ръка, казваме си, че сме „над нещата“ и смитаме всичко „под килима” на съзнанието. Ей така, за по-удобно… Е, тогава може и един живот да не стигне.

COy

Старите привързаности блокират енергията ни. Когато не сме разчистили вътрешното ни пространство се чувстваме лишени от жизненост, изчерпани и апатични. 

Енергията ни тече назад, вместо напред. Изпитваме трудност да се доверим и отдадем на нова връзка. Ако все още се появяват мисли в главата ви за бивши партньори, може би не е зле да поработите върху емоционалното си освобождаване.

Как да започнем процеса на освобождаване от стари привързаности? В предишни статии сме говорили за важността на този процес, а също така сме ви предлагали ритуал за „късане на енергийните нишки“. 

Тук искам да разширя темата и да вмъкна няколко важни съвета, които са помогнали на мен самата и вярвам, че биха били полезни и на вас.

Може би тези съвети ще ви бъдат само отправна точка. Важно е да слушате собствената си интуиция и да държите сетивата си отворени. Само така ще намерите вашия уникален начин за емоционално освобождаване. 

Важното е да „пуснете” всичко, което има за пускане и да освободите място за развитие, за любов и нови емоции в живота си оттук нататък!

Време за емоционално разчистване

Back Stretch

Нека си признаем, повечето двойки не се разделят с „хепи енд”. Отношенията често ескалират и балонът на емоциите се взривява от гняв, разочарование, обида, самосъжаление, усещане за провал… Списъкът е дълъг и когато не си дадем правото да изпитаме тези емоции до край те се стаяват в тялото ни и чакат…

Чакат да ги осъзнаем, да ги приемем и да продължим напред. Ако имате стаени емоции към предишни връзки, може би те ви предизвикват често да се връщате и да обмисляте нещата отново и отново.

Може би в ума ви често изникват въпроси „Какво ако… (беше станало по друг начин)?” Всъщност важното тук е посланието. Има потиснати емоции у вас, които чакат да бъдат освободени.

Назовете емоциите си

Независимо дали държите в себе си стаени гняв, болка, тъга, обида или разочарование – наименувайте емоцията си. Когато дадем име на нещо, ние го валидизираме, даваме му правото да съществува. Когато дадете име на емоцията вие я изваждате на бял свят и я приемате. Когато дадем име на нещо го виждаме отстрани и се разграничаваме от него.

Повечето хора нямат богат речник за емоциите си, но това е изключително важна стъпка в процеса на освобождаване от стари привързаности. Когато дадете име на емоцията и признаете нейното съществуване, тя вече няма нужда да се връща в ума ви под формата на спомени. Тя вече е „наречена”, а това е най-лесният начин да я „пуснете“.

Изразете ги без страх

Изразяването на емоциите е важна стъпка в процеса на емоционално разчистване. При изразяването трябва да включите 3 важни елемента: изразяване с думи (въвеждане на структура), изразяване с тяло (движения) и още нещо, което ще нарека изразяване тип „primal expression“ – издаване на нечленоразделни звуци, крещене, плач, смях и др.

Zen

Например, можете да вземете лист и химикал и да изразите преживяването си писмено или да изберете да натрупате няколко възглавници една върху друга и хубаво да ги наудряте… Озвучете това, което правите на нелогичния език на емоциите.

Приемете, че езикът на емоцията е неразбираем за ума. Освободете тази стихия в себе си. Удряйте ако ви се удря, викайте ако ви се вика, изкарайте извън вас всичко до последната капка… И се освободете!

Направете ритуал

Много важна част при приключването на процеса е превръщането му в нещо свещено за нас, в ритуал. Чрез ритуал отбелязваме важните събития в живота си – сватба, кръщаване, рожден ден. Освобождаването е важно събитие, което е способно да промени живота ни оттук нататък.

В ритуала е важно да простите на себе си и на другия за грешките, които сте направили, както и да благодарите на себе си и на другия за нещата, които са били хубави. Благодарете за уроците, които сте научили по пътя.

Можете да запалите свещи, да си пуснете хубава музика. Направете „свой” ритуал за освобождаване и накрая си кажете „Аз съм свободна. Продължавам напред освободен/а, жизнен/а, енергичн/а!”

Отпразнувайте свободата си

Освобождаването от стара привързаност е важен момент, който заслужава да отбележите по специален начин. Уважете акта на грижа и любов към себе си. Отпразнувайте момента с нещо символично.

Подарете си нещо малко, което да ви напомня за момента на освобождаване, например камъче, гривна, каквото интуицията ви подскаже. Разходете се на чист въздух. Налейте си по чаша вино с приятелка и заедно отпразнувайте емоционалната си свобода. 

Свободата е празник!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др.