Александра Жабонова Йога Пранаяма

Как да балансираме щитовидната си жлеза с йога?

Идеята да напиша тази статия се роди от зачестилите запитвания в класовете ми по йога кои асани са подходящи за проблем с щитовидната жлеза. Явно все повече хора, предимно жени, се сблъскват с подобен проблем.

Въпреки че в дневно време проблемите с щитовидната жлеза сякаш са тенденция, съществуват доста възможности за лечение. Както знаем всяко лечение изисква доста време, за да даде резултат. Вместо да чакаме ние можем да си помогнем, практикувайки йога и медитация и така да се справим по-лесно.

Тироидните заболявания могат да бъдат различни разновидности, но най-често срещани са:
  • хипертироидизъм, където се наблюдава хиперфункция на щитовидната жлеза
  • хипотироидизъм, където функцията й е намалена

Както знаем йога лекува доста състояния, като едно от тях е нарушената функция на щитовидната жлеза. Подготвих няколко йога асани, които биха ни помогнали да се справим по-лесно, балансирайки хормоните на тази толкова важна жлеза за нашето тяло.

Сарвангасана   
सर्वाङ्गासन

Sarvangasana yoga for thyroid problems

Позата се изпълнява от положение, при което сме легнали по гръб с ръце покрай тялото и длани, обърнати към земята. Вдишваме и издишвайки бавно повдигаме краката, без да ги сгъвате в коленете.

Продължаваме да повдигаме, докато трупът и краката застанат вертикално над раменете. Брадичката се притиска силно към гръдната кост, като се стремим да отпуснем   мускулите на врата.

Сарвангасана не се практикува при  високо кръвно налягане,  атеросклероза, синузит, отит, глаукома, отлепена ретина и др. По време на месечния цикъл жените също трябва да се въздържат от изпълнението й. 

Започнете със задържане в позата от 10 секунди, докато бавно  достигнете до една минута. Притокът на кръв в областта на гърлото ще поднови енергията в щитовидната жлеза.

Халасана 
हलासन

halasana

‘Хала“ означава рало на санскрит. Тази поза е една от водещите от групата ,,навеждащи напред асани“. Лягаме  по гръб и свиваме  коленете, повдигаме петите към седалището. Поставяме ръце под талията. Бавно повдигаме краката над главата, докато пръстите на краката докоснат пода.

В идеалния случай гърбът е перпендикулярен на земята. Дишаме спокойно. За да завършим, излизаме от позата като бавно се спускаме, прешлен по прешлен, до легнало положение.

Халасана е противопоказна при дископатия, херния, атеросклероза, хипертония. По време на месечният  цикъл при жените, не се препоръчва. При шипове във врата позата трябва да се изпълнява внимателно. Започваме  със задържане в позата от 10 секунди,докато бавно не достигнем до 3 минути.

Докато изпълняваме асаната брадичката оказва голям натиск върху щитовидната жлеза и това води до секреция на тироксин в тялото ни, което пък от своя страна засилва и метаболизма ни.

Матсясана
मत्स्यासन

5 Poses To Balance Your Hormones

„Матсясана“ идва от санскрит и в буквален превод означава поза „риба“ Лягаме  на пода по гръб с ръце под седалището. Вдишваме и като лактите натискат пода за опора  гърдите се повдигат нагоре, а главата назад така, че тя да е естествено продължение на гръбначния стълб.

При заемане на крайно положение издишваме. Продължаваме  с равномерно дишане. При отпускане на позата, първо  вдишваме и при издишване  отпускаме бавно. Концентрацията е в щитовидната жлеза. Позата стимулира дейността на хипофизната и щитовидната   жлеза.

Противопоказанията са най- вече  свързани със заболявания и увреждания на гръбначният стълб в шийната и гръдна област. Продължителността зависи от това колко дълго можем да задържим в позата без да усещаме дискомфорт

Чрез тази асана ще разтегнем гърлото и на свой ред щитовидната жлеза, ще подобрим циркулацията на кръвта в тази област.

Ущрасана
उष्ठासन

Day 2 -  Ushtrásana

От санскрит  думата „ущра“ означава камила. Заставаме с широко отворени колене на постелката, бедрата  са перпендикулярни на пода, а петите – обърнати към тавана. При издишване бавно се отпускаме назад и се опитваме да докоснем петите с ръцете си. Задържаме за няколко вдишвания и издишвания.

Тази йога поза не се препоръчва при мигрена, безсъние, наранявания на гърба или шията. Ако сте начинаещ не задържайте в позата повече от 20 секунди, ако сте напреднал може да задържите до една  минута, а защо не и по-дълго време. Практикуването на тази асана ще стимулира щитовидната жлеза.

Сету банхда сарвангасана   
सेतुबन्धसर्वाङ्गासन

Yoga For Beginners  : Bridge Pose - Setu Bandha Sarvangasana

Сету банда сарвангасана представлява изпълнението на раменен мост в хатха йога. Освен че натоварва цялото ни тяло, тази поза  ни позволява да се отпуснем и да успокоим дишането си.

Смята се за една от най-ефективните асани срещу хроничната болка в гърба. Оказва уникален ефект при физическа и психическа преумора. Тази йога поза не се препоръчва при наранявания в областта на врата.

Задръжте позата поне за една минута. С правилния натиск в областта на врата, нашата щитовидна жлеза ще бъде стимулирана.

Дханурасана   
धनुरासन

Bow Pose

В превод от санскрит – поза лък. Лягаме  пo ĸopeм c pъцe дo тялото и длaни, обърнати  нaгope. Издишваме и и cгъваме  ĸoлeнeтe cи. Пpиближаваме  пeтитe cи ĸoлĸoтo мoжeтe пo-близo дo зaднитe чacти. Πpoтягаме pъцe  нaзaд и xвaщаме глeзeнитe cи.

Bдишваме и пoвдигаме cилнo пeтитe cи вcтpaни oт зaднитe чacти, ĸaтo в cъщoтo вpeмe . Bъpxoвeтe нa paмeнeтe ни тpябвa дa ca дaлeч oт yшитe, a пoглeдa ни дa e нaпpeд. Излизаме съвсем бавно от позата. Не се изпълнява при бременност, особено след първите 3 месеца.

Не се препоръчва при високо кръвно, сърдечни проблеми и сериозни наранявания по гръбнака и врата. Започнете с 30 секунди до една минута. С времето увеличете.

Регулира секрецията на надбъбречните жлези,с повече приток на кръв преминаваща през жлезите, тя балансира и секрецията на кортизол.

Суря намаскара   
सूर्यनमस्कार

Yoga

Изпълнявайки Поздрав към слънцето ние нормализираме работата на жлезите с вътрешна секреция и по специално щитовидната жлеза. Изпълним ли 12 пъти с десен и 12 с ляв крак Сурия намаскара ние сме изпълнили 288 йога пози.

Как се изпълнява слънчевият поздрав може да прочетете ТУК.

Брамари пранаяма, или дишане „пчела“

The importance of a strong meditation pose

Сядаме в удобна поза  със затворени очи. Вдишваме бавно и дълбоко и издишваме отново през носа със силен бръмчащ звук. Езикът ни докосва небцето, а зъбите са стиснати. След това отново поемаме бавно и дълбоко въздух, а на издишване запушваме уши с показалците и фокусираме ума върху звукът и вибрациите в главата.

Изпълняваме практиката в продължение на няколко минути. Това дишане отпуска ума, премахва негативните емоции. Подобрява паметта и концентрацията, повишава вибрациите на тялото.


Предвид това, че стресът се смята за една от ключовите причини за нарушение във функциите на щитовидната жлеза, освен с йога пози ние можем да си помогнем с  медитация, която  поддържа ума спокоен и релаксиран.

Пеенето на „Ом“ всеки ден за няколко минути също оказва изключително благоприятен ефект. Да не забравя да добавя и йога нидра, която намалява нивото на стреса и успокоява дълбоко целият организъм, води до физическа, психическа и емоционална релаксация.

Не всички йога пози са подходящи за всеки един от нас. Редно е да  се консултирате с медицинско лице ако имате здравословен проблем, за да ви даде разрешението си за практикуване на йога. Също така, може да ги изпълнявате под наблюдението на квалифициран йога инструктор.

С любов,

Александра