Yogi Life Екатерина Кьосева

Науката доказа, че абсорбираме енергия и емоции един от друг

Усещате ли енергията на хората около вас? Случвало ли ви се е да попаднете в компания, която без да знаете защо буквално „изцежда“ енергията ви? Случвало ли ви се е да говорите с конкретен човек и да усетите как буквално неговата енергия ви „засмуква“?

В йога средите сме свикнали да казваме, че „всичко във вселената е енергия“. Да, това наистина е така. Факт е, че ние сме направени от енергия в постоянно движение, а не от статична материя. 

Всичко ли е енергия?

Yoga

Нилс Бор казва: „Ако квантовата механика все още не ви е шокирала дълбоко, вие все още не сте я разбрали. Всичко, което ние наричаме реално е направено от неща, които не могат да бъдат счетени за реални.“

Бор е известен физик от Дания, носител на няколко Нобелови награди за приноса си в разбирането на атомната структура и квантовата физика.

Квантовата физика установява, че атомът всъщност е невидим миниатюрен енергиен вихър, който съдържа вълни електрическа енергия.

Тази енергия може да се измери и ефектите от нея могат да се видят, но самата тя няма материална субстанция. Само електричество. Така науката прегръща идеята, че всичко в тази Вселена е направено от енергия.

Науката отива малко по-далеч. Изследователи от Университета в Билефелд, Германия, доказват, че ние не само сме направени от енергия, но и постоянно абсорбираме енергия от другите хора и външния свят.

Ние абсорбираме емоции от другите

Festival of Colors

Те правят редица експерименти с растения алгае, наблюдавайки начина, по който те абсорбират и си набавят енергия за съществуването си.

Така установяват, че заедно с основния им процес за получаване на енергия на фотосинтеза растенията притежават и още един – те просто споделят енергията си едно с друго.

Германските биолози са озадачени от наблюденията си и публикуват резултатите в онлайн медията за наука Nature.com. Материалът на свой ред вдъхновява Оливия Бадер-Лий, физик и терапевт, да разгледа темата в малко по-голяма дълбочина.

Тя стига до още по-изненадващи открития. Бадер-Лий открива, че човешките тела, подобно на тези на растенията, абсорбират емоции и вибрации от околната среда точно като гъби.

„Това е причината, поради която някои хора се чувстват дискомфорт да бъдат сред групи от хора, притежаващи определена комбинация от енергия и емоции. Човешкото тяло е много подобно на тялото на растенията.

То всмуква и абсорбира енергия, нужна му за подхранване на емоционалното му състояние, и тя може да енергетизира клетките, да повиши количеството кортизол, да катболизира и да подхрани клетките в зависимост от емоционалните нужди на човека.“

Оливия Бадер-Лий

Бадер-Лий вярва, че в течение на времето човешкият вид е изгубил своята енергийна връзка с природата. Преди това да се случи човекът е осъзнавал и дори се наслаждавал на на енергийното възобновяване и енергетизиране от контакта с природата.

Факт е, че сме направени от множество слоеве вибрираща енергия. Науката вече е красноречива, че като човешки същества вибрираме не отделно, а заедно с всяко живо същество и природата.

По естествен начин споделяме енергията си с другите и се зареждаме на свой ред. За да бъдем в хармония и интегрирана цялост с другите трябва да познаваме добре естествените механизми, чрез които работи енергията и да й се доверяваме.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Снимка на корица: flickr/viki young

Leave a Reply