Интервю Йога

Георги Ранчев: Истинската мъдрост идва през опита

Той е откровен провокатор и не се страхува да нарича нещата с истинските им имена. Около него витае атмосфера на безгрижие и освободеност, на непринуденост и себетворчество. Той притежава невероятна харизма, но също така упоритост и прагматичен ум, с които превръща мечтите си в реалност. Той е хамелеонът на йога – винаги в движение и винаги различен. Потопете се в неговия свят в следващите редове. Представям ви моя скъп приятел и йога Георги Ранчев!

георги
Екатерина: Георги, кажи ни няколко думи за себе си? Как минава твоето ежедневие?

Георги: В ежедневието си обичам да чета книги, да ходя на фитнес, да се забавлявам с приятели и да търся информация за интересни за мен неща. Голяма част от живота ми в момента е свързана с йога. Занимавам се с нея от 2013 година и преподавам от 2015-та.

За мен йога е нещо много важно. Тя е наука, която помага на човек да се усъвършенства и подобри енергийния поток в тялото си. Йога може да донесе на човек много плюсове и минуси, ако знае или не знае какво точно прави.

За мен единствения истински път е чрез опита и грешките в личната практика, тъй като в този живот няма конкретна истина или факт, колкото и на вкопченото ни към сигурността мозъче да му се иска.

георги

©2018 Anastas Tarpanov

Екатерина: Опиши себе си с три думи?

Георги: Провокатор, хамелеон, човек, който опростява знанието.

Е: Под кой астрологичен знак си роден?

Георги: Козирог.

Е: Кога съдбата те срещна с йога?

Георги: През 2013 година. Разхождах се и видях щанд с намалени книги, където намерих книгата „Петтимата Тибетци“. Всъщност в тази мъничка книга имаше по-полезни и прегледни неща от много други натрупани с излишна информация книги. Имаше дишане, пеене, упражнения, лесни медитации и съвети за балансиран живот. Започнах да правя всичко и енергията ми се повдигна значително, тогава разбрах, че призванието ми е свързано с това.

Е: Коя е асаната, която обичаш да правиш отново и отново?

Георги: Пашчимотанасана и утанасана.

Е: Кое беше най-трудното нещо за теб в йога?

Георги: Най-трудно за мен беше навеждането напред, тъй като имам паднал свод на стъпалото и съм преживявал счупване на бедро, което доведе до доста дисбаланси в стойката ми. Налагаше ми се да полагам голямо усилие, за да не изкривявам вектора на разтягането.

georgi

©2018 Anastas Tarpanov

 

Е: Коя е книгата за йога, която промени живота ти?

Георги: „Практическа психология на йога“ и „Чистото сърце на йога“. Това са най-практичните и пълни със съдържание книги за мен от общите йога книги, които препоръчвам на всеки. Откъм духовно ниво и дълбочина „Бхагават Гита“ ме е разплаквала доста пъти и съм я препрочитал.

Е: Какво е да бъдеш йога учител в България?

Георги: Усещането е наистина чудесно! Когато видиш за 100-тен път същите хора, които идват при теб, за да вземат дозата си елексир за тялото. Удовлетворението е голямо като виждаш, че си полезен на хората и вижданията ми по отношение на физическата практика са разбрани и оценени от толкова много хора.

Е: Какъв стил йога преподаваш?

Георги: Преподавам основно виняса и рower yoga, тъй като според мен мнозинството хора имат нужда от повече движение, което да ги разсее от постоянно досаждащия ум.

Е: Успяваш ли да правиш редовно личната си практика?

Георги: Успявам да правя личната си практика 2-3 пъти седмично.

георги

Е: Вегетарианец ли си?

Георги: Бил съм вегетарианец общо 3 години от живота ми. Много бързо отслабвам и това ме демотивира от вегетарианството. Чувствам се слаб и твърде чувствителен така. Не мисля, че съм на този етап и според възрастта ми трябва да бъда чак толкова „дзен“. Разлика има наистина за практиката, когато не ядях месо. Чувствах повече лекота в корема при усуквания, сгъвания и при дишането. Но сега открих баланса като консумирам повече фибри като хранителна добавка.

Е: Би ли споделил с нас любимия ти цитат, който някак успява да те мотивира в ежедневието ти?

Георги: Няма Истина, всичко е позволено! 😀

Е: Имаш ли и друга страст освен йогата?

Георги: Да, правя масажи, изготвям фитнес програми и персонални тренировки за усъвършенстване на тялото и ума.

георги
Е: Какъв съвет би дал на себе си в момента, в който за първи път стъпи на постелката?

Георги: Не бих си развалил изненадите и осъзнаванията по пътя.

Е: А какъв съвет би дал на нашите читатели?

Георги: Препоръката ми към читателите е да бъдат критични и осъзнати към всяка информация. Информацията, която интуитивно усещат, че е истина – да пробват, изпитат и след това да си вадят заключения, имайки предвид, че повечето книги по йога са пригодени към по-широката публика.

Е: Какъв вид йога преподаваш и къде можем да те намерим?

Георги: Преподавам различни стилове йога. Можете да ме намерите в йога студиа Амара, Мандала и Йога Вайб в София, а повече информация за моите занимания може да намерите във фейсбук групата ми „Йога с Георги“, както и на страницата на личния ми профил.

Е: Благодаря ти!

Снимки в статията: личен архив

Снимка на корица: ©2018 Anastas Tarpanov