Екатерина Кьосева Йога

Гъвкавост, йога и уроците, които научаваме по пътя

Изграждането на гъвкавост е една от основните причини, поради които хората започват да се занимават с йога. Някак гъвкавостта  е нещо като „златно яйце“ или „трофей“, който всеки иска да си занесе вкъщи. Просто, защото е модерно.

Както знаете модата се мени, а в момента е изключително популярно да бъдеш пластичен и да правиш ефектни асани, с които да се гордееш в социалните мрежи. Но нека погледнем от положителната страна на този съвременен тренд.

Той ни води към това да се погрижим за себе си. Дори и да започнем да посещаваме йога класовете само с тази цел постепенно започваме да се потапяме в сърцето на йога и в своите собствени дълбочини. 

Изграждането на гъвкавост не трябва да бъде самоцел

Или нека го кажа така, трябва да мислим за тялото си като едно цяло с нашия ум, сърце, дух, взаимоотношения, среда, живот. Нищо в нас не е отделено от другото.

екатерина

Нов клас с мен ~ СТРЕЧИНГ ЙОГА ~ в Yoga Vibe San Stefano. Вижте повече ТУК! 😉 

Физическата гъвкавост е във взаимовръзка с менталната, емоциналната, взаимоотношенческата и всяка една буквална или метафорична проява на „гъвкавост“, която случайността ни провокира да проявим.

Сковаността по същия начин е рефлексия на неспособността ни да отстъпваме от вярванията ни, да приемаме чужда гледна точка, както и нещата, които не са ни „по вкуса“. 

Всичко това обяснява защо изграждането на гъвкавост може да бъде изключително дълъг процес, който иска от нас много повече от няколко прости упражнения за стречинг. Мускулите и сухожилията се разтягат бавно, йога практиката не винаги носи бързи резултати, а очакванията ни ще бъдат подложени на изпитание.

Междувременно ще се сблъскаме с доста уроци, които ще ни подарят възможността да работим върху качествата в нас, чието изграждане ще ни отведе много по-бързо до мечтаната гъвкавост.

И парадоксалното е, че колкото повеече се потапяме в мистерията на собствения си Аз, толкова по-маловажна става външната страна на нещата, или в случая гъвкавостта.

Изграждането на гъвкавост и уроците, които научаваме по пътя

Standing yoga pose

Фокусирай се върху процеса

Ако просто искате да направите тези или онези асани и те бързо да ви направят изключително гъвкави, ще ви разочаровам. Това просто няма как да стане. Изграждането на гъвкавост е дълъг процес.

Едва, когато пуснем желанието за бърз резултат, резултатът идва, Просто се отпуснете и се насладете на момента да присъствате в тялото си. Да усещате, да дишате, да бъдете. Малко по малко пътят ще ви изведе на места, които не сте очаквали.

Цветето на търпението

Йога, процесът и крайната цел са просто външната видима част на урока, който ни предстои да научим.

 Много по-важната част е вътрешният процес, през който неминуемо ще преминем, докато изграждаме милиметър по милиметър гъвкавост в мускулите и сухожилията си.

Кои са емоциите, които се появяат у ас, когато виждаме, че останаите напредват по-бързо/по-бавно от нас? Къде е насочен нашият поглед? Можем ли да се наслаждаваме на процеса на самия живот?

Можем ли да приемем себе си, без вътрешен натиск да бъдем нещо друго от това, което сме. Търпението е качество, което често ни липсва, а всичко, което ни е трудно ни носи безценен урок – учи ни на търпение и приемане на себе си. Такива, каквито сме!

Гъвкав ум = гъвкаво тяло

Yoga

Ако искате да постигнете физическа гъвкавост, трябва да знаете, че тялото презентира състоянието на нашия ум. 

Ако умът ни е скован и лишен от гъвкавост, т.е. трудно приемаме чужди идеи и имаме ригидни представи за живота, това неминуемо ще се отрази и върху нашето тяло.

Работейки върху сковаността на тялото, ние трябва да работим  и върху сковаността на ума, за да имаме дълбок пълноценен резултат и да изпълним нашата йога практика със смисъл.

Ти вече СИ на правилното място

Много хора имат грешна представа за това кое е правилното място. За някой правилният момент е отминал и живеят в миналото, съжалявайки за пропуснатите възможности и направените грешки.

За други, правилният момент е в бъдещето и в целите, които „трябва“ да се реализират. В йога правилното място е само тук и сега. 

Точно тук на тази постелка или одеало, които усещаш под себе си. Точно в тази стая и с тези хора. Нищо повече няма значение.

Няма нищо погрешно в това да бъдеш този, който си в този момент. Дори и да изпитваш „особени“ усещания или емоции, докато се опитваш да хванеш пръстите на краката си. 

Точно сега имаш възможност да направиш голяма промяна в своя свят: точно този, който ти е подарен от Бог, Вселената и чудото, наречено живот. И за щастие, ние сме заедно в този път. 


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Снимка на корицата: amelia