ЕЗОТЕРИКА Екатерина Кьосева

Енергийните свойства на аметиста: духовност, интуиция, ясновидство

Казват, че когато става дума за това да избереш „своя“ естествен камък, трябва да го оставиш той сам да те повика и избере. Неговата вибрация и енергийна структура намира начин да стигне до теб и ти усещаш  интуитивно, че имаш нужда от точно този кристал. Нещо такова се случи между мен и аметиста.

Неговият цвят и вибрация просто ме „заляха“ във вълна от спокойствие, когато за първи път го задържах в ръката си. Всичко е енергия, а естествените камъни вибрират на своята лечебна честота, която макар и да не разбираме с ума си, усещаме на езика на своята собствена енергетика. Така започна моята лична среща с аметиста…

Аметистът е един от най-популярните естествени камъни не само поради красотата си, но и поради изключително интересните си метафизични свойства. Тъй като това е камъкът на шеста и седма чакра – аджна и сахасрара, той се асоциира с духовността, ума, връзката ни с божественото.

Смята се още, че енергията на аметиста балансира менталното и духовното, внася спокойствие, умствен баланс и вътрешен мир. Но най-вече, аметистът ни помага да се справим с умствения хаос и ленивост, с нетърпението, както и да постигнем по-голям фокус и концентрация на вниманието. Аметистът, също така, притежава свойството да ни потапя по-дълбоко в медитацията и вътрешната ни мъдрост.

Метафизични свойства на аметиста

аметист

Аметистът е кристал от силициев диоксид, оформен в различни нюанси, преливащи в синьо и лилаво. Малки количества манган и желязо в самия кристал образуват твърдостта на аметиста и му придават характерния очарователен цвят.

Аметистът е един от малкото естествени камъни, които притежават изключително позитивно влияние върху нашата емоционална, ментална интелигентност, ум и психика. Самият камък не ви обещава, че станете по-умни, но ще стимулира вашата вътрешна сила към разбирането на есенцията на нещата без илюзии и предубеждения.

В древна Гърция аметистът е известен като „не-токсичен” или „не-опияняващ”. Ползвал се е най-вече против алкохолизъм. Вярвало се е, че камъкът предотвратява нуждата от алкохол, а цветът му се е свързвал с богът на виното Дионис.

Легендата разкачва, че Дионис, опиянен от своята замъгляваща съзнанието напитка, без да иска е разлял чашата си с вино върху чист като сълза кристал. Точно този кристал се превръща във вълшебния аметист, който балансира менталната несигурност, хаос и  умственото опиянение, тъй като дори виното не е променило неговата вътрешна структура, а единствено неговия цвят.

Как аметистът може да ни помогне?

аметист

 • успокоява и балансира ума
 • възстановява вътрешния баланс
 • провокира мъдрост и разбиране
 • осигурява ментална защита
 • стимулира креативността и творческите идеи
 • подобрява концентрацията и менталния фокус
 • дава ни проницателност и отваря вратата на вътрешната мъдрост
 • провокира творческото мислене и нестандартните хрумвания
 • смята се, че успокоява „опънати нерви”, главоболие, мигрена
 • увеличава личната сила и създава ореол на харизма
 • увеличава концентрацията, вниманието и ясното виждане
 • повишава активността на дясното полукълбо на мозъка
 • спомага за развитието на психическите способности
 • развива интуицията ни и стремежа към достигане на по-високо духовно ниво
Камък на креативността, промяната, ясно-видството

Аметистът е известен като камъкът на промяната и може да насърчи положителна промяна във вашия живот. Също така, ако се занимавате с творчество, писане, рисуване и други „съзидаващи” дейности, аметистът ще ви даде вдъхновение и енергия, която да използвате за креативна дейност.

Нека не забравяме, че аметистът е един от най-известните естествени камъни, ползвани за енергийно лечение, както и за пречистване на негативната енергия от вашата аура. Ако се занимавате с духовни, енергийно практики и медитация, поставете аметист в своя дом или олтар за медитация.

Можете също така да носите гривна или мала, изработена от аметисти, или просто да държите в себе си малко камъче аметист, който да усилва вашата мъдрост, интуиция, ясно-видство!