Екатерина Кьосева Психология

Енергийни блокажи: как да се освободим от тях?

Енергийните блокажи. Всички имаме такива, преди съзнателно да се освободим от тях. Когато не сме съзнателни потокът на енергия има навика да застоява в определени части от тялото. 

Когато добавим и липсата на физическа активност, нездравословното хранене и работния стрес – получаваме „идеалната комбинация“ за създаване на собствения ни енергиен дисбаланс. Какво всъщност представлява енергийният блокаж? 

Това е изключително важен въпрос, който рано или късно всеки търсещ човек си задава. Според квантовата физика, всичко в света е енергия, която непрекъснато се върти, променя и взаимодейства с околния свят. 

Енергията вибрира с различни честоти и може да бъде сгъстена под формата на материя (тяло) или ефир, каквато е енергията на нашата аура. Енергията, както физическата, така и метафизическата, е създадена, за да се движи, а не да застоява. 

Представете си чистата вода на реката, която е в непрекъснато движение и мътната вода на блатото, в което водата стои неподвижна с години. Движението (промяната) е един от основните принципи на Вселената. 

Ако искаме да живеем в хармония с нея трябва да се научим да се движим. От едно място на друго. От застоялост към развитие. От мътност (несъзнавано) към разкриване на чистотата (съзнанието).

Какво всъщност представлява енергийният блокаж?

outboundyogi

Енергийният блокаж представлява натрупване на енергия в едно място. Това натрупване възпрепятства енергията да циркулира в тялото ни свободно. Представете си едно корито на река, което е блокирано и водата изтича встрани.

Точно това се случва, когато имаме енергиен блокаж, а изтичането встрани често се проявява чрез симптоматиката на тялото – болка, болест, емоционален дисбаланс и ментален дискомфорт.

Когато имаме енергийни блокажи водата ни (енергийния поток) не може да подхрани земята по нататък. Една част от нас е пренаситена с енергия, а другата – стада от недостиг.

Енергията е възпрепятствана и не може да подхрани нашата цялост, защото изтича само в едно място, или потокът й е напълно спрян, нямаме енергия, пример за това е хроничната умора и депресията.

Как да разберем, че имаме енергиен блокаж?

Triangles are my favorite shape l Three points where two lines meet

Енергийните блокажи се проявяват в различни физически симптоми – от скованост, напрежение и болка в определени части на тялото до физическа болест, депресия, страхове и т.н. Колкото по-дълго таим в себе си енергиен блокаж, толкова по-тежко е неговото проявление през тялото. 

Енергийните блокажи също така съответстват на дисбаланс в енергетиката на чакрите (свръхактивност или дисфункционалност), който дисбаланс се проявява през симpтoматиката.

Например, скованите рамене и затрудненото дишане често се асоциират с дисбаланс в четвърта чакра анахата, докато проблемите с коленете и тазобедрените стави – с дисбаланс в първа чакра муладхара.

Кои са най-често срещаните симптоми, които показват, че имаме енергиен блокаж?

 • Хронична умора и летаргия
 • Хроничен стрес и тревожност
 • Усещане, че сте „зациклили“ на едно място
 • Усещане, че ви липсва посока
 • Негативни и/или деструктивни мисли
 • Емоционална реактивност/ избухливост
 • Чести главоболия/ замайване
 • Болка във врата и раменете
 • Скованост/болки в тялото
 • Слаба имунна система
 • Констипация и нарушено храносмилане
 • Постоянен глад
 • Конфликтни отношения
Как да премахнем енергийните си блокажи?

Wound Up

Съществуват много практики, чиято цел е да изчистят тялото ни от застоялата и блокирала енергия. Коя е най-добрата за вас? Трябва да опитате! 

Няма практика, която е еднакво добра за всички ни, тъй като сме много различни като история, личностни характеристики, баланси и дисбаланси. Важно е да изберете практика, която резонира с вас, привлича ви и бихте я правили често.

Много често ме питат как успявам да запазя и съхраня това усещане за смирение и мир. Не е лесно. Нито за мен, нито за всеки човек, който живее в напрегната градска среда. Но е постижимо. Споделям с вас тези практики, които лично за мен работят и ги прилагам редовно.

Те ми помагат да се изчистя от чуждата енергия, която съм поела през деня. Понякога само това е достатъчно, за да си върна усещането за покой и вътрешна хармония. Понякога не. Определени ситуации в живота ни – минали или настоящи – се появяват, за да предизвикат вътрешен хаос. Разбирайте, покана за почистване.

Ако чувствате тази вътрешна турболенция или усещане за липса на смисъл – запретнете ръкави и си дайте време, в което да направите „пълно почистване“. Не само дома ви има нужда от грижа, вътрешния ви дом (тялото) събира не по малко прах от външния. Почиствайте го редовно!

Statuesque

Хатха йога

Не е тайна за никого, че йога практиката раздвижва застоялата енергия в тялото и й помага да циркулира по-лесно. Тя е перфектният инструмент да поддържаме не само тялото, но и енергийната си система в добра форма. Когато енергията се движи тя започва да разчиства енергийния терен и да ни освобождава от всички ненужни натрупвания.

Ин йога

Ин йога стимулира меридианите (енергийните канали) и по този начин стимулира изчистването на тялото ни от блокажи. Чрез осъзнатото присъствие в тялото, преживяваме емоционалните блокажи (потиснати емоции, ментален шум и др.). 

Така бавно започваме да се освобождаваме от тях. Задържайки в една асана от 3 до 5 минути всъщност се потапяме в пространството между вътрешните си светове и наблюдаваме своята лична tabula rasa (опитност). 

Пранаяма

Дълбокото и бавно дишане внася повече кислород в тялото ни. По този начин дъха става мощен инструмент за раздвижване на вътрешните ветрове, а енергията малко по малко преминава от състояние стагнация в състояние – движение. Дихателните практики или т.н. пранаяма в йога ни помагат да раздвижим енергията, а в резултат то малко по малко да започва да се изчиства.

Танци

Танцът е създаден, за да раздвижва и изчиства енергията ни. Всички видове танци са в същността си духовна изчистваща практика. Понякога усещаме телата си сковани, сякаш не можем да ги помръднем. 

Това е знак за блокаж. Въпреки това, опитайте! Няма значение дали танцувате на коледното парти или вкъщи – движете тялото си. Позволете на енергията да се движи във вас!

Звукови вибрации

Звукът се използва за насочено въздействие върху човешките душа и тяло. Различните честоти влияят на различни чакри и стимулират движението на енергията в тялото и в същото време препрограмират съзнанието в положителна посока. 

Съществуват множество музикални инструменти с подобно специално звучене, отразяващо хармонията в Космоса. Те имат силата да повдигат вибрациите ни и да ни балансират в единство със себе си и света около нас. Такива инструменти са гонга и тибетските купи.

Poke Bowl

Растителна храна

В енергийно отношение има голяма разлика дали консумираме сурова или преработена храна. Често консумираме вредна храна, която внася допълнително токсини в тялото ни, а това още повече запушва коритото на енергийните ни канали. 

Ако страдате от тежък енергиен блокаж преминаването на сурова (растителна) диета може много да помогне за възстановяване на естествения енергиен поток в тялото ви.

 Емоционално освобождаване: плач и крещене

Повечето от нас са блокирали сълзите и/или гнева си до такава степен, че ги смятат за нещо лошо, срамно, нещо, което трябва да се избягва. Но точно това е в основата на енергийните блокажи.

Емоциите, които не се изразяват спокойно се натрупват в телата ни и ги блокират. Позволете на емоциите да изтекат (или изгорят) от вас, без значение дали са нови или стари. Освободете се и позволете на сълзите да ви пречистят.


 

Прочетете още: 10 практики, с които да се освободим от негативната енергия

Photo Credit: Oleg Bolotov