Екатерина Кьосева Психология

“Earthing”- за моментите, в които сякаш нищо не върви

Всеки от нас е имал такива моменти. На липса на мотивация за каквото и да е. На усещане за безизходност. На емоционална „тъпота”. Това са моментите, в които сякаш „нищо не върви”. Какво да правим, когато се намираме на тази малка черна плочка?

Най-лесното, да изчакаме да отмине.

Това са моменти, случващи се понякога без очевидна причина, а често и като резултат от някакви реални събития в живота, които ни притискат да вземем решение или да действаме. А ние не сме съвсем готови за това. Оттук идва усещането за „без изход”, породено най-често от борбата между разума ни и усещанията в душата ни.

В тези моменти е добре да не се притискаме допълнително да взимаме каквото и да е решение, както и да извършваме конкретно действие, които не усещаме с цялото си същество за правилни. Най-добре е да оставим емоционалната вълна да отмине.

Тя ни пречи да чуем истинският си глас в момента. Нека излезем някъде сред природа, където и да ни е възможно в момента, да свалим обувките си и да разходим босите си стъпала по зелената трева, или по сухата, може би просто, за да усетим земната пръст и да си припомним, че сме част от нещо по-голямо.

Ние сме свързани със Земята и влизайки в контакт с нейната енергия това ни помага да се свържем по-искрено и със себе си. В тази статия ще говорим защо заземяването е толкова важно в живота на съвременния човек? Как ни помага и за какво? Защо да я правим?

Както и ще предложим практични начини, чрез които всеки от нас да се възползва от земната енергия независимо дали вкъщи или на открито сред природата. Плюс, утвърждения, които да си повтаряме по време на медитация или по време на енергийна разходка в гората.

Защо говорим толкова много за заземяване?

We make it divine.

Заземяването представлява електромагнитно свързване на човешкото тяло със земята. Множество проучвания доказват положителните му ефекти върху човешкото здраве и психика.

Не е нужно да споменаваме множеството научни изследвания, правени по темата, тъй като контактът с природата е нещо толкова простичко и естествено. 

Но в днешните условия на живот повдигането на тази тема често е дори наложително. Защото хората забравят да се свързват със земята. Нямат време или по-скоро не отделят време за този толкова важен за вътрешния баланс процес.

Има две основни причини, поради които електромагнитното свързване със земята е толкова важно:
 • Земята е огромен резервоар от негативно заредени свободни електрони. Без връзка с този резервоар не е възможно клетките в тялото ни да балансират позитивния заряд,  които поемаме от заобикалящата среда, например от електрон-дефицитните свободни радикали. 
 • Ние сме обградени ежедневно от електромагнитната радиация на компютрите, мобилните телефони, радио- и телевизионните предавания, WiFi, Bluetooth, вътрешното окабеляване и т.н. Тази електромагнитна радиация индуцира напрежение в телата ни, възпрепятствайки трильоните едва доловими електрически комуникации, които са жизнено необходима част за функционирането на различните системи в нашето тяло. Когато се заземяваме, ние значително намаляваме нивата на тези индуцирани напрежения.
Какви са полезните ефекти от заземяването?

Alberi come noi, le nostre radici in profondità e i nostri sogni come foglie verso il cielo  Trees like us, our roots in depth, and our dreams like leaves to the sky

Повече от 10 години се провеждат изследвания, които извеждат полезните ефекти от заземяването. Може да се каже, че тези ефекти се усещат най-силно при спане сред природата, особено през нощта. Представяме кратък списък с най-важните полезни ефекти, които можем да извлечем за себе си от директния контакт със земята.

 •     Елиминиране на възпалителните процеси чрез редуциране на позитивните електрони
 •     Намаляване или премахване на хроничната болка
 •     Подобряване на съня и по-бързо заспиване през нощта
 •     Повишаване по естествен начин нивото на енергия
 •    Понижаване на стреса, повече спокойствие, чрез успокояване на нервната система и стресовите хормони
 •     Нормализиране на биологичния и най-вече циркадния ритъм на тялото
 •     Подобряване на кръвното налягане и кръвообращението
 •     При мускулни спазми и за облекчаване на главоболие
 •     Намаляване на хормоналните и менструалните симптоми
 •     Редуциране на неприятни симптоми в следствие на часовата разлика
 •   Защитава от потенциални увреждащи здравето електромагнитни полета (EMFs) от околната среда
 •     Редуцира или елиминира хъркането
 •     Подобрява функциите на надбъбречните жлези
 •     Забързва възстановяването на тялото от интензивни спортни активности


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

 

Leave a Reply