Аюрведа Екатерина Кьосева Женска енергия

Аюрведа за връзките: от какво се нуждаят различните доши в любовта

Всеки от нас иска да намери правилният партньор. Кой обаче е „правилният“ за нас? И ако го намерим как да направим така, че любовта ни да е хармонична и устойчива във времето? Аюрведа има какво да ни каже по въпроса с любовта!

В последният ни ритрийт „Изцеление от природата“, който проведохме заедно с Нора Ом, разгледахме подробно важността на това да познаваме своята доша или комбинация от доши, както и различни начини да намираме баланс в себе си и физическо здраве.

В тази статия ще наблегна на това от каква „емоционална храна“ се нуждаят различните доши в любовта и как да накараме партньора ни да се чувства подкрепен и обичан. Продължете да четете.

Всички прекрасни (и ужасни!) взаимоотношения започват с нас самите! Затова е важно да поемем отговорност за тях и да започнем да изразяваме нашите чувства и отношения по правилния начин.

Да започнем. От какво се нуждаят различните доши в любовта?

Вата

любовта

Свободата да се изразяват

Дайте на Вата пространство, в което свободно да пеят, да танцуват, да се изразяват, да играят, да правят това, което има на сърцето. 

Те ще изпаднат в депресия и мрачни мисли ако чувстват, че нямат позволението или пространството да се изразяват.

Насърчаване с думи

Всички знаем, че увереността идва отвътре, но Ватите са много чувствителни и склонни да се съмняват в себе си. Особено в любовта. 

Така че, докато работят върху изграждането на вътрешната си увереност, милитете думи и насърчението отвън (това е ваша задача!) наистина може да им помогне да се чувстват по-обичани.

Чувство за безопасност

Вата хората са променливи и непостоянни. Те имат нужда да се чувстват сигурни, заземени, вкоренени в живота си. 

Ако имат чувството, че нещо не е наред в отношенията или трябва да ходят „на пръсти“, това ще изчерпи и без друго малкото им енергия и бързо ще разруши доверието им.

Поощрения, а не критика

Посочете на вашата Вата какво прави добре, вместо да й посочвате в какво (отново!) се е провалила. 

Вата хората често скачат от едно нещо на друго, съмняват се кой е техния път и пробват различни неща, без да осъзнават къде е техния талант.  

Затова е добре да им казваме в какво са наистина добри. Това ще заземи ума им към едно нещо и може би ще ги вдъхнови да се задържат в него и да станат наистина успешни.

Прочетете още: Love For Better: 6-те начина на обичане на Тери Хаткоф (тест)


Пита

любовта
 
Спазвайте обещанията си

Ако обещаете нещо на една Пита, не си мислете, че може да ви се размине, свършете го. Пита са хора на думата и ако им обещаете, че ще направите нещо или ще дойдете в определен час – направете го. Вероятно вече знаете защо.

Дайте й повече време

Питите са обсебени от времето. Те усещат, че никога нямат достатъчно време, за да свършат всичко, което искат да направят. 

Те са супер дейни и имат много енергия. Въпреки това ако позволите на една пита да отдели малко повече време за себе си, тя ще ви бъде много благодарна!

Оценявайте това, което правят

Питите обичат да работят. Тяхната дейна натура обича да върши 1001 неща на ден. Въпреки работохолизма им обаче е добре да оценяваме усилията им. 

Да казваме на Пита вълшебната думичка БЛАГОДАРЯ и да оценяваме това, което правят със сигурност ще ги направи щастливи.  Те ще ви бъдат много благодарни за това!

Информирайте ги за всичко

Просто трябва да се научите да казвате на една Пита какво правите. Ако закъснявате, кажете им предварително. Когато една Пита е поставена пред свършен факт това може да породи у нея много гневна реакция. 

Ако сте Пита или познавате Пита знаете за какво говоря. Питите бързо се палят, особено когато не знаят какво да очакват или се сблъскват с несправедливост. 

Ако се правите на мистериозни в любовта и скривате това-онова от вашата Пита, не се чудете защо се парите от огнената й реакция!


Кафа

любовта

Включете ги в живота си

Кафа обичат хората, така че вземете ги с вас там, където отивате. Включете ги в живота си. Поканете ги. Покажете им, че ги искате около себе си. Кафа не обича нищо повече от това да е сред много щастливи хора, които умеят да се забавляват. Те ще оценят много това и ще го запомнят завинаги. Както и обратното.

Мотивирайте ги да се движат

Кафа хората всъщност не обичат (а понякога и не могат!) да се движат в живота си сами! Тяхната енергия е тежка, инертна, бавна. Затова имат нужда от човек, който ще ги вдъхновява да вървят напред, да опитват нови неща, дори да спортуват. 

Ако вашият партньор в живота е Кафа приемете, че трябва да го мотивирате непрекъснато. Направете го по забавен и позитивен начин. Уверете се, че той има интерес към съответното нещо, но просто го мързи! 

Създайте им приключения

Отново, Кафа вероятно няма да се впусне в приключение сама, дори и да копнее за това. Тя трябва да бъде „накарана“ от хората около нея. 

Кафа хората обичат приключенията, но най-вече след като ги опитат. В началото ще се сблъскате с голяма съпротива. 

Те са твърде привързани към зоната си на комфорт, но в същото време мечтаят за човек, който ще отвори очите им за приключенията.

Бъдете добри с тях

Кафа са много емоционални, поемат много грижи, стараят се да отговарят на очакванията, отговорни са, спазват срокове и т.н. През цялото време те се опитват да бъдат добри хора. 

Затова и вие бъдете мили с тях. Те не се нуждаят от много. Просто искат искрена доброта, топла прегръдка, да имат верни приятели, хубави отношения. Отнасяйте се с тях с доброта и те ще ви отвърнат със същото. Напомняйте им редовно, че са обичани.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

1 Comment

  1. 5 истини за поемането на рискове, които трябва да знаете

    януари 20, 2020 at 3:52 pm

    […] ли се да бъда себе си? Да развия потенциала си? Да обичам? Да, най-хубавите неща в този живот са за смелите сърца, […]

Leave a Reply