Интервю Тантра

Дева Мукта: Автентичната сексуалност е в основата на здравата личност

Дева Мукта е фасилитатор и терапевт в областта на Тантра и Свещената Сексуалност. Тя е основател на Българска Асоциация по Тантра. Описва себе си като кръгла топка, събираща в себе си всичко и нищо.
Бих добавила към описанието й пикантен коктейл от непокорен нрав, вътрешна сила, неспирен устрем и осезаема дарба да твори собствената си реалност по един автентичен и непринуден начин.
Тя безспорно има много лица и кипи от енергия – ту като ураган, готов да помете всички пречки по пътя си, ту като нежна стихия, която може да докосне най-дълбоките кътчета на душата ти.
Любимият й въпрос е: „Страх ли те е от мен? Ако „да“, значи си готов да се гмурнеш в приключение, което ще промени живота ти!“ Как да не й повярваме?
Представям ви моята скъпа приятелка, колежка и вдъхновение – Весела Балабанова или както повечето от нас я познаваме – Дева Мукта!

Е: Нека започнем с най-важния въпрос – коя е Дева Мукта?

Дева: Това е интересен въпрос! Дали се определям като някой или нещо?! Понякога, когато решавам да изследвам това най-често в мен се появява думата топка, може би съм топка! Една кръгла съвкупност от всичко и нищо. Не се определям като нещо конкретно.

Любознателна съм, пътешественик, експериментатор, пробвам нови неща, смела съм, за да го правя, и така съм се изградила като това, което съм. Бидейки смела, пробвайки и експериментирайки.

В превод името ми „Дева Мукта“ означава божествена, безусловна свобода. Обичам го и ми приляга. Другото ми име е Весела. Това също смятам, че съм.

Е: Кога реши да смениш името си? Има ли някаква история, свързана с това?

Дева: Да, името си съм получила в церемония саняска, така и името ми е саняско. Реших да го направя, защото обичам всичко и едно име не ми беше достатъчно. Исках да имам и още, и още, защото съм много разнообразна и само едно име не ми приляга.

Е: Ти си тантра терапевт, водиш семинари, обучения, тренинги, помагаш на жени и мъже да отблокират себе си, да преживеят други нива на съществуване чрез своята сексуалност. Как ти самата срещна тантра?

Дева: Моята история е любовна. Срещайки първия си тантристки любовник, това инициира в мен една много силна енергия, която в последствие разбрах, че се нарича кундалини.

Инициирайки я, аз станах подвластна на нея и това ме накара да тръгна на Изток, за да разбера как да се справя с тази огромна мощ, която се беше появила в мен и която всъщност контролираше мен, а не аз нея.

Отивайки на Изток и живеейки там разбрах и научих какво представлява тази енергия и как за моето благо и за благото на всички всъщност е добре аз да съм неин господар.

дева

Е: Кога се случи тази среща и как кундалини енергията промени твоя живот?

Дева: Това се случи преди около 8 години и мога да кажа, че това промени коренно живота ми! Възприятията към света и въобще осъзнатият поглед върху живота и най-вече върху мен и изследването ми в дълбочина се случи тогава, когато аз започнах да усещам себе си.

Само мислейки и разсъждавайки, това не се беше случило. Благодарение на енергийната работа, която започнах да върша със себе си, започнах да гледам навътре. Това ми даде възможността чрез моите усещания да изследвам света и себе си и да осъзнавам нещата, които ми се случват.

Е: Промени ли те това като човек?

Дева: Най-голямата ми промяна е в посоката ми на гледане. Започнах да гледам навътре, вместо навън. Оказа се, че гледайки навътре всички мои действия и целият ми живот промени коренно направлението си.

Гледането навътре ми даде съвсем различно разбиране за всички неща, които ми се случват. Даде ми разбиране за целия ми живот през собственото ми преживяване. Даде ми отношение на приемане към всичко външно, защото се оказа, че аз, а и всеки от нас, имам всичко.

Всичко, което не одобрявах, всъщност го имах. Погледът навътре ми даде това разбиране и живот в толерантност и приемане, в откритост и следване на моята автентичност, което се оказа основно и за стандарта ми на живот. Не следвайки модели, а следвайки автентичното ми същество. Това беше голяма промяна за мен.

Е: Тъй като има много погрешни схващания у хората за тантра, би ли ни казала какво е тантра и какво не е?

Дева: Да, мога да ви споделя моето усещане за тантра. Вероятно всички знаят, че това е древна философия, за мен тантра е възприемането на тази философия като начин на живот и поглед навътре. През тантра ние най-вече се научаваме да приемаме себе си, да добруваме със себе си, да разбираме себе си и да се развиваме.

В нео тантра, или съвременното й практикуване в европейското общество, сексуалността е изведена на преден план и дори понякога е поставяна като единствен атрибут на тантра. Всъщност, през сексуалността и освобождаването ни в сексуалността ние извървяваме пътя към себе си. Нашата сексуалност е пряко свързана с нашата автентичност.

Успявайки да преживеем нашата автентична сексуалност ние успяваме да изградим и нашата автентичност като личности. Разбира се, че пътят преминава през сексуалността, но в никакъв случай тантра няма за самоцел развиване на сексуалността. Има за цел отблокиране и освобождаване на автентичната ни сексуалност, за да може това да бъде част от автентичната ни личност.

дева

Е: Какво ни блокира всъщност и защо не можем да изразяваме своята сексуалност свободно?

Дева: Цялото противоречие на тема сексуалност е заложено в обществото ни. Има една забрана в обществото и това е забраната да бъдем сексуални. Представете си едно момиче, което тепърва започва да осъзнава и да изразява своята сексуалност и в същото време цялото общество започва да го гледа осъдително.

Всичко това е безкрайно объркано и води до объркване в нашата идентичност. От една страна не е добре да си много сексуален и това бива потискано от обществото. От друга страна, когато не си сексуален, ти не си харесван, защото има една сексуална вълна около теб и тя е предпочитана.

Но всъщност всички ние още от детството си сме ужасно объркани.  Добре ли е да сме сексуални или не е добре? И в двата случая се оказва, че не е добре. Неприемането ни, бидейки много сексуални или бидейки не сексуални, наистина води до нашето брониране.

Ние искаме да сме харесвани и започваме да играем различни роли, най-вече на тема сексуалност. Оказва се, че нашата истинска сексуална същност е нещо, за което трябва да работим. Има различни техники, разбира се, те обхващат всички аспекти на сексуалността – психологическата като смяната на модели, деармотинг и отблокиране на енергийното и физическото тяло, са важна и дълбоко застъпена тема в тантра.

Т.е погледът би следвало да е холистичен. Методите в тантра и съвременната нео тантра дават тази холистична възможност за преодоляване и излизане от модели и травми и брони и разкриване на истинската ни идентичност.

Какво ние наистина искаме и усещаме? Къде са нашите граници в сексуално отношение? Тръгвайки оттам, мога да кажа, че това би имало ефект върху всички сфери на живота ни.

Е: Това, което аз наблюдавам, а вероятно и нашите читатели, е, че ежедневно сме бомбардирани от една пошла и сурова проява на сексуалността. Сякаш хората демонстрират свръх сексуална освободеност, но притежават ли я? Някак, за да се справим с едната крайност – потискането, сме отишли в другата крайност – експлоатирането на темата за сексуалността. Станало е „модно“ да си сексуален и разкрепостен и повечето от нас „играят“ нещо, което не са. Защо се получава това?

Дева: Това е абсолютно валидно за всички нас. Толкова е дълбоко вкоренено в нас. Има модел и маска на сексуалност. А какво всъщност нашата автентична сексуалност иска, какво клетките ни усещат в момента като сексуално е това, което ние вадим от нас. Започвайки да усещаме телата си и започвайки да изразяваме автентичната си същност и реакция.

Разбира се, за да пренесем това в живота си изисква голяма смелост. Да бъдеш автентичен в един неавтентичен свят изисква голяма смелост. Но дори само фактът, че сме осъзнали, че играем една роля на сексуалност, един заучен модел, и да се запитаме дълбоко в нас какво всъщност означава да си сексуален, е достатъчен, за да започнем процеса на пълно отдаване на истинската ни същност и усещане за Аз.

дева

Е: Вероятно това е свързано с факта, че много жени не могат да получават оргазъм и удоволствие от сексуалния акт. Много жени се срамуват да говорят за това, имитират удоволствие, което всъщност не изпитват. Имитират една сексуалност, която всъщност самите те са потиснали. Как тантра може да помогне на тези жени, на всички нас?

Дева: Освобождаването на тялото от блокирани и бронирани мускулни участъци, какъвто е вагината, и с която се работи много в тантра; псоас мускулът, който събира много напрежение и води до невъзможност за усещане – е тема, с която се работи в тантра. Но осъзнаването на проблема също е много важна част.

Е: Може би признаването му…

Дева: Да, признаването му, защото ние не случайно играем тези роли. Играем ги, защото сме бронирани и сме в невъзможност да видим истинската си същност. Бидейки в истинската ни същност сме били наранявани, осъждани, назидавани и всичко това ни е накарало да я скрием и от нас самите. А как можеш да видиш нещо скрито?

Скрили сме я, защото когато сме я използвали ни е заболяло. Именно на тази база са всички отлагания и блокирания в тялото ни. И най-вече – именно за това имаме участъци на безчувственост в нашите вагини.

Разбира се, че това води до невъзможност за получаване на удоволствие и липса на оргазмичност. Отблокирането на тези участъци и смяната на моделите, това не трябва да се забравя, води до увеличаване на чувствителността и, разбира се, до оргазмичност.

Истината е, че нашето тяло е създадено да бъде оргазмично във всичките си клетки. Когато освободим нашата възможност да усещаме удоволствие ние успяваме това да го разпространим във всичките си клетки и да го поддържаме в ежедневния си живот.

Истинската, свободно течаща човешка същност е съвсем нормално да усеща удоволствие от всеки допир, от полъха на вятъра, от стъпката, от гледката около нас. Ние сме създадени да изпитваме удоволствие. Колкото по-бързо и осъзнато освободим нашите тела и им дадем възможност да живеят себе си ние ще започнем да живеем истинският живот, за който са създадени телата ни.

Е: Ако ми позволиш, ще ти задам един малко по-личен въпрос –ти самата винаги ли си имала тази оргазмичност или и ти като повечето жени си имала период на блокиране, имала ли си конфликт със своята сексуалност?

Дева: Много добре играех в миналото си своите роли на сексуалност, които бях изградила на база различни модели…

дева

Снимка от Коледното парти на Асоциацията заедно с Дева Мукта и Милена Бокова!

Е: Тези модели на сексуалност вероятно ги изграждаме под влияние на възпитанието, обществото…

Дева: От всичко, от това, което се вижда и се възприема като сексуално. Реакциите на цялото общество, одобрението и аплаузите към нещо, което уж е сексуално, но то е една имитация на сексуалност. Мога да кажа, че в миналото ми много успешно съм играла тази роля до момента, в който започнах да го забелязвам.

Започне ли човек да го забелязва, наблюдава ли се, улови ли се в тази игра и още повече успее ли да изпита удоволствието от истинската си сексуалност, което е несравнимо с играта, той вече не може да бъде объркан.

Това не значи, че той от време на време няма да се опитва нещо да изиграе, но той много бързо ще го види. Ще има механизмите да се фокусира върху тялото си и удоволствието си там, където е то, истинско и автентично, да стои там и да изразява него, а не един модел, който му е показан или наложен.

Е: Смятам, че споделянето на личния опит е много важно, защото в крайна сметка всички преживяваме в сърцевината си едно и също. Как ти самата взе решението да промениш този модел?

Дева: Историята е много лична и ще я разкажа. В цялата тази игра, в ролята на любовница с различни мъже, преди да се гмурна в тантра, живеех така и отвращението ми от това да играя тази игра ме доведе до срещата ми с първия ми тантричен любовник.

В мен тази промяна се надигна като едно голямо отвращение към начина, по който живея, към неистинността, която всъщност беше във всяка една минута на любовния ми живот. Във взаимоотношенията ми с приятелите ми дори. Усещах собствения си фалш и започнах да изпитвам такова отвращение, че един ден махнах с ръка и си казах – „Искам да променя нещо в сексуалния си живот!“

Два дни след като заявих това в моя живот се появи първия ми тантристки любовник, който обърна всичко това в посока към мен, а не в посока да показвам и да демонстрирам какво съм решила, измислила, видяла за сексуално.

Е: Това е много силно и ценно споделяне, защото повечето от нас са стигнали или ще стигнат до този момент да изпитат отвращение към фалша в сексуалността си. Има още една тема, по която вероятно много от хората проявяват любопитство – има ли разлика между мъжката и женската сексуалност? Вярно ли е, че „мъжете са от Марс, а жените – от Венера“?

Дева: В същността си ние сме безполови същества. Стигайки до автентичното изразяване на сексуалността ние виждаме как понякога тя е приемаща и носеща се и тялото има желание да изрази точно това. Понякога е активна, вземаща, водеща. Физиологично ние се различаваме, за да можем да завършим сливането на телата си. Но сексуалността в същността си е общо състояние и е безполово.

Физиологично, ние знаем, че мъжете имат мъжки полов орган, а жените – женски. Разликата в това, че женският полов орган е мускул и той отлага в себе си напрежение. Поради тази причина се формират блокажи и безчувствени области.

В тази връзка бих посъветвала жените да поемат отговорността за своите вагини!

За това кой допускат там и дали това е съобразено с желанията им. Дали имат възможността да кажат „не“, когато не желаят нещо. Всяко едно потискане на същността и истинността на това какво искаме да приемем в тези вагини води до блокаж в този мускул-вагина, а това води до безчувственост.

При мъжете това не е така в чисто физиологичен план. Но в емоционално отношение и двата пола причиняват на себе си емоционални и психологически травми при неосъзнато и несъобразено със собствените желания и граници правене на любов.

Правенето на любов, за да покажат и докажат или извлекат някакви псевдо ползи за своята същност блокира. В това отношения с голяма любов се обръщам към всички – усещайте дали искате да правите  любов и начинът, по който искате да правите любов!

В енергийно отношение процесът на даване и получаване в първа чакра, по принцип разпределено като даване от мъжа и получаване от жената, може да бъде сменян. Въобще ние можем да се изведем от формулата за принадлежност към някаква определена модел на женска и мъжка енергия. Всеки от нас има и двете и бихме могли да си играем с тях.

дева

Заедно с Дева Мукта след невероятен семинар, организиран от БАТ – Андрю Барнс в София!

Е: Все по-модерни стават т.н. отворени връзки, не моногамни отношения, какво е твоето мнение за моногамията и за всички разновидности на не моногамните отношения?

Дева: Моето мнение е, че всеки би знаел какво неговото тяло желае. Ако може да си позволи да експериментира и да разбере.

Свободата в експериментирането и намирането на отговор в собственото си тяло дали ти би желал да бъдеш с един човек или с повече. Дали това е желанието на собственото ти тяло – е единственият отговор, от който се нуждаем.

Всичко е отворено, възможно и следва да се направи, вместо да бъде спряно. Ако имате импулс да експериментирате, направете го!

Е: Сякаш в обществото се формират две крайности – от едната страна е моногамията: „Никой не може да погледне жена ми или да докосне мъжа ми.“ В другата крайност е лудото експериментиране, отворени връзки и размити граници. Как да намерим баланс между двете?

Дева: Всичко е процес. Когато сме обвързани с модели, имаме блокажи, травми, когато нямаме осъзнат и ясен поглед върху себе си и границите си ние трудно бихме могли да кажем какво иска нашата същност. Рецепта за това не може да се даде.

Никой не може да каже за себе си, без да е бил в дадена ситуация, за да разбере дали това е, което иска неговото тяло и душа иска. Дали е това, което го прави щастлив. Всичко друго е отговор, съобразно модели. Никой няма универсален отговор, защото не става дума за универсална истина.

Дали усещаш, че залиташ и упражняваш контрол и това е предизвикано от твоя страх да не бъдеш изоставен е една лична работа, която трябва да свършиш сам.

Е: Би ни ли дала един съвет как да изпитаме по-голяма освободеност и удоволствие сега в този момент?

Дева: Да, затворете очи и поставете едната си ръка на сексуалната си област, а другата на сърцето. Фокусирайте се върху собственото си тяло и точките които сте докоснали. Започнете да следите всеки мускул. Какво се случва в тази точка, в тази област, която е докосната точно там точно сега в момента. Това е един лесен начин, който ще ви доближи до автентичното ви усещане за удоволствие

Е: Ти си Председател на Българска Асоциация по Тантра, какви събития организира Асоциацията, каква е нейната мисия?

Дева: Всички ние в Асоциацията извършваме една изключителна мисионерска работа за открито провокиране и насочване на хората – да обърнат поглед към себе си, да видят как живеят, живеят ли себе си, своята истинност. Всички мероприятия са насочени към това.

Разбира се, ако всички ние се вгледаме в себе си ще признаем, че основните ни модели са в областта на сексуалността. Затова и тантра работи със сексуалността.

Затова и ние пряко и отворено гледаме в тази тема и приветстваме на нашите събития всички смели, открити отворени хора, които могат да прекрачат собствените си ограничения ви да погледнат истинската си сексуалност!

Е: Благодаря ти за това откровено интервю!

Прочетете повече за тантра и работата на Дева Мукта тук 

⇒ Bulgarian Tantra Association