Интервю Тантра

Дева Мукта: Как да станем диви любовници на Живота?

Реших да направя едно малко по-различно интервю с моята колежка и приятелка Дева Мукта! Заедно с нея ще внесем малко повече яснота в темата, която е основна в нашия див летен йога и тантра лагер, който предстои през юли „Войни на любовта“!
Повечето от вас знаят, че всяко лято организирам лятна ваканция „Обратно към дивото“, в която наистина се връщаме към земята, към първичната радост и безгрижие, както и към дивото в себе си.
Тази година освен редовния йога лагер ще направим нещо уникално и различно. Нещо, което се случва за първи път в България. Обединяваме чистотата на йога и изкуството на удоволствието, което ни разкрива тантра!
Каква е нашата цел? Не просто да четем и да учим, а да СТАНЕМ истински, радостни и диви любовници на живота! Насладете се на това интервю с Дева Мукта, основател на Българска Асоциация по Тантра, и не пропускайте да станете част от нашата дива шамбанска приказка!

дева


Екатерина: Дева, изключително съм развълнувана от предстоящия ни летен семинар и ти благодаря от сърце за това, че отново ще творим заедно.
„Обратно към дивото“ е един летен лагер, който създадох преди 3 години с много любов за всички. Той ни дава възможност да оставим маските, ролите и формалностите и да се върнем обратно към земята, към това да сме естествени, свободни, диви.
Много хора проявяват любопитство в какво точно ще се състои „дивото“ в нашия семинар? Би ли ни казала какво е „дивото“ от перспективата на тантра? Колко диви се очаква да бъдем по време на тантра практиките?

Дева: „Дивото“ е преди всичко метафора. Диво е, когато в нас заиграят всичките ни нюанси. Когато сме палави деца, учудени и любопитни. Смели изследователи, готови да скочат с двата крака в една локва, за да видят как ще се почувстват. Без значение, че ще се измокрят.

Крещящи и плачещи от вътрешния повик. Тела, които се докосват, просто защото това е повик от вътрешността. Естествени фигури, присъстващи тук и сега, забравили модели, ограничения, забрани.  Хора, усетили собствения си глас отвътре, който аз наричам „дивото“. Защото този глас е в нас откакто свят светува!

Екатерина: Какво лично за теб е „дивото“? Къде е то? Всеки от нас ли го носи в себе си?

Дева: За да отговоря на този въпрос, първо искам да насоча погледа на читателите към следното. Дивото е безопасно, когато се изразява в една сигурна среда.

Нашите участници трябва да знаят, че ние – ти, като психолог, както и аз като тантра терапевт – ще създадем една безопасна, подкрепяща и стимулираща атмосфера. В тази сигурност всеки от нас ще си позволи да експериментира, за да открие своята естествена същност.

В нас дивото е там, където е свободата да сме себе си. И така отговарям на въпроса ти, да, всеки, който познава себе си притежава и дива страна. Тя е мощна, красива! Тя е здраве, младост и удоволствие. Тя е истинският ни АЗ.

shambanya

Войни на любовта – Шамбаня, 2017г.

Екатерина: Когато кажем „диво“ голяма част от хората си представят „без граници“. Важни ли са границите в тантра? Къде са границите между моето „диво“ и „дивото“ на останалите?

Дева: Разбира се, познаването и изследването на личните граници, следването им и начините за информиране на останалите за тях са основна тема в тантра.

Ще имаме доста занимания на тази тема. Следването на собствените ни граници е много тясно свързано с увеличаването на усещането за себе си, което е и една от основните теми, с които ще се занимаваме.

Как да уважението пространството на другия и едновременно да изразяваме собствената си същност? Това е изкуство. Работя с тези механизми години и е моя любима тема. Как иначе да бъдем истински? 

Екатерина: Ще ни разкажеш ли малко повече за тантра практиките, които ни предстоят в семинара „Диви любовници на живота“? Какви ще бъдат те? Какво участниците ни ще научат от тях?

дева

Дева: Практиките в тантра са техники за контакт и усещане на себе си и на другите. Ще научим как да изграждаме вътрешна стабилност и баланс, и в същото време да стоим в удоволствието.

Защото да успеем да седим продължително в усещането за удоволствие също е изкуство, съвсем първично, но позабравено от телата ни.

Участниците ще научат различни тантра техники, които ще могат да прилагат в ежедневието си. Целта на тези техники  е да стимулират и предвижват енергията. Ще си играем с енергията, докато тя стане наше сетиво.

Накрая, заредени с мощна енергия, ще завършим този празник на любовта с един магичен ритуал, който ще направим в края на ритрийта – „Трансформираща Какао Церемония„.

Когато сме там, в сърцето, всичко е наред. Всичко е ок. И така ние ставаме магьосниците, които мечтаем да бъдем. Творците на нашата реалност.

Екатерина: Трябва ли хората да са напреднали в тантра, за да участват в този вълнуващ семинар?

Дева: Не, не е необходимо да са напреднали. Дори едно от най-вдъхновяващите неща в моята работа е, когато видя любопитството на хората, когато идват за първи път.

Отворените от учудване и възхищение очи дават много по-добри резултати от всички знания на света. Тъй че всички са добре дошли. Така се постига най-много, когато наподобим живота, а той е такъв – шарен.

дева

Екатерина: Признавам, че аз обичам тантра, защото тя ми носи една нова вътрешна свобода и всеобхватно усещане за енергията. Какво е твоето отношение към йогата? Как йога и тантра ще ни помогнат да станем по-добра версия на себе си?

Дева: Йога е тантра и обратното. Всички практики се допълват и водят до едно – освобождаване на енергията в тялото и използването й осъзнато.

Неслучайно ще започваме всеки ден с йога, медитация и отпускане, а после ще правим тантра практики, с който ще стимулираме, разпределяме и менажираме енергията си.

Акумулираме енергия. Разпределяме. И тялото ни става живо. Става нашето тяло. Точно това, което винаги сме имали. Просто сега го усещаме и обичаме. И му се наслаждаваме.

Екатерина: С какво нашите участници ще си тръгнат от нашия див летен семинар?

Дева: Сигурна съм, че всеки ще си тръгне с малко повече усещане за себе си. Повече енергия, вдъхновение, красота, вътрешна и външна, детска радост от съществуването, оргазмичност от докосването на живота във всичките му форми.

Всеки ще има здравословно пространство да преоткрие и да се изненада от себе си! Затова ви приканвам – кога, ако не сега сред дивата природа на Шамбаня? Кой друг ако не вие точно днес? А колко диво ще бъде? Всеки ще  реши сам за себе си!

Екатерина: Със сигурност този семинар обещава да бъде едно незабравимо приключение за всички нас. Благодаря ти за това интервю! 

Прочетете повече за тантра и работата на Дева Мукта тук 

⇒ Bulgarian Tantra Association

корица