Александра Жабонова Йога

Да се освободим от излишните килограми с йога

С настъпването на пролетта  все по-често се замисляме как бихме изглеждали на плажа или басейна. Облечени с по-малко дрехи,  ни се иска да изглеждаме добре.  Да се чувстваме комфортно в тялото си. За йога се смята, че  успокоява ума. Тя също така ни учи да отправяме поглед дълбоко в себе си. Но йога помага и за намаляване на излишните килограми и оформяне на фигурата.

Ето няколко пози, които ще намалят стреса, ще засилят метаболизма ни и ще доведат до един добър резултат в борбата с наднорменото тегло. Но не само. Задръжте всяка поза толкова, колкото можете. 

Опитайте с  15-20 секунди като начало. Всеки път увеличавайте с по няколко секунди. Правете го на едната страна и след това задължително на другата. 

Не забравяйте да дишате през носа. Бавно и равномерно. Опитайте се също така да не мислите за нищо друго. Настройте се за йога практиката, която ви предстои.

Поздрав към слънцето (Surya Namaskar)

Alina - Ardha Chandrasana

Сурия Намаскар бавно разтяга и затопля мускулите и раздвижва кръвта. Тя създава вътрешна топлина и в същото време разтяга и активизира повечето от големите мускулни групи. 

Този комплекс може да помогне да намалим талията си, стяга мускулите на ръцете, балансира метаболизма и стимулира храносмилателната система. И след като сме загрели хубаво тялото си, започваме с йога позата, която лично аз просто обожавам.

Лодка (Navasana)

Krista Shirley in Navasana at Strawberry Fields in Central Park, New York City

Тази асана има  уникален стягащ ефект на коремната мускулатура. В йога залите и студията се говори, че една минута задържане в позата е равна на сто коремни преси. Също така тя укрепва корема и гръбначния стълб. 

Стимулира бъбреците, щитовидната жлеза, простатата и червата. Помага за облекчаване на стреса. Подобрява храносмилането. При изпълнението на позата тялото започва да трепери,което само по себе си „говори“, че я изпълняваме правилно.

Планк (Ardha Phalaksasana)

Alina - Chatuspadasana

Задържането в поза Планк  може би най-добрият начин да укрепим мускулатурата на корема. Тази асана засилва метаболизма и гарантира за неговата висока скорост. Намалява болките в гърба, укрепва го, особено в горната част. 

Също така успокоява ума и е вид медитация, защото цялото ни тяло е стегнато, а ума спокоен. Практикуването на тази поза увеличава гъвкавостта на нашите задни мускули. Тя ще помогне на мускулите около рамене ни, ключиците и плешките да се разтегнат.

Триъгълник (Trikonasana)

Alina - Utthita Trikonasana

Тази асана може би не е чак толкова натоварваща и със стягащ ефект, но пък правейки я често, нашият корем ще ни бъде благодарен. Движението на тази поза, чрез която усукваме тялото си, помага за храносмилането и намалява мастните натрупвания в областта на корема. 

На всичко казано до тук, ангажирането на мускулите на ръцете и краката води до натрупване на мускулна маса, изгаряне на мазнини и намаляване на нежеланите килограми.

Войн 2 (Virabhadsana B)

Virabhadrasana II: How to Do the Warrior Pose II, Steps and Benefits0

Като истински войн и ние можем да тонизираме мускулите на бедрата и раменете чрез тази асана. За да получим максимална полза от нея нека се опитаме да огънем така коляното, че да покрие стъпалото. Колкото по-дълго можем да задържим в  позата, толкова по-добре. 

Тайната е в това да успеем да успокоим ума и да дишаме. Просто да се концентрираме. И не забравяйте да повтаряте на себе си: ’’Аз съм войн!’’ Преминаваме към другия крак като задържаме толкова, колкото с първия.

Войн 3 (Virabhadsana C)

Virabhadrasana III

Тази поза е чудесен начин да натоварим гърба, краката и раменете. За да извлечем максимална полза от нея е необходимо да стегнем мускулите на корема. 

Това ще ни помогне да задържим баланса в позата и не само, ще направи корема ни по-стегнат. Не на последно място ще стегне седалището. Тя е от групата равновесни асани, които имат благоприятно въздействие върху нервната система.

Куче гледащо надолу (Adho Mukha Svanasana)

Adho mukha svanasana

Това е позата, която ни е необходима, за да тонизираме цялото тяло. Почивайки си в нея ние заздравяваме по радикален начин гърба, ръцете и бедрата. 

За да получим по-добри резултати и да заздравим мускулите завъртаме бедрата и горната част на ръцете. Натискаме надолу ръцете и петите. Задържаме и не забравяме да дишаме!

Свещ (Sarvangasana)

Yoga-Poses-Supported-Shoulder-Stand-Salamba-Sarvangasana

Поза „Свещ“ е една от любимите ми пози. Царица на позите. От подобряване на храносмилането до терапия на щитовидната жлеза и дори увеличаване на силата на организма. 

Тази асана „работи“ за да балансира нивата на щитовидната жлеза, което повишава метаболизма и подпомага освобождаването от излишни килограми. Подобрява дихателната система. Укрепва горната част на тялото, краката и корема. 

Помага ни да спим по-добре. Забавя процесите на стареене. Добавяйки позата към нашата практика ежедневно, ще се почувстваме като чисто нов човек.Това е позата на младостта.Практикувайте я колкото по-често можете.

Мост (Sеtu Badha Sarvangasana)

Holly Mosier Bridge Pose (Setu Bandha Sarvangasana)

Поза „Мост“ е чудесна за щитовидната жлеза и много подходяща за сваляне на килограми. Действието й се засилва като опрем брадичката в гърдите. 

По този начин масажираме щитовидната жлеза, стимулирайки я да произвежда всички важни за регулиране на метаболизма хормони. Натискайки краката си в пода ангажираме  бедрата и седалището и тонизираме мускулите. Ето и още една причина да я практикуваме.

Тя също така стимулира коремните органи и прави нашето храносмилане „щастливо“. Разтяга гърдите, шията и гръбначния стълб. Успокоява ума.  Помага за облекчаването на стреса и депресията. Стимулира белите дробове и щитовидната жлеза. 

Подобрява храносмилането. Помага, когато чувстваме умора в краката. Облекчава симптомите на менопауза и менструален дискомфорт. Намалява безпокойството, главоболието и безсънието. 

Вечер като се приберем  може да изпълним позата, без предварителна подготовка. А оставайки няколко минути в нея тя „сваля“ физическото и психическо натоварване от нас.

Лък (Dhanurasana)

Dhanurasana

Поза „Лък“ идва на помощ. Можем да получим по-добър резултат от асаната чрез издърпване на ръцете и краката в противоположни посоки. Докато само корема и таза докосват пода. 

Тази поза е помощно средство за масаж на коремните органи. Подобрява  храносмилането. Тя също така по невероятен начин помага да укрепим бедрата, гърдите и гърба.

Усукване в поза йогистко столче (Parivrtta Utkatasana)

IMG_4465©ChristineHewitt_YogicPhotos

Това е йога версията на клековете,  само че те се правят по-интензивно. Parivrtta Utkatasana  работи върху седалището, бедрата и корема. И тук става въпрос само за мускулите. Усукването  помага на храносмилателната и лимфната система. Комбинирайки всичко това в една поза  имаме един чудесен начин да отслабнем.

Това са само някои от асаните, които могат да ни помогнат да се разделим с излишните килограми. Като цяло йога има уникален ефект върху нашия организъм и ум. 

Въпреки това вероятно вече знаете, че най-добрият начин за постигане на желаното от вас здравословно тегло се постига  чрез правилно хранене. Здравословният начин на живот, в който йога може да бъде само един аспект. Бъдете здрави и живейте в хармония и баланс със себе си и природата!

Заповядайте на йога с мен!

алекс

Credit: flickr