Александра Жабонова Йога

Да подобрим състоянието на нашия псоас с няколко йога асани

Напоследък често ме вълнува темата за най-важния мускул в нашето тяло – псоасът. Знаете ли, че той играе огромна роля за нашето физическо и ментално здраве? Когато осъзнаем каква сила притежава ние можем да извлечем максимума от него.

Нашият псоас е най-дълбокият мускул в човешкото тяло и затова той най-трудно се разтяга и укрепва. Когато работим върху него ние можем да извлечем не само физическа, но и ментална полза.

Псоасът е мускулът, който свързва гръбначният стълб с краката. Отговаря за изправената позиция на нашето тяло и правилното му функциониране. Поддържа гръбначния стълб и някои важни органи, намиращи се в коремната кухина.

От друга страна, напрегнато ежедневие, в което прекарваме голяма част от живота си предизвиква съкращаване на псоасния мускул.

Емоции като страх, тревожност, стрес  и тъга  сковават този мускул.  Ако това се случва често се създават предпоставки за болки в гърба, ишиас, болки във врата, дегенерация на тазобедрените стави, болки в коленете и болезнена менструация.

Хроничното натоварване на псоаса оказва също натиск върху нервните влакна. Той е свързан с основните физически усещания и емоционални реакции. Работейки в седнало положение, движейки се с кола, а не пеша или с колело, допълнително спомага на това нашият псоас да атрофира.

Кой би помислил , че един такъв мускул може да доведе до толкова проблеми?

Първата крачка към заздравяване на псоаса е в освобождаването на натрупано напрежение. За щастие има йога пози, които да ни помогнат да съхраним правилната работа на нашия псоас, за да запазим нашите тела и умове в идеално здраве.

Утхан Прищасана

Utthan Pristhasana - Lizard Pose (Sequence)

Поза Гущер не само разтяга долната част на псоас, но и прави ръцете ни силни и издръжливи. Изнасяме десния крак напред и отпускаме лявото коляно на постелката. Поставяме двете си ръце от вътрешната страна на десния крак. Издължаваме гръбнака и отваряме гърдите. Изпълняваме позата по същия начин и с левия крак.

Анджанейасана

Anjaneyasana

Анджанейасана прави прекрасно разтягане на псоаса, предната част на бедрата, долната част на коленете, слабините. Тя също така освобождава натрупаната енергия в тялото и ни прави по-енергични и свободни.

От поза Адхо Мукха Шванасана на издишване поставяме десния крак между двете си ръце и отпускаме левия крак на пода. Повдигаме ръце перпендикулярно на пода и се огъваме назад, до където ни е приятно, задържаме в позата около минута и сменяме краката за да я изпълним  с левия си крак.

Ущрасана

IMG_8883©ChristineHewitt_YogicPhotos

Поза Камила е дълбоко навеждаща назад асана, която разтяга предната част на тялото включително и псоаса. От енергийна гледна точка тя ни помага да излекуваме нашето минало, за да привлечем любов и състрадание в настоящето.

Заставаме с широко отворени колене на постелката, бедрата  са перпендикулярни на пода, а петите – обърнати към тавана. При издишване бавничко се отпускаме назад и се опитваме да докоснем петите с ръцете си. Задържаме за няколко вдишвания и издишвания.

Урдхва Джанурасана

Urdhva Danurasana

Тази асана не само отваря сърцето, псоаса и  бедрата, тя изгражда сила в ръцете и краката ни. Прави силно разтягане на китките и увеличава вътрешната ни енергия. Помага при депресия.

Супта Вирасана

woman in supta virasana yoga position

Тази асана  издължава цялото тяло като позволява на практикуващия да усети едно дълбоко разтягане по външните страни на торса. 

От поза Вирасана при издишване  бавно отпускаме тялото назад, до където ни е възможно. Първо се облягаме на ръцете си, след това на  пред мишниците и на края на лактите. Задържаме в позата за няколко дълбоки вдишвания и издишвания.


Не всички йога пози са подходящи за всеки един от нас. Редно е да  се консултирате с медицинско лице ако имате здравословен проблем, за да ви даде разрешението си за практикуване на йога. Също така, може да ги изпълнявате под наблюдението на квалифициран йога инструктор.

С любов,

Александра