ЕЗОТЕРИКА Екатерина Кьосева Йога

Как да настроим вътрешните си ритми към енергията на пролетта?

Пролетта, според китайската медицина, е период на обновление, трансформация, пробив напред, ново начало, свеж въздух и промяна към по-добро бъдеще. Малкото зелено стръкче упорито си пробива път през снега, за да се разлисти и да се превърне в благоуханно цвете.

По същия начин телата ни се подготвят да излязат от тежката и заземяваща енергетика на зимата, за да навлязат в леката и жизнеутвърждаваща енергия на пролетта.

Всеки сезон също така съответства на определен елемент в природата. Основните елементи са пет и това са: вода (зима), дърво (пролет), огън (лято), земя (преходни сезони) и метал (есен).

Енергията на пролетта, според китайската медицина, съответства на елемента „дърво“, който на свой ред дирижира работата на нашия жлъчен мехур и черен дроб. Не случайно пролетта е момент за изчистващи диети, детоксикация, пускане на старото и цялостно обновление не само на тялото, но и на душата ни.

Ключови емоции на елемента дърво и енергията на пролетта са ентусиазъм и гняв. Всяка промяна има нужда от мощна енергийна вълна, за да се разпука от своя зимен сън и да се прояви в живота.

Ако се съпротивляваме на промяната, която естествено чука на вратата заедно с пролетното равноденствие, у нас може да се прояви повишена раздразнителност, избухливост, гняв, липса на мотивация и цел.

Но ако не се съпротивляваме на промяната, а я прегърнем, въпреки нейната тревожна неизвестност, ще изпитаме прилив на енергия, ентусиазъм и цялостно обновление.

За да синхронизираме енергиите си с енергиите на пролетта, можем да направим нещо специално, с което да отбележим собственото си излизане от зимата (застой и пасивност) към пробива на пролетта. Затова ви предлагам няколко изключителни пролетни ритуали, с които да отбележите собствената си вътрешна трансформация.

Пролетно почистване за душата

Summer mood

За да започнем едно ново начало, трябва да се освободим от всичко старо и ненужно. Както отвън, така и отвътре. Пролетното почистване на дома е един много красив ритуал за освежаване на душата. 

Отделете малко време и почистете около себе си. Освободете се от всички стари вещи, дрехи, спомени и емоции, които трупат прах по скриновете на живота ви.

Пуснете всичко, което ви дърпа назад и освободете място в себе си за нови преживявания и свежи емоции. Отворете прозорците! Нека свежа прана изпълни дома ви. 

Напълнете една спрей-помпичка с вода и добавете няколко капки етерично масло от лимон или бергамот. Напръскайте навсякъде, за да повишите вибрациите на дома си и да внесете чиста енергия и хармония!

Засадете намерение за промяна

Planting seeds

Можете да напишете своите намерения на лист или още по-добре – да ги засадите в саксия! Изберете едно живо растение, което да резонира на вибрациите на вашите желания от близкия цветарски магазин.

Можете също така да вземете семена (билки или цветя, които да пресадите след това.) Купете почва и нова красива кашпа. (Ако имате повече време дори можете да си поиграете и да нарисувате кашпата с цветовете на въображението си!). 

Пригответе си тихо и спокойно кътче у дома. Отделете малко време за йога и медитация, за да настроите енергиите си за посяването на намерение. След това пресадете новото растение или посейте семената в кашпата.

Визуализирайте как това живо и вибриращо от живот растение символизира вашия преход към новия сезон. Ако използвате семена може да наречете всяко семенце с ваше желание. Полейте с вода и оставете останалото на Вселената!

Направете йога практиката си в парка

Един невероятен начин да настроим вътрешните си ритми към енергията на пролетта е да прекарваме време близо до земята – в парка или най-добре някъде извън града! Просто седнете на земята и направете няколко лесни йога асани и пранаяма, които да ободрят тялото ви.

Подишайте чистия въздух. Усетете спокойствието около вас. Просто присъствайте в тялото си и в природата. Заредете тялото си с отрицателни йони от земята и сладък вътрешен баланс и хармония!

Практикувайте горско къпане

The path by the river

Ние имаме вродена нужда да се свързваме редовно с природата, а какъв по-подходящ момент за това от пролетното равноденствие! Когато прекарваме време сред природата ние хармонизираме своите вътрешни ритми с нейните ритми.

Докато се разхождаме в гората ние активираме нашите пет сетива – слушаме, гледаме, миришем, докосваме, вкусваме. В Япония съществува горска терапия (шинрин-йоку), което се изписва на пациенти с цел връщане на вътрешния баланс и лечение.

Когато сме в синхрон с природните ритми ние настроението се подобрява, енергията ни се повишава. Заедно с това гората ни помага да обновим себе си и да преживеем онази мистична свързаност с живота, природата и сезоните, която е в основата на нашето физическо и емоционално здраве. 

шамбаня 2021

АКТУАЛНИ СЪБИТИЯ


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина