Александър Петличков ЕЗОТЕРИКА

Какао церемонията: моята молитва за любов, щастие и сила

Какао церемониите имат дълга и древна история, а напоследък стават все по-популярни и у нас. Точно за това решихме да ви разкажем малко повече за магията на какаото и защо трябва да отидете на какао церемония … още днес!

Какао церемониите водят началото си от мезоамериканските култури и в цивилизацията на Ацтеките. Те са били използвани на практика във всеки значим ритуал жертвоприношението на хора до женитбите и празненствата. Какаото е известно като едно от растенията на силата и притежава изключителната способност да отваря сърцето.

Какаото – растението, което отваря сърцето

Какаото има невероятната способност да пречиства тялото на енергийно и физичеко ниво. То отваря енергийните ни канали, прави ни по-възприемчиви и чувствителни, и едновременно с това да повишава способността ни за концентрация.

Многозина наричат какаото „естествената марихуана“, защото тялото само го произвежда.

Ако говорим стриктно научно, част от тези ефекти се обясняват с богатото съдържание на веществата ананадамид и теобромин.Анандамидът е невротрансмитер, който тялото ни произвежда.

Анандамидът е невротрансмитер, който тялото ни произвежда. Интересното е, че това вещество има свойства, които са много подобни на ТНС — активното вещество в марихуаната. Ето защо многозина го наричат „естествената марихуана“, която човешкото тяло произвежда.

kakao

Structural chemical formulas and model of theobromine molecule

Теобромина е алкалоид, чието име произлиза от „theobroma“ (вид какаово дърво), което от своя страна идва от гръцките думи „theo“ (бог) и „brosi“ (храна), или другояче казано, „храна на боговете“. Той има доказани ползи при сърдечносъдови заболявания и астма.

Но не се плашете, какото не е наркотик и не може да се пристрастите към него, нито да ви навреди. Теоброминът е вид кристален алкалоид, намиращ се в какаото и е част от съдържанието на обичания от всички ни шоколад.

Какаото – дар от Майката Земя

какао

За ползиите на какаото може да се говори много. Аз нито съм лекар, нито съм учен и много добре знам, че зад химическите формули и изследвания има нещо много по-голямо и значимо и на практика необяснимо на ментално ниво. Трябва да се преживее! Какаото е свещено, мистично и лечебно – дар от Майката Земя (Пачамамама).

За мен какао церемонията е начин за почитане на бог, на природата, на живота – свещен и трансформиращ ритуал, който е достъпен и в забързания градски живот.

За първи път се срещнах с ритуалното какао в Бали – там си купих един голям блок специално предназначео за церемонии какао. Когато се прибрах в България започнах почти всяка вечер да си правя какао церемонии.

 

Започнах да чета, да се интересувам и да експериментирам и ефекта беше невероятен. Точно в този период преживявах сериозна раздяла и големи емционални сътресения.

Именно какаото ми помогна да остана на мястото на Наблюдателя, да не се въвличам в ситуацията и да действам от позицията на любовта, разбирането и осъзнатостта.

Всяка вечер беше свещена. Заставах пред малкия си импровизиран олтар. Отпивах глътка по глътка от горчивата и подсилена с различни подправки напитка и се отдавах на дълбока медитация.

Оттогава какаото придоби съвсем различен смисъл за мен, започнах да гледам на него с уважение, благодарност и почитание. То е растение със силен и древен дух, който може да ни бъде истински водач в задълбочаването на духовните практики.

Какао церемониите днес

какао

В съвремието какао церемониите заемат важна част от различни ритуали. Комбинирани с други практики, например с дишане, танци, пеене придобиват акумилиран ефект и могат да ускорят и засилят процесите по неподозиран начин.

Затова към какаото трябва да се отнасяме по особено внимателен и осъзнат начин, което ми напомня да вметна, че всъщност към всяко действие, дума и мисъл трябва да влагаме същото. Жизненоважно е.

Затова за мен какао церемонията е начин за почитане на бог, на природата, на живота – свещен и трансформиращ ритуал, който е достъпен и в забързания градски живот.

Как да си направим ритуално какао, каква е тайната?

kakao

Ако сме се сдобили с подходяща за целта какаова паста (трябва да е сурова, нетретирана химически с минимални преработки – в био магазините се продава) трябва да я разтопим на водна баня. После да добавим малко количество филтриранта гореща вода . На 50 грама какао слагаме около 150 мл. вода, но това е съвсем ориентировъчно.

Препоръчвам да блендирате добре с бъркане на ръка. Все пак не искаме да намесваме машинна преработка в процеса или поне да я сведем до минимум. Опитайте първо с чисто какао, а после може да експериментирате с различни подправки – джинджифил, чили, кардамон, карамфил и дори розови листа.

Всяка билка носи своят собствен дух и подсилва и допълва ефекта на какаото. Моят съвет е да избягвате захар и други подсладители, независимо че напитката е горчива. Използвайте красива чаша, която може да си отделите и да използвате само за церемонии. Запалете ароматна клечка, загасете лампите и използвайте свещи за осветление.

Може да си обособите и малко кътче, ваш собствен олтар направен по усет и дори напълно импровизиран, украсен със свежи цветя, плодове, картини и дори светлини. Отделете си време, не бързайте – отдайте почитание на какаото, на предците си, на майката земя и се насочете навътре – без страх, без очаквания, без ограничения. Пожелавам ви приятно пътуване! 😉


Автор: Александър Петличков

Алексаандър ПетличковАлександър е архитект и фотограф, като портретната фотография е жанрът в който твори най-често, наред с архитектурната и интериорна фотография. Зад гърба си има самостоятелни фотографски изложби и проведени няколко семинара и обучения по фотография към Камарата на Архитектите в България, както и статии и фоторазкази за сп. „Инглобо“ и „Архитектура“. Александър е преподавател по йога, като провежда различни музикални и водени медитации. Повече за Александър и неговото творчество може да научите в личния му сайт www.petlichkov.com

 

Leave a Reply