Екатерина Кьосева Философия

Живот през сърцето: четирите лица на любовта в будизма

Човешкото сърце има четири лица. Всяко от тях вижда любовта по различен начин. Всяко от тях има своите различни цели и основания, но принадлежи и обитава единството на сърцето.

Всяко „лице“ тук е като посока на компас и ни помага да се ориентираме в чувствата си, както и да научим най-важния урок в живота си – да обичаме истински.

Идеята за многоликостта на сърцето идва от будисткия мит за бог Брахма, който имал четири лица. Всяко лице отговаряло на един от четирите вида безусловна любов в будизма –   тово са „metta“, „karuna“, „mudita“ и „upekkha“.

Актуални събития през февруари

Точно както бог Брахма обитава (vihara) тези четири форми на любов, всеки от нас носи техния потенциал в себе си (брахма вихара) и може да ги въплъти в живота си.

Когато започнем да развиваме тези потенциали в себе си ние ще осъществим мисията на своето сърце. Ще започнме да ОБИЧАМЕ на практика, а не само на думи.

Това на свой ред ще ни донесе вътрешно богатство и мир – по-ценни от всички материални богатства, съществуващи по света.

За да стигнем до това състояние обаче – на пълна осъщественост на сърцето си – трябва да научим как да развием тези лица или потенциали. Будизмът ни учи, че любовта може да се развива чрез медитация и служене.

Много често казваме, че „сърцето е нашият дом“.

Yoga

Ако някога сте се чувствали „бездомни“ вероятно познавате тази откъснатост от сърцето си. Когато се върнем в него вече знаем, че сме у дома. Вкъщи. У себе си.

Според будизма любовта не трябва нито да е съвършена, нито зависима. Няма идеални обстоятелства и условия, за да се случи любовта.

Когато не знаем да обичаме намираме хиляди основания да не го правим. Когато знаем да обичаме намираме хиляди основания да го правим.

Любовта не е просто чувство, а действие, с което искаме да направим другите щастливи. 

Любовта е нещо много простичко. Тя не е някъде другаде, а тук във всекидневния ни живот. Тя е в начина, по който се отнасяме към другите.

В начина, по който говорим с тях. В начина, по който взаимодействаме. Тя идва от осъзнатото намерение да живеем в любов не в един бъдещ момент, а тук и сега.

Метта: Любяща доброта

любовта

Това лице на сърцето ни до голяма степен съответства на правилото за ненасилие или „ахимса“ в йога. Но то отива малко по-далеч. Metta или Mayatri е нашата способност да даряваме щастие на другите.

Тик Нят Тхан казва: „Ако не можем да даде щастие на другите това не е истинска любов. Ако не можем да помогнем на другия човек да бъде щастлив това не е истинска любов. Вие трябва да се научите как да създавате щастие както за себе си, така и за другия човек.“

Когато не знаем как да даряваме щастие много често в незнанието си даряваме обратното, а това води до страдание. Единственото, което се иска от нас е искреното желание на сърцето ни да дари щастие на другия човек, по начина, по който той има нужда.

Ако го правим всеки ден това ни разтваря в качеството на любяща доброта, на маятри. Когато ни липсва това качество сме склонни да преследваме само своето собствено щастие, както и да „продаваме“ любовта си срещу условия тип „ако направиш това тогава ще те обичам“.

Каруна: Състрадание

Yoga Master Jaime

Състраданието е чиста енергия, която идва от сърцето. Когато влюбването, страстта, очакванията, претенциите и илюзиите се стопят остава истинската любов, а тя приема формата на състрадание. Разбирам, че страдаш и съм тук за теб.

Състраданието не е само чувство, а активно действие. То ни подтиква да направим нещо, за да премахнем страданието от сърцето на другия. Тик Нят Тхан казва: „Състраданието ще трансформира страданието както у вас, така и в другия. Ако вие не можете да трансформирате страданието у вас и у другия човек това не е истинска любов.“

Когато ни липсва това качество ние сме склонни да изпитваме съжаление към другите, но това не е искрено, защото не проявяваме желание да им помогнем. Когато сърцето ни е затворено залюбовта дори сме склонни да проявяваме жестокост и да нараняваме.

Мудита: Радост

Worshipping in Milan's palace of consumerism (Galleria Vittorio Emanuele II)

Способността да създаваме радост у другия изразява нашата способност да обичаме. Ако създаваме страдание около себе си. Ако създаваме проблеми. Ако имаме трудни отношения с другите. Всичко това е знак, че не сме развили в себе си способността да обичаме.

Тик Нят Тхан казва: „Ако обичайки вие карате другия човек да плаче през цялото време и вие самите плачете през цялото време, това не е истинска любов.“

Когато ни липсва това качество имаме склонност да търсим само своята лична радост и сме склонни да обвиняваме, да се обиждаме и възмущаваме от действията на другите.

Упекша: Самообладание

II Festival Oriental Da Serra Sagrada

Упекша е нашата способност да владеем себе си, да бъдем умерени и да не се привързваме. Това лице на любовта въплъщава в себе си йога принципите за непривързаност (апариграха) и умереност (брахмачаря).

Упекша ни помага да запазим спокойствие и вътрешен баланс дори по време на емоционална вътрешна буря. Това лице на любовта ни помага да овладеем себе си по време на кризи, да не се привързваме към основанията и мислите си, да не ставаме пленници на очакванията и илюзиите си.

Когато ни липсва това качество на сърцето имаме склонност да проявяваме безразличие към другите, както и склонност да се вкопчваме в тях. Липсва ни яснота и самообладание и ставаме пленници на преценките и емоциите си, което разрушава отношенията ни с другите, защото причинява страдание.


Когато обичаме ние сме ЕДНО не само с другия човек, но и целия свят. Ние не казваме „Това не ме засяга, това е твоя работа“. Всичко, кеото се случва с другия ни засяга, защото ОБИЧАМЕ.

Неговото страдание е ваше страдание. Неговото щастие е неговото щастие. Според будизма не съществува индивидуално страдание или индивидуално щастие. В истинската любов има тотално включване, няма отхвърляне, няма бариери. Когато любовта към един човек е истинска тя започва да РАСТЕ, а не да намалява. 

Когато любовта е истинска тя започва да включва в прегръдката си още и още хора, животни, растения, минерали… Обхваща целия свят!

Изгледайте това уникално видео с Тих Нят Тхат!

 


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply