Психология

Благодарността: духовна практика и „ключ“ за щастие

Благодарността е духовно качество, което прави живота ни по-смислен, по-пълноценен и по-свързан с другите хора. Още от детска възраст ни учат да казваме вълшебната думичка „благодаря„, когато някой ни даде нещо или направи нещо хубаво за нас. Какъв безценен урок!

Започваме да оценяваме добрината около себе си, когато нямаме достатъчно изобилие, и на свой ред – да започнем да я създаваме, когато имаме. Да станем самите ние един поток, който взима и раздава, ръководен от чувството за вътрешно изобилие и неспирна добрина.

Благодарността е духовно качество, което ни спасява от опасния капан да приемаме добрините около себе си за даденост. Когато приемем нещо за даденост ние спираме да го оценяваме и дори спираме да го забелязваме. Това води до спиране на потока на изобилието за нас.

Когато не оценяваме щедростта на Вселената, ние сме склонни да станем егоисти. Смятаме, че другите са ни длъжни, а ние нямаме никакви отговорности. 

Когато не даваме, ние все още сме деца, които не знаят как функционира законът за изобилието. Рано или късно божествения ред ще ни даде важен урок и добрините към нас ще секнат, за да си зададем въпроса: защо?

Да бъдем благодарни, означава да останем свързани с потока на Живота. Изразяването на благодарност променя молекулярната структура на мозъка, притежава способността да възстановява мозъчните клетки и ни помага да се чувстваме по-щастливи всеки ден.

Когато благодарим ние активираме тези мозъчни центрове, които отговарят за усещането ни за щастие, а това на свой ред ни носи редица положителни преживявания, сред които усещане за вътрешен покой, търпение към другите, мъдрост, надежда за бъдещето.

Как да бъдем благодарни всеки ден?

Полезните ефекти на благодарността върху нашия мозък са безспорни. Често смятаме, че нещата, които наистина имат ефект са скъпи, недостъпни и трудно постижими. 

Истината е, че всеки от нас притежава достъп до мислите си и сам избира как да ги управлява. Дали ще изберем да сме благодарни и щастливи, или обратното, е въпрос на личен избор и осъзнатост, не мислите ли? 

Предлагам ви няколко лесни стъпки, които лично на мен ми помагат да интегрирам благодарността като духовна практика за всеки ден и да поема отговорност за собственото си щастие!

Казвайте вълшебната думичка по-често

Ако имате възможност да изречете само една дума в деня си, нека това е думата „благодаря“. Само помислете, тази „вълшебна думичка“ съдържа всичко, което можем да кажем на себе си, другите и света. Една дума, а в нея е вложен толкова много смисъл! 

Когато казваме „благодаря“ всъщност казваме:

  • оценявам желанието ти да ми помогнеш
  • приемам божествената подкрепа, която идва чрез теб към мен
  • виждам добрината, която носиш в себе си
  • свързан съм с потока на изобилието
  • хората са добри към мен и аз съм добър към хората

Превърнете благодарността в намерение 

Започвайте всеки ден, а защо не и всяка йога практика, с намерение. За няколко вдишвания затворете очи, поемете дълбоко въздух и помислете за всичко прекрасно, което вече имате. Тук и в този момент. 

Избройте няколко неща, за които сте наистина много благодарни. Усетете как цялото ви същество се изпълва с енергията на благодарността. Насладете се на дъха, танцуващ в белите ви дробове. Благодарете за усещанията в тялото си в този момент. 

Кажете благодаря на Вселената за големия дар да имате близки хора, които ви подкрепят. Благодарете за възможностите и уроците, които идват към вас и останете свързани с тази енергия няколко минути.

Фокусирайте се върху положителното

Лесно е да забележите негативното, недостатъчното, но е цяло постижение осъзнато да насочвате вниманието си върху положителното, достатъчното, изобилното. 

Наблюдавайте всички невероятни неща, които МОЖЕТЕ да правите и които се случват около вас във всеки момент. Виждайте положителното. Благодарете и по този начин ще превърнете ежедневието си в чудо!

 

Водете си дневник на благодарността

Ако искате да превърнете благодарността в ценен навик за добро психично здраве и щастие започнете да си водите дневник. Вземете си малък бележник и напишете на първата му страница „Дневник на благодарността“. 

Носете го със себе си и когато имате пет минути просто го отворете, напишете днешна дата и запишете за какво сте благодарни днес. Това могат да бъдат мънички случки, усмивката на приятел, мили думи, хубави преживявания. Благодарете от сърце и усетете разликата в себе си!

Благодарността заздравява връзките ни

Не е нужно да имаме специален „Ден на благодарността“, за да оценим малките неща, които правят нашите близки хора за нас. Когато благодарим един на друг ние увеличаваме усещането за свързаност и щастие в отношенията ни. 

Когато благодарим на другия той започва да се чувства видян, оценен, значим в отношенията. Казвайки „благодаря“ ние всъщност казваме „виждам добрината в теб“, и по този начин засилваме именно тези характеристики в отношенията ни.

Благодарността активира потока на изобилие

Не можем да благодарим от състояние на недоимък. Благодарността винаги идва от вибрацията на изобилие. Когато благодарим ние изпращаме сигнал към Вселената, че сме съзвучни с вибрацията на изобилието.

Изобилието може да прелива от вас, но трябва да се настроите на тази честота. Благодарността отключва още и още причини, за които да сме благодарни. Това е потокът на изобилието, на който ставаме един щастлив и пълноценен проводник! 

Благодарността може да бъде духовна практика и „ключ“ към щастието, използвайте го!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply