Женска енергия Психология

Биохимия на любовта: тестостерон, допамин и окситоцин

Еуфория, копнеж да бъдете заедно, оптимизъм, страст и вълнение. Имате чувството, че сте намерили най-специалния, уникален човек в света. Сивотата на ежедневието изчезва. Проблемите стават незначителни. Вярата ви, че най-сетне открили „подходящия“ човек и сте пристигнали у дома е окриляваща. 

Учени, философи и поети опитват да разгадят магията на любовта от незапомнени времена, а вярванията по отношения на нея варират от „Любовта ще спаси света!“ до „Любовта боли!“ Изграждаме представата си за света още в детска възраст и живеем чрез нея като възрастни. Запленени от магичния й трепет и в същото време – уплашени от нетрайността на вълнението й.

Любов, или хормонален коктейл с биологична основа

Помислете за последния път, когато срещнахте специален човек, към когото изпитахте привличане. Вероятно сте забелязали промяна в тялото и поведението си извън съзнателния ви контрол. 

Забравяне на мисълта. Изпотяване на дланите. Непохватност, като да се спънете или да изпуснете чашата си. Усилен сърдечен ритъм. Внезапно притеснение дали изглеждате достатъчно добре.

В продължение на векове философи и поети определят, че любовта (и повечето други емоции) се пораждат в сърцето. Оказва се, че любовта е свързана само и единствено с мозъка, който от своя страна задвижва любовната биохимия в цялото тяло.

Според екип от учени, ръководени от прочутата американска антроположка д-р Хелън Фишър, развитието на романтичната любов може да бъде разгледано в три етапа: етапът на похотта, етапът на привличането и етапът на привързаността. 

Всеки етап се характеризира със собствен набор от невротрансмитери и хормони, произтичащи от негово величество – Мозъка ви.

1 етап: Похот

любовта

Когато сте в етапа на похотта, вие се чувствате физически привлечени от обекта на вашия интерес. Искате да го съблазните (или да бъдете съблазнени от него). В коктейла от емоции, които преживявате има елемент на мистерия и интензивност, които правят нещата още по-вълнуващи.

Движещи хормони:

  • Тестостерон
  • Естроген

Похотта се задвижва главно от хормоните тестостерон при мъжете и естроген при жените. Не е тайна, че основен стремеж на биологията ни в етапа на похотта е да намерим партньор, с когото да създадем поколение. Но не бива да бъркаме похотта с любовта.

Дори на този етап да се появят деца, тук не става дума за истинска обвързаност и любов. Според проучване, инжектирането с тестостерон при мъжете, ги кара да се стремят към партньор с цел „размножаване“, но не е задължително да се влюбят или обвържат с него.

2 етап: Привличане

любовта

На втория етап започвате да обсебвате любовника си и да жадувате за неговото постоянно присъствие. Сърцето ви ускорява ритъм, не ви се спи и нямате апетит. 

Усещате прилив на енергия и вълнение и фантазирате за нещата, които можете да правите заедно. Тези чувства се създават от танца на няколко химични елементи в мозъка ви.

Задвиждащи хормони:

  • Допамин 
  • Норепинефрин

Повишеният допамин е свързан с мотивацията, възнаграждението и целенасочено поведение. Оттук и стремежът да преследвате любимия си или да фантазирате за него, ако не сте заедно. 

Допаминът също създава усещане за новост. Вашият любим ви се струва вълнуващ, специален и уникален. Искате да разкажете на света за неговите специални качества.

Норепинефринът е отговорен за допълнителния прилив на енергия и усещането за „преливащо сърце”, които чувствате. Той е свързан със загубата на апетита, така и на желанието за сън. Норепинефринът ви държи нащрек и сте готови за действие във всеки момент.

Учените смятат, че серотонинът намалява на този етап, но трябва да се направят повече изследвания в тази насока. Ниски нива на серотонин се откриват при обсесивно-компулсивно разстройство и се смята, че това причинява обсесивно мислене и мания.

3 етап: Обвързване

любовта

Истинската привързаност включва желание да поемете по-траен ангажимент към любимия човек и отношенията ви. Това е моментът, в който сте готови да се преместите да живеете заедно, да се ожените, както и да имате деца.

Научно доказано е, че след около три-четири години допаминът намалява, а с него намалява и привличането. Ако нещата вървят добре, допаминът се замества от хормоните окситоцин и вазопресин. 

Окситоцинът и вазопресинът създават желание да се свържете един с друг на по-дълбоко ниво. Искате да се гушкате и да споделяте най-дълбоките си тайни с любимия човек. Планирате и мечтаете заедно за бъдещето.

Задвижващи хормони:

  • Окситоцин
  • Вазопресин

Окситоцинът е хормон, който се освобождава по време на оргазъм, както и по време на раждане и кърмене. Това може да е причината, поради която се смята, че сексът сближава двойките и е „лепилото“ на една връзка. 

Окситоцинът обаче има и тъмна страна. Според учените, именно той е отговорен за нуждаещото се и прилепчиво поведение, както и за ревността.

Учените разкриха и ролята на вазопресина в привързаността и т.н. „пазене на терирория“ при двата пола. Когато хормонът вазопресин е нисък започваме да пренебрегваме партньора си и да проявяваме липса на интерес при явното наличие на конкуренти.

Поддържайте нивата на допамина високи

Макар и да не можете да вдигнете допаминовите нива до първоначалното им равнище, можете да поддържате нивата му достатъчно високи. Допаминът се активира, когато се забавляваме и правим нови и вълнуващи неща заедно. 

Окситоцинът създава усещане за заедност

Прегръщайте се и се целувайте често. Мислете хубави неща за партньора си и избягвайте критицизма. Споделяйте надеждите и мечтите си и подкрепяйте тези на партньора си. Не пренебрегвайте секса и ласките. Контактът кожа с кожа, както и оргазмите предизвикват прилив на окцитоцин и чувство на привързаност.


Разбирането на биологичния механизъм на влюбването може да ви помогне да развиете по-реалистични очаквания за вашите взаимоотношения. Но най-вече – не бъркайте похотта с любов. Дайте време на новата си връзка да се случи, преди да започнете да мечтаете за общ дом и деца. 

Бъдете готови за „улягането“ на отношенията ви и преминаването им в едно по-спокойно и уравновесено състояние. Това е моментът, в който хормона окситоцин става водещ. Не избързвайте и не приемайте намаляването на интензитета за „край“ на отношенията ви, а за тяхното истинско започване.

Грижете се за отношенията си като стимулирате редовно хормоните на привързаността, защото именно те са ключето за щастливите дългосрочни връзки!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply