Интервю Йога

Бенот Сонд: Това, от което се страхуваме има огромна власт над нас

Израснал между Европа и Индия, той често казва, че е роден за живот в йога. Само седем годишен, открива света на йогите, когато баба му и дядо му решават да го вземат със себе си на хималайско поклонение. 
По-голямата част от семейството му все още живее в Индия и повече от трийсет години той редовно пътува дотам. 
Той работи в тясно сътрудничество с двама старейшини в линията на приемственост на Сиддха и Аюрведа системата за лечение и притежава много познания за билките, астрологията, ритуалите, мантрите и енергийната работа с тялото. 
Той е Бенот Сонд  и в това интервю ще ни разкаже малко повече за лунния път на йога, сенките и какво ни е нужно, за да направим място за проявлението на Богинята в себе си!

Е: Бенот, нека започнем това интервю с един много прост въпрос – кой си ти? Би ли се представил на нашите читатели с няколко думи?
Бенот: Мога да кажа, че съм пазител на мощна линия лечебна тантрическа мъдрост, потопен в която съм прекарал и целия си съзнателен живот. Посвещавам по-голямата част от времето си на йога – водя ритуали и енергийни практики.
 
Е: Ти си роден и израснал в Индия. Може да се каже, че йога е част от твоя начин на живот от детска възраст. Какво ти даде йога през годините?
Бенот: По-голямата част от живота ми отдадох на изучаването на йога, водене на ритуали и, разбира се, на личната ми практика. Всъщност израстнах между Лондон и Индия. 

Практиката на „лявата ръка“, която аз следвах през годините ме научи на голяма отдаденост. Това означава, че в някои от по-тежките ми посвещения дори съм рискувал живота си и съм стоял близо до смъртта си. Мога да кажа, че отдадох живота си, за да разкрия и науча тези тайни практики.

Е: Йога става все по-модерна в цял свят, включително и в България. В повечето йога студия практиките приличат повече на фитнес и акробатика, отколкото на йога. Какво мислиш за тази тенденция? 
Бенот: Тази тенденция не само не включва много от ценните практики на йога, но дори има обратно действие и може да блокира енергийните канали в тялото. 

Някои от практиките, често срещани в съвременната йога, блокират меридианите на сърцето и белите дробове, особено ако се правят ежедневно.
 
Е: Ти си възпитаник на Чандра Парарампара. Това е древен лечебен стил, който съчетава йога и тантра. Разкажи ни малко повече за това течение Какво трябва да знаем за него?
Бенот: Да, Чандра Парарампара е лечебен начин за работа с лунната енергия, Богинята и тъмното. Идеята е да извадим на светло скритите и потиснати части от нашата същност и да им позволим да се влеят в нашия живот и в нашата любов.

Това, от което се страхуваме има огромна власт над нас. Единственият бог в тъмного е чувството или това как се чувстваме в момента. Това е Богинята Шакти. Тантрикът обожава чувството и открива тайната във всяко чувство.

Е: Как тази лунна практика, както я наричаш ти, може да ни помогне да опознаем по-добре себе си и може би да трансформираме живота си в положителна посока? 

Бенот: Лунната практика ни прави осъзнати за илюзиите, в които живеем. Това е силен практически метод, който наистина работи. Методът има някои тайни практики, които ни карат да мечтаем, да фантазираме и по този начин освобождаваме нещата, които са блокирали нашата енергия.

Сблъскваме се с частите на сянката в себе си чрез ритуалната практика и в груповата концентрация. Тази практика е за всички, особено може да бъде полезна за хората, които страдат от емоционална болка, тревожност и безпокойство.

Виждал съм големи проблеми да се излекуват, когато хората започнат да движат блокираната в тях енергия. За това е нужна смелост. Наистина този ритуал изисква голяма смелост – смелостта да се изправиш пред самия себе си.

Е: Твоите практики са свързани и с шаманските традиции на мистичните Бабас и Факирите. Кажи ни малко повече за тази традиция? Как тя може да ни помогне?
Бенот: Посветеният на тази практика се нарича „shadow walker“ или този, който върви в тъмното. Той се научава да вижда това, което винаги присъства, но не винаги е очевидно. Той се научава да вижда сенките. 

Необходима е много смелост и грижа за себе си, за да извървите Пътя на сенките. Това понякога означава да вървите както в своите собствени страдания, така и в страдания на другите. Основна идея тук е, че животът не е само за този, който го живее. Той по-скоро е нещо-колективно, нещо за всички. 

Е: „Работа със сянката“ е специална практика. Какво представлява тя? Какви са ползите от нея за нашето тяло, ум и душа?
Бенот: Ползите се обединяват около това да изминем единствения път, който си струва да извървим. Този метод може да лекува тялото и да донесе облекчение и на най-огорчения и объркан дух.
 
Е: Скоро ще проведеш трети уъркшоп „Работа със сянката“ в България. Какво би казал на нашите читатели за него? Защо не трябва да го пропускат?
Бенот: Виждал съм интереса към тантрическите практики в България. Вие имате добър и суров дух, който познава силата на живота по практически начин.
 
Тази практика ще ви отведе до най-лошите ви страхове, но само ако ги последвате. Следването на сянката ви ще ви отведе и до дълбоките тайни на Тантра, които са изгубени в западния свят.
 
По този начин „Работа със сянката“ ще ви даде едно магично знание за любовта. За да се случи тази магия първо трябва да изпитате страх, иначе никога няма да направите крачката отвъд. 

Е: Би ли дал съвет на нашите читатели, които нямат възможност да посетят семинара, как да започнат да работят със Сянката в ежедневието си?

Бенот: Правете тантра, но правете и асани. Работете с тялото и дишането си всеки ден. Повечето хора умират болни и разочаровани. Затова е важно да движим енергията на Любовта в тялото и духа си. 

Не живейте и не умирайте като повечето хора. Богинята иска да се срещне с вас. Но трябва да подготвим стаята. Ние сме стаята. Ние сме също и Богинята. Живейте в стаята си с любов и магия, искрено ви го желая!

Всеки от вас е добре дошъл на семинара през ноември. Ще направя всичко възможно, за да предложа практики за подготовка на вашата собствена „стая“. 

Който има възможност и желание е добре дошъл на специалния семинар „Работа със сянката“, който ще проведа в София на 8 ноември!

 
Е: Благодаря ти!
Вижте събитието на Бенот в София ТУК! 
Посетете уебсайта му тукhealinginthewillows.com
Бонат провежда редовни семинари в България по покана на Българска Асоциация по Тантра. Повече семинари, организирани от Асоциацията вижте тук: deva-mukta.com
 

Leave a Reply