Александра Жабонова Йога

7 ин йога пози, които ще върнат баланса в чакрите ви

Работата с чакрите е един прекрасен начин да изместим акцента на нашата йога практика отвъд силата и гъвкавостта и да насочим вниманието си в енергийните центрове на нашето тяло. Това е област, в която много хора биха се отнесли скептично, но какво ни пречи да опитаме?

Именно за това днес реших да подготвя 7 ин йога асани, с които да балансираме всяка една чакра на нашето тяло. Добре е да визуализираме всеки един енергиен център с неговият цвят, докато задържаме в позите.

Първа чакра: половин пеперуда

—Mahatma Gandhi   #Yoga4Growth Day 3  Half Butterfly   _______________________________________________________________________________________________________________________________________    #HalfButterfly #ArdhaTitaliAsana #Yoga #igyoga #instayogi   #

От седеж лявото стъпало се придърпва към перинеума, а другия крак се изпъва настрани. Навеждаме се  между двата крака със закръглен гръб, ръцете са на пода, а главата е отпусната.

Тук е добре да използваме йога блокче, на което да подпрем челото  си, за да не напрягаме тялото , а да се чувстваме релаксирани. Задържаме в позата от 3 до 5 минути.Повтаряме и с другият крак.

Муладхара се свързва със земята и  с обонянието. Тя се намира в опашната кост и цветът й е червен. Тя управлява нашите най-елементарни потребности свързани с оцеляването.

Втора чакра: спящият лебед

yin yoga swan pose, proud pigeon pose, rajakapotasana

От поза „котка“ изнасяме дясното коляно между двете си ръце, спускаме таза на пода и оставяме левият си крак да се опъне зад нас. Ако седалището е във въздуха поставяме йога блокче или одеяло за да оберем пространството.

При издишване бавно спускаме ръце и глава към пода и задържаме в позата от 3 до 5 минути. Бавно излизаме от позата отново в “котка“ и повтаряме същото с левият си крак.

Свадищхана се намира на 4 сантиметра под пъпа и е свързана с елемента вода и с вкуса. Цветът й е оранжев. Тя се свързва с творчеството във всички негови изражения.

Трета чакра: супта мациендрасана

Jathara Parivartanasana

От легнало положение  приближаваме бедрата към гръдният  кош, ръцете са отпуснати в страни, с длани обърнати нагоре, коленете също се отпускат в страни.

Главата и раменете са релаксирани  на пода. Задържаме в позата от 3 до 5 минути, като при издишване сменяме усуквайки тялото в другата посока.

Манипура се намира в пъпа и се свързва с елемента огън и със зрението. Цветът й е жълт. Тя е седалището на нашата мощ и сила.

Четвърта чакра: сфинкс

Yoga For Beginners  : Sphinx

От легнало положение по корем се повдига гръдният кош, хващат се лактите и се избутват напред, така че да застанат пред раменете.

Ако усещанията в долната част на гърба се твърде силни лактите се избутват още по – напред, така че гръдният кош да се снижи. Главата се отпуска надолу. Можем да използваме йога блокче, на което да опрем челото си.   Задържаме в позата от 3 до 5 минути.

Анахата се свързва с въздуха и осезанието.Тя се намира на нивото на сърдечната област. Цветът й е зелен. Тя е обединяващата енергия на любовта и съчувствието.

Пета чакра: водопад

Viparita Karani 12510-w-52

От легнало положение изправяме краката, стъпалата сочат към тавана. Поставяме йога блокче под седалището. В идеалният случай за предпочитане е да поставим две йога блокчета. Изпълнена без йога блок това е позата „випарита карани“. Оставаме в асаната 3 минути.

Вишудхи е свързана с елемента етер и със слуха. Тя се намира на нивото на гърлото. Цветът й е светло син. Тя е центърът на изразяването.

Шеста чакра: детска поза

Child pose (balasana)

От седеж върху стъпалата бавно се  навеждаме  напред, докато гръдния кош легне върху бедрата. Опираме чело на пода. Ако ни е трудно можем да поставим юмруци един върху друг или отново да използваме йога блокче. Задържаме в позата 3 минути. Аджна  се намира в междувеждието. Тя е с тъмносин цвят и се свързва с интуицията и проницателността.

Седма чакра: шавасана

Savasana

Лягаме на пода по гръб с отпуснато тяло. Раздалечаваме ръце и крака .Обръщаме дланите си нагоре. Нежно затваряме очи и прибираме брадичката леко към гръдната кост за да не товарим врата. Оставаме в асаната 10 минути .

Сахасрара  се намира в темето на главата. Цветът на седма чакра е виолетов. Представян е нагледно като лотос в темето на главата. Сетивото е вътрешната светлина,която се излъчва от вечният пламък на свещената мъдрост.

Не всички йога пози са подходящи за всеки един от нас. Редно е да  се консултирате с медицинско лице ако имате здравословен проблем, за да ви даде разрешението си за практикуване на йога. Също така, може да ги изпълнявате под наблюдението на квалифициран йога инструктор.


алекс

Александра е сертифициран йога инструктор към Йога клуб „Скорпион“ и завършва своето обучение в НБУ през 2015 година. С магията на йога се среща през 2012 година, когато й поставят диагноза Паническо разстройство. Като дългогодишен банков служител (10г), тя успява да намери баланса и спокойствието именно практикувайки йога. Преподава в La West Gym Нови Искър и в Assei DOJO. 

Снимка на корица: flickr