Интервю

Александър Петличков: Все така любопитен и творчески настроен към живота

Той e архитект, йога инструктор и не на последно място – изключителен портретен фотограф. Негова страст безспорно е заснемането на „същността на Другия“, но също така снима архитектура и интериори. Зад гърба си има няколко фотографски изложби, проведени семинари и обучения по фотография към Камарата на Архитектите в България, както и статии и фоторазкази за сп. „Инглобо“ и „Архитектура“. Той е цветния и харизматичен Александър Петличков, а в това интервю ще ви разкажем малко повече новите му проекти, вдъхновения и какво се крие зад интригуващото име „Soul Portrait“!

алекс

Shreya: Алекс, преди време ти беше гост на Shreya.bg и ни разказа доста интересни неща за фотографията, архитектурата и как всичко това съчетаваше с професията на йога инструктор. Какво се случи оттогава до днес? Кой си ти в сегашно време?

Александър: Много неща всъщност… Тази година проведох няколко големи йога ритрийта с мои приятели на различни места в страната. Преживях едно наистина незабравимо лято. 

Открих, че една от супер силите ми е да свързвам различни по вид практики и хора. Дори успях да направя формат, в който съчетавам йога и шаманизъм. 

Същото се отнася и за фотографията, архитектурата и йогата.  В момента съчетавам успешно похвати от фотографията, йога, както и медитации при индивидуалната и груповата си работа с хора.  

Бих казал, че съм малко по-улегнал, по-внимателен и структуриран в нещата, които правя, но винаги може да очаквате изненади. 

При мен много често нещата не са такива, каквито изглеждат отвън. На въпроса „кой съм“ ще си замълча и ще се усмихна загадъчно… Едно е сигурно, все така любопитен и творчески настроен съм към живота!

екатерина

Очаквайте „Soul Portrait“ на 15-17 октомври, в който ще си партнираме с моята приятелка и колежка Екатерина Кьосева (на снимката)

S: Знаем, че портретната фотография за теб е повече от заснемане на лица. Би ли ни разказал какво се крие зад новия ти фотографски проект „Soul Portrait“?

Александър: Изминалото лято за мен беше време за промени в професионален план. Една от задачите ми беше да отсея нещата, в които наистина се раздавам на 100% и ми се отдават с лекота.

С помощта на опита от първия семинар „Soul Portrait“ и мои приятели психолози и кариерни консултанти разработих индивидуална услуга.

Тя използва портретната фотография, и други нестандартни методи като медитации, архетипни карти и коучинг за достигане до същността на клиента. 

Целта е среща с непознати страни от характера, тяхното приемане и опознаване и в последствие израстване и надграждане в личностен план.

S: Какво представляват тези индивидуални сесии?

Алекс: Процесът започва с първоначално интервю и продължава с индивидуална сесия, която продължава няколко часа.

Освен красиви снимки, които остават като част от крайния резултат, клиентът получава и написана от мен лична „приказка“ с думи и  снимки.

Мога да говоря много за този проект, но преживяването е единствено по рода си и е трудно да се опише с думи.

Засега хората, с които съм работил споделят, че са достигнали до нови осъзнавания и са стигнали по-дълбоко, отколкото са очаквали, че е възможно.  

В груповия семинар, който ни предстои на 15-17 октомври, участниците ще имат възможността да се докоснат до процеса на „Soul Portrait“.

S: Как да заснемем своя „портрет на душата” вкъщи? Как това ще ни помогне по пътя на личностното ни развитие?

Александър: Доста е трудно да направиш нещо като „Soul Portrait“ вкъщи. Това е силно интуитивен и индивидуален подход. 

Все пак не пречи да опитате с близки и приятели. Просто трябва да забравите за механичното заснемане на красива портретна снимка. Да се опитате да видите какво стои зад външната обвивка на човека пред обектива.

Ако все пак решите да ми се доверите, резултатът от сесията може да се използва като чудесна отправна точка за работа по лични теми – например развиване на определени качества, приемане на част от нас, която отхвърляме.

Тук е моментът да отбележа, че „Soul Portrait“ сам по себе си не е терапевтичен подход. По-скоро е метод за разкриване на теми за лична работа и създаване на моментна „снимка“ на вътрешния ви свят.

алекс

Портрет на красивата Дея, заснет от Александър Петличков

Може да я ползвате като референция и да я поглеждате от време на време – да видите колко много може да се отвори човек в даден момент и едновременно с това колко може да блокира вътрешната си светлина в ежедневието си.

Моят съвет е да се снимате и да позволявате да бъдете снимани по-често и без притеснения и очаквания за крайния резултат.

Усетете на кого може да се доверите, кого бихте искали вие да снимате и наблюдавайте как се чувствате в процеса, какви мисли изплуват и как се чувствате.

Записвайте преживяванията си в дневник и ги поглеждайте след време, сравнявайте състоянието си тогава и в момента.

алекс

S: Казват, че всеки човек има много лица, кое е истинското?

Това е толкова дълбок и философски въпрос, че би било арогантно от моя страна да се опитвам да дам конкретен отговор. Бих казал, че всяко лице е истинско в дадения контекст.

Нещо като познатата аналогия с обвивката на лука. Всеки слой е реален, той съществува, но причините и начина му на формиране са различни. 

Поглеждайки тези слоеве можем да разберем доколко дадена роля ни принадлежи или просто я играем, защото ни е удобно или „така трябва“.

Обичам да казвам така – когато съм в силата си, когато имам енергия и се чувствам спокоен, значи съм си на мястото – в този момент съм „истински“ .

S: Ти си творец в твоята област. Няма как да не те попитам, като такъв имаш ли своята „муза”, която те вдъхновява? Разкажи ни повече за нея?

Алекс: Хаха, да, като всеки творец и аз имам своите музи. В една от моите лекции по фотография, която ще проведа на семинара, ще разкажа точно за това.

Освен физическа личност, музата може да има и много други форми. Вдъхновявам се най-вече от красотата на природата, от филми, музика и разбира се от любовта – божествената и романтичната.

S: Кое е следващото място, където можем да те намерим?

Алекс: Съвсем скоро, в уикенда 15-17 октомври, заедно с моята приятелка и колежка Екатерина, ще проведем второто издание на „Soul Portrait“ в романтичната обстановка на комплекс “Шарените Къщи“ в с. Карабунар.

Семинарът ще надгради предишното издание, като в него ще използвам и част от методите, които влизат в индивидуалните сесии.

Ще включим и много други игри, медитации, йога и не на последно място – забавление и гурме храна от готвачите на ресторант “Cotto” и истинско българско вино…

корица

Е: Би ли споделил един твой любим цитат, който те вдъхновява?

Алекс: Ошо казва: „Бъдете реалисти – очаквайте чудеса“ 

Е: Благодаря Ти!

ГАЛЕРИЯ

Leave a Reply