Интервю Йога

Алекс Жабонова: Не робувам на клишета, просто слушам тялото си!

Тя споделя с нас, че йога е нейно призвание и практика, в която редовно потъва, за да намери себе си. Освен това нейни страсти са готвенето на аюрведични вкуснотии, както  писането. Алекс е любим автор на статии за йога в нашия йога сайт, а днес решихме да я разпитаме за нещата, които вълнуват сърцето й. Потопете се в следващите редове в топлия свят на Александра Жабонова!

алекс
Екатерина: Алекс, кажи ни няколко думи за себе си? Какво е йога за теб?

Алекс: За мен йога е всичко – мощен инструмент за работа с тялото, със съзнанието, с ума. Практикувайки йога аз се научих да бъда по-спокойна, балансирана, съзнателна. Йога ме научи да потъвам дълбоко в себе си, за да откривам своето истинско Аз. Исках да предам това свое усещане и на други хора, затова избрах да стана йога преподавател и да се отдам изцяло на тази дейност. Обожавам да готвя и да пиша.

Е: Опиши себе си с три думи?

Алекс: Аз съм това!

Е: Под кой астрологичен знак си родена?

Алекс: Стрелец с асцендент в стрелец и луна в близнаци.

алекс

Е: Кога съдбата те срещна с йога?

Алекс: Йога се появи в живота ми доста късно, когато бях на 38 години. Но както обичам да казвам възрастта е само цифра и никога не е късно да реализираме и сбъдваме  мечтите  си. Това беше преди 7 години, когато ми поставиха и диагноза паническо разстройство.

Започнах да практикувам  с  видеа в Youtube, тъй като състоянието, в което се намирах не ми позволяваше да посещавам зали. Тогава бях банков служител и тялото и душата ми крещяха, че имам нужда от промяна. Практикувам  от 2012 година, а преподавам от 2015 година.

Е: Коя е асаната, която обичаш да правиш отново и отново?

Алекс: Имам две любими асани, които не спирам да правя – това са хануманасана и пасчимотанасана.

алекс

Е: Кое беше най-трудното нещо за теб в йога?

Алекс: От физически аспект най-трудната поза за мен беше ‘’ширшасана’’. Тъй като съм от „меките“ хора, които с лекота изпълняват хануманасана и пасчимотанасана, стойката на глава бе най-трудната за мен. Дори все още не я изпълнявам перфектно.

Също така срещах затруднение в това да давам почивка на ума си. Един постоянен и неспирен поток от мисли нахлуваше в главата ми постоянно. Научих се да  му давам почивка, наблюдавайки дишането си. Дори докато върша ежедневните си задачи се сещам за това и го правя. 

Е: Коя е книгата за йога, която промени живота ти?

Алекс: Книги за йога започнах да чета в много по-късен етап от практиката си. Първата книга, която купих е „Светлината върху йога” на Б.К.С.Айенгар. Настолни книги в момента са ми „Хатха йога Прадипика“ на Сватмарама и „Асана, праяма, мудра, бандха“ на Свами Сатянанда Сарасвати.

Е: Какво е да бъдеш йога учител в България?

Алекс: Усещането е прекрасно. Винаги съм обичала да работя с хора. Но виждайки хората, които идват да практикуват йога при мен, е истинско удоволствие.

Никой не може да скрие това уникално усещане, което йога им носи по време и след нашата йога практика. Да виждам техните лица е истинска награда за мен. Изживяване което не може да се опише с думи. Трябва да се усети!

алекс

Е: Всички знаем, че има много различни видове йога. Кажи ни няколко думи, за йогата, която преподаваш ти?

Алекс: Да, но не трябва да забравяме, че йога не е различна. Стилът йога се определя от предразположението на практикуващия. Преподавам хатха йога, ин йога, терапевтична и йога нидра. Като определено изпитвам особено  отношение и голяма любов към ин йога.

Усещам, че живеейки в големият град и благодарение на забързаното ни ежедневие натрупваме в себе си много ян енергия и за да я балансираме е нужно да практикуваме ин йога. Ин йога е пасивна практика, която се изразява в дълго задържане в позицията на тялото. Този начин на практикуване е добра основа за медитация.

Е: Успяваш ли да правиш редовно личната си практика?

Алекс: Опитвам се да практикувам ежедневно у дома. Предимно пранаяма. Асаните ги изпълнявам и по време на самите йога класове,  които водя. А когато намеря време посещавам практики на свои колеги.

Е: Вегетарианец ли си? 

Алекс: През февруари 2017 година моето същество тотално отказа да приема месо. Ориентирана съм към вегетарианското хранене. Не робувам на клишета, просто слушам тялото си, защото то най-добре знае от какво има нужда.

Е: Би ли споделила с нас любимия ти цитат, който те мотивира в ежедневието ти?

Алекс: „Всичко, което виждаш в мен е твое! Мое е това, което виждам в теб!”

алекс

Е: Много йога учители имат и втора професия. Ти имаш ли т.н. „втора работа“?

На този етап от живота си съм се отдала единствено в преподаването и практикуването  на йога. Преди пет месеца съвместявах работата си като банков служител и йога инструктор. Но  към днешна дата се занимавам само с йога. Осъзнах, че това е моето призвание, моята привилегия. Нещото, което изпълва цялото ми същество и ме кара да се чувствам щастлива от това, което правя. Йога е моят живот.

Е: Какъв съвет би далa на себе си в момента, в който за първи път стъпи на постелката?

Алекс: В началото бях изключително недоволна от това, че не успявам да изпълня дадена асана. С времето започнах да се съобразявам с границите и лимитите на тялото и на ума ми. Започнах да  приемам тези ограничения  и да не насилвам себе си. Пренасям  това и в ежедневието си като спазвам основния принцип в йога „ахимса“, наричан още ненасилие.

Е: Какъв вид йога преподаваш и къде можем да те намерим?

Алекс: Преподавам хатха йога, ин йога, терапевтична и йога нидра в йога студио Sen Sib Хиподрума и Руски паметник, както и във фитнес  La West Gym- Нови Искър

Е: Благодаря ти!   

Прочетете повече информация за практиките на Алекс във facebook тук > Yoga Amala, както и за страстта й към готвенето > Вегетарианска и аюрведа кухня

Снимки в статията: личен архив

1 Comment

  1. Yogi Naresh Sharma

    юли 15, 2019 at 8:23 am

    Good posture & flexiblity .
    Congratulations

Leave a Reply