Екатерина Кьосева Философия

Ахимса: как да превърнем ненасилието в начин на живот?

Ахимса. Това е основно правило, или яма, в йога, което можем да преведем най-точно като „принцип за ненасилие“. Не прави това, което не искаш да ти направят на теб. Не вреди на друго живо същество. Не убивай. Това е част от етиката на живеене във всяка култура, включително и в нашата.

Ахимса, заедно с останалите ями – истинност, умереност, неприсвояване и непривързаност, е изключително важна част от йогическия начин на живот. Тя е основа за добри и хармонични отношения с другите и света.

Yoga Water Goddess

В „Йога сутри“ се казва: „Ако искате да видите дали йога има резултат за вас, погледнете вашите взаимоотношения.“ Смисълът на ямите е да трансформират взаимоотношенията ни в такива, основани на чисто намерение, светлина и любов.

Често смятаме, че ахимса е прекалено пасивен (ин) подход към взаимоотношенията с другите. „Ако те ударят по едната буза, обърни и другата“. Къде е границата, която разграничава ненасилието от това просто да се превърнем в пасивни жертви на насилието на другите?

Всъщност, ахимса не означава примиренчество и жертвоготовност. Тя е осъзнат и отговорен избор за живот без насилие най-вече към себе си, после към другите и целия жив свят. Да направим на мравката път? Защо не, тя е част от цялото, част от живота, част от нас самите?

Какво да правим, когато останалата част на света никак не иска да живее според ахимса? Това наистина е предизвикателство, но никой не е казал, че „ахимса“- начинът на живеене е пасивен. Ако беше такъв нямаше да можем нито да оцелеем, нито да се адаптираме.

Ахимса е въпрос на активен осъзнат избор. Не става дума да премълчиш, да преглътнеш, да се правиш, че си „над нещата“. Става дума да разбираш естеството на сатвичния (хармоничен) начин на живот и да го сътворяваш сам около себе си. 

Ахимса цели да премахне насилието от ума ни, след това от действията ни, после – от телата ни.

Ако искаме да сме здрави трябва да имаме добри отношения с другите. За да имаме добри отношения с другите трябва да имаме добри отношения със себе си. А за да имаме това трябва да премахнем насилието в собствения си ум.

Ахимса и нашият Ум: ние сме това, което мислим

Yoga in the Woods With Cholé ...

Умът е един от най-силните инструменти, които притежаваме. Всичко се заражда първо в нашия ум, след това се материализира.

Ако посеем негативност, лоши мисли за себе си и за другите, семенцето ще започне да расте. Много скоро ще забележим в огледалото лицето на един много тъжен и разочарован човек, в който дори не знаем кога сме се превърнали.

Критикуваме се, че не изглеждаме добре, че не сме достатъчно умни, успешни и т.н. Всеки от нас познава добре собствената си критика. Когато мислим критични, негативни, обезценяващи ни мисли, ние проявяваме насилие над себе си. Естествено е, че го правим и към другите. Някак се подразбира.

Ако практикувате йога или искате да промените живота си ахимса може да ви помогне да осъзнаете причината на страданията в живота ви. Всичко започва от вашия ум.

Насилието води до страдание и до увеличаване на насилието в света. Променте начина, по който говорите на себе си, за да промените всичко останало около себе си. 

Ахимса и Тялото: ние сме това, което ядем

How To Use Yoga To Detox Your Gut

Нашето тяло е създадено за здраве, радост и удоволствие. Да, за кратък период от време. Това тяло ни помага чрез изключително гениални механизми и системи да присъстваме, живеем и усещаме живота си на 100%. Това тяло ни дава възможността да прегръщаме, да докосваме с обич, да творим, да се движим, да правим хиляди невероятни неща.

Тялото ни е материално и има нужда от храна, за да съществува. Всеки залък, който слагаме в устата си става част от нашето тяло. Когато слагаме високоенергийна храна ние повишаваме вибрацията си и се чувстваме енергични, жизнени, здрави. И обратното.

Ние сме това, което ядем. Ахимса, правилото за ненасилието, е в основата на вегетарианската диета. Ако ядем месото на убити животни ние нарушаваме правилото за ненасилие, защото за да сме сити ние друго живо същество, което има право на живот точно, колкото нас, е трябвало да умре.

Аз не съм „веган“, но в един момент от живота ми просто тялото ми вече нямаше нужда от месо. Така се чувствам по-добре. Станах по-спокойна и уравновесена. Съдейки по себе си съзирам в това правило важна истина. Хората, които ядат месо са пороявяват повече агресия в ежедневието си. 

Когато прилагаме ахимса към нашето тяло и храната, с която  се храним ние почитаме живота като свещено право на всичко живо. Ние не сме по-големи от мравката или от врабчето, но нашето его може да мисли, че е. Именно с този начин на мислене започва насилието. 

Ахимса и Духът: ние сме това, което избираме да правим

Cat-Yoga

Всички копнеем за любов. Искаме я. Борим се за нея. Страдаме за нея. Четем книги за самопомощ. Ходим на психотерапия, за да разберем по-добре себе си. Истината е, че любовта започва от мислите, от храната, от тялото, от СЪСТРАДАНИЕТО. А то започва с нас самите. Както Буда е казал: „И ти, като всяко живо същество в тази Вселена, заслужаваш твоята собствена любов и привързаност“.

Духът ни (или душата ни) не се храни от материални неща, постижения и парите в банковата ни сметка. Той се подхранва от любовта към другите. Ако не можем да отворим сърцето си за другите той остава гладен и изчерпан.

Всеки от нас копнее за тази взаимност, но по детски казва – „Първо ти!“. Първо ти ме обичай. Първо ти ми покажи сърцето си. Любовта не започва по този начин. Тя започва с – „Първо аз!“. Първо аз обиквам себе си. Първо аз подхранвам извора на любовта, който блика в мен, за да има какво да потече от мен и към другите. 

Ако ни води принципа на ахимса, принципа на ненасилието, това е знак, че в душата ни има извор. Той блика и разлива своите дарове – състрадание, любов, човечност, благодат. Той е в оснвоата на социалното чувство, на свързаността между хората, на чувството за общност, на мира. 

Затова ние сме това, което избираме всеки ден. Нашите мисли. Нашата вибрация. Нашите избори. Какви ще бъдем днес? Какво ме води в живота ми? Какъв искам да бъда? 

Ахимса!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др.