Георги Ранчев ЗДРАВЕ Философия

8 признака на доброто здраве според древните китайци

Освен физическите показатели на здравето, които лабораторните ни изследвания показват древните китайци вярват, че има осем признака за добро здраве. Това са:

1. Жизненост

Това означава да имаш живот, изпълнен с енергия. Това трябва да се прояви в начина, по който се движиш и в състоянието на очите. Походката ви трябва да е пружинираща и трябва да имате енергията, необходима за извършването на това, което трябва да правите.

2. Aпeтит за живот

Това означава не само да имате апетит, когато сте гладни, но да изпитвате и глад за нови преживявания и секс. Вероятно най-добрият термин е „жажда за живот“.

3. Дълбок и здрав сън

Според китайците трябва да се нуждаете само от 4-6 часа сън през нощта. Това не означава, че един от начините за подобряването на здравето е да започнете да намалявате часовете за сън. По-скоро показва, че колкото по-здрави ставате, толкова по-малко сън ще ви е нужен.

Ако обаче редовно се нуждаете от 10-12 часа сън, трябва да се консултирате с лекар, тъй като това може да е симптом за някакво заболяване. Обърнете внимание, че китайците разглеждат не просто количеството сън, но и неговото качество. В рамките на тази традиция „здрав сън“ означава „сън без сънища“.

4. Добра памет

Това е напълно ясно и показва, че трябва да имате както добра краткосрочна, така и дългосрочна памет. В противовес на западното становище древните китайци считали, че стареейки, паметта ви трябва да се подобрява, а не да отслабва.

Старостта не се разглеждала като причина за влошаване на паметта. Причина за това е само лошото здраве. По-нататък, китайците считали, че трябва да имате добра памет за миналото, настоящето и бъдещето. Паметта за настоящето е това, което ние наричаме краткосрочна памет.

Паметта за миналото е дългосрочната памет. Паметта за бъдещето е способността да си спомняме плановете, които сме правили преди месеци и години за нашето бъдеще. Означава също така, че все още трябва да се опитваме да постигнем поставените цели.

5. Чувство за хумор

Трябва да имате добро чувство за хумор, за да бъдете здрави. Особено важно е да сте в състояние да се надсмивате над себе си и над непосредственото си обкръжение.

6. Нeпрекъснато даване

Не, това не означава, че трябва да раздадете всичко, което притежавате. По-скоро означава, че за да бъдете здрави, трябва да сте способни да давате от себе си на своите приятели и на тези, които са в нужда. Освен това да сте в състояние да отделяте време и усилия за себе си.

7. Ясно мислене

Това показва, че един от симптомите за добро здраве е способността бързо да се ориентирате в проблема, да вземате решение и да действате в съответствие с това решение без излишно губене на време. Страхът и колебанието се разглеждат като вид заболяване, свързани с нарушеното равновесие в енергийната система на тялото.

Едно от следствията от тази теза е, че доброто здраве означава да притежаваш интуитивни и медиумни способности, които по-често да отгатват истината, отколкото да грешат, както и възможността да ги използваш.

8. Осъществяване на единството

Това е състояние на върховно здраве. Обозначава се от мигновеното pеализиране на всички ваши мечти. Вероятно другият начин да се определи е да се каже, че човекът със съвършено здраве е естествен магьосник.


герги

Статията подготви: Георги Ранчев

Георги се интересува от езотерика, духовно развитие, психология, мистицизъм и потенциала на човешката душа и тяло от 14 годишна възраст. Преди 6 години среща йога, която обединява знанията му за тялото, душата, емоциите и ума. Преподава различни стилове йога в редица йога студиа в София като „Йога Вайб“, „Амара“, „Мандала“, „Чакра“ и др. 

Leave a Reply