Екатерина Кьосева Женска енергия Философия

5 важни урока от Лакшми – богинята на изобилието

Лакшми. Покровителка на изобилието, богатството, късмета, мъдростта, красотата и плодовитостта, тя е една от най-почитаните богини в хиндуизма, джайнизма и будизма.

Lakṣmī“ произлиза от две думи, казват древните санскритски текстове. Едната е „lakṣ“, която означава „да приемеш“, „да изследваш“, „да разбереш“. Другата е „lakṣaṇa“, която означава знак, цел, атрибут, качество, късмет, благоприятна възможност.

Лакшми – богинята на почтеността и богатството

лакшми

В индийското изобразително изкуство Лакшми често се изобразява в елегантно и пищно сари в червено със златни нишки като символ на просперитета и изобилието.

Тя има четири ръце, които репрезентират четирите важни, но най-вече последователни цели в човешкия живот  (пурушаартхи). 

Това са дхарма, кама, артха и мокша. Трябва да водим почтен живот, за да постигнем изобилие, след това любов и накрая – освобождение.

Дхарма – да водиш почтен и етичен живот

Артха – да преследваш богатство, материална сигурност и смисъл

Кама – да преследваш любов и емоционално удовлетворение

Мокша – да преследваш самопознание и освобождение

В хиндуистката митология Лакшми е съпруга и шакти (женската енергия) на бог Вишну. Заедно с Парвати и Сарасвати тя формира „тридеви“ – свещено триединство.

До Лакшми често е изобразявана сова. Както знаем, совата е нощна птица. Точно затова тя се е научила на търпение, съзерцание, както и да открива мъдрост и познание в тъмнината.

Като птица, която денем е сляпа, тя ни напомня да стоим далеч от слепотата на алчността, когато желаните знание и богатство бъдат постигнати.

Ще видите в ръката й лотуси, които символизират добрите поличби, самопознанието и освобождението.

Често отстрани на богинята са изобразени и усмихнати слончета, изграещи си с вода. Те ни показват важността да  работим с радост, както и изобилието и просперитета, които ще постигнем по този начин.

Легендата за прераждането на Лакшми

лакшми

Една от най-интересните истории за Лакшми е свързана с нейното повторно раждане от океанската пяна. Типично в хинди стил, легендата описва борбата между доброто и злото, между боговете и демоните.

На съпруга на Лакшми, бог Вишну, му била дадена отговорността да предпазва света от злото и демоните. Той вършел своята мисия успешно дълги години, рамо до рамо със своята красива и отдадена съпруга.

Един ден беден мъдрец предложил на бог Вишну герлянд от свещени цветя. В своята арогантност обаче богът хвърлил цветята на пода. 

Тази постъпка много огорчила неговата съпруга и тя решила да напусне арогантния свят на боговете и да се превърне в млечна пяна.

Без нея обаче божествата загубили своята благословия, която привличала към тях добри поличби и богатства. Светът станал мрачен, хората – алчни, и никой повече не носел дарове на божествата. 

Те започнали да губят силата си и демоните започнали да поемат управлението над света.

Бог Вишну осъзнал своята грешна постъпка и призовал всички богове на брега на Млечния океан, за да разпенят заедно водите му и да си върнат Лакшми, заедно с всички нейни благословии.

Легендата разказва как боговете търпеливо разпенвали океана над 1000 години и в крайна сметка успели да извадят на повърхността богинята на изобилието. Празнуваме Лакшми на фестивалите Дивали и Шарад Пурнима.

5 важни урока, на които ни учи Лакшми

лакшми

Прави това, което обичаш да правиш

Боговете в легендата за прераждането на богинята прекарват 1000 години в разпенване на океана, за да постигнат целта си. Това си е здрава работа, но те са знаели защо правят това, което правят – да спасят света от нашествието на демоните.

Тази митична история ни призовава да запретнем ръкави и да поработим здраво, за да сбъднем мечтите си. Без работа демоните ще завладеят живота ни, а изобилието и успехът ще се стопят в морската пяна.

Всеки от нас е роден с определени способности и таланти. Не всяка работа ще ни даде усещане за изобилие, но ако правим това, което обичаме да правим и следваме заложбите си изобилието няма да закъснее.

Имай цел и следвай вътрешните си ресурси

Здравата работа без цел и посока е работа, хвърлена на вятъра. Всеки от нас трябва да знае коя е неговата посоката. 

Само тогава ще бъде издръжлив, смел и готов да преодолява препятствия –  той вижда целта и тя го стимулира да правя крачка след крачка до постигането й.

Също така, Лакшми ни вдъхновява да повишаваме своята осъзнатост и да следваме своите вътрешни ресурси непреклонно до момента, в който не видим мечтата си реализирана, а изобилието в живота ни – материализирано.

Бъди щедър, за да бъде щедра вселената към теб

Това е важен урок на изобилието, което можем да усетим в енергетиката на богинята Лакшми и нейното проявление в нашия живот. 

Ако искате да получите нейните дарове, сред които добри поличби, късмет и успехи, първо й отдайте дарове.

Всяка материализирана благословия на богинята към вас трябва да бъде заплатена предварително, а сред любимите й дарове в нейна чест са трудолюбието, постоянството, търпението, осъзнатостта, но най-вече – проявите на щедрост във всичките й проявления.

Благодарност, а не високомерие

Ако започнете да получавате даровете на изобилието в живота си бъдете внимателни. изобилието има навика да ни заслепява. 

Както совата стои до Лакшми, така вашата осъзнатост трябва да бди за всяка проява на алчност, егозиъм и високомерие.

Лакшми си тръгва от бог Индра, когато вижда как той захвърля гирлянда – скъпоценен дар от мъдреца. Ако проявяваме тези качества, те ще огорчат Лакшми и тя ще се оттегли от живота ни.

Вместо да се възгордяваме в изобилието си, нека бъдем благодарни и да оценяваме всичко и  всеки, който срещаме по пътя си.

Отворете се за изобилието

Всичко, за което душата ви копнее вече пътува към вас! Затова потърсете тихо място, съзерцавайте дъха си, медитирайте, осъзнавайте и благодарете на Вселената, че ви дава тези безценни дарове! Вижте изобилието преди още да е дошло!

Потърсете своя вътрешен ресурс за търпение, постоянство и издръжливост. Отворете ръцете си за изобилието на живота с цялата вяра, на която сте способни. 

Нека егото ви с всички свои съмнения и аргументи капитулира. Усмихнете се, изправете се, отворете цялото си същество за плодовете на собствената ви осъзнатост!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др.