Екатерина Кьосева Психология

5 вълшебни ритуали, с които да посрещнем новата година

Много хора свързват думата „ритуал“ с определена религия, секта или личностен проблем, например при компулсивно разстройство. Да, ако цялото ни ежедневие бъде обсипано с ритуали и натрапчиви действия това със сигурност е знак за силна тревожност и психологичен проблем. 

Нашите ритуали могат да бъдат средство за бягство от живота /ако се превърнат във фиксация/, но могат да бъдат и средство за създаване на една по-красива реалност за нас самите. Нека не отиваме в крайности. 

Ритуалът: инструкция за употреба

Ритуалът може да бъде свързан с определена традиция, но това не е задължително. Той има предимно символично значение, което отразява и утвърждава нашата вътрешна психическа нагласа. 

Когато се извършва несъзнателно, например спазване на обичаи, които не свързваме с нищо наше, ритуалът ни заключва в безсмислени действия, повторения, рамки.

И обратното. Когато се извършва осъзнато и целенасочено, а не се използва като щит срещу реалността, ритуалът може да бъде един много красив инструмент за трансформиране и личностна промяна.

Например, ако измислите свой позитивен ритуал, който да правите сутрин или вечер –  благодарност, молитва или отправяне на позитивно намерение за деня, това със сигурност ще даде един положителен тласък на деня ви и ще ви настрои на вибрациите на любовта и щастието. Защо не?

С наближаването на 31 декември всеки от нас вероятно започва да се замисля за нещата, които е преживял през изминалата година, уроците, които е научил и човекът, който е станал благодарение на всичко това.

Сега е идеалният момент да направим нещо мъничко, с което да пуснем старата и да посрещнем новата година. Старата година вероятно е оставила малко или повече спомени, преживявания, емоции на плещите ни. 

Те трябва да се преразгледат, сортират, да се подреди нужното и да се изхвърли ненужното. Това е един прекрасен начин да се приготвим за едно ново начало, което се отваря за нас като първа страница от нова книга. 

Много от нас смятат, че е напълно достатъчно да си напишеш целите за новата година. Това е вярно, но само наполовина. 

Ако само възнамеряваме новото, без да сме се освободили от старото, се лишаваме от едно много важно качество – ЛЕКОТА. Ако ни е леко отвътре, всичко се постига по-лесно, не мислите ли?

Стъпка 1: Изчистете пространството 

Изчистете прахта и ненужните вещи от пространството, в което живеете. Това е важна стъпка от процеса на освобождаване от старата енергия. 

Трябва да изтупаме прахта – в буквален и метафоричен смисъл. Защо да не започнем с буквалния? Направете пълно почистване и след това освежете дома си с нещо ново, което символизира новото, което предстои.

Запалете пало санто, напръскайте навсякъде с аура спрей или добавете няколко капки етерично масло в чаена лампа или дифузер. 

Този жест ще превърне почистването не просто в жест на добра хигиена, а в ритуал за изчистване на старата и застояла енергия от дома ви. Създайте намерение за чистота, спокойствие и баланс в мястото, в което живеете.

Стъпка 2: Какво научих от всичко, което преживях?

Ако някога сте имали дневник вероятно познавате онова сладко чувство да опишеш всичко, което си преживял така както си го преживял + в заключение, уроците, които си научил. Е, писането е велик инструмент за освобождаване. Важно: не трябва да ви е страх да бъдете откровени със себе си ДО КРАЙ.

Просто седнете и оставете думите да се отронят от вас като последните листа на есенното дърво. Всичко трябва да бъде освободено, за да дойде новата пролет след дългата зима. Отговорете си на следните въпроси:

  • Какво преживях през изминалата година?
  • На какво ме научиха тези преживявания?
  • За какво съм благодарен/а?
  • Има ли сфера в моя живот/проблем, който все още чака своето разрешение?
  • Какви стъпки мога да предприема, за да го разреша?
  • На какво ще ме научи това?

Опитайте да включите в своята интроспекция трите времеви дименсии – минало, настояще, бъдеще. 

Поглед назад (благодарност), присъствие тук и сега (благодарност) и поглед в бъдещето (структуриране на важните за нас неща + предусещане на всичко онова, което предстои). 

Бъдещето идва с плодове, но и с уроци, които чакат да бъдат научени. Нека бъдем отворени за ВСИЧКО онова, което бъдещето е подготвило за нас.

Стъпка 3: Създайте позитивни утвърждения

Едно от важните качества на утвържденията е, че те наистина препрограмират психиката ни и ни настройват на честотата на нашите мисли. За целта утвържденията е важно да бъдат:

  • позитивни
  • в сегашно време
  • почувствани
  • визуализирани
Например, можете да създадете утвърждения спрямо чакрата, която желаете да засилите или сферата в живота ви, която има нужда от промяна.
 
Ако искате да чувствате по-голяма стабилност в живота ви през новата година създайте намерение в синхрон с муладхара чакра: „Аз съм защитен/а. „Аз съм стабилно заземен/а“, „Аз съм точно там, където имам нужда да бъда.“, „Аз съм в пълна безопасност“, „Аз живея в изобилие, комфорт, сигурност.“ 
 
Ако искате да се освободите от нещо, което ви тежи създайте утвърждения в синхрон с тази ваша потребност: „Аз съм свободен/а от стари опитности“, „Аз пускам и благодаря за всичко преживяно през изминалата година“, „Аз се доверявам на Вселената и следвам нейния велик замисъл.“
йога
Стъпка 4: Изразете благодарност

Края на годината е идеалното време да изразим благодарност не само към себе си, но и към другите – хората, които ни придружават рамо до рамо по пътя ни. 

Подарете нещо символично на всеки човек, който по някакъв начин ви е докоснал през изминалата година или просто кажете „Благодаря ти, че беше един от ангелите, които срещнах по пътя ми.“ 

Благодарността е един от най-хубавите ритуали, които можем да превърнем в позитивен навик за всеки ден!

Стъпка 5: Отпразнувайте

Всички празници от миналото до наши дни всъщност са РИТУАЛИ на трансформацията. Нещо е приключило, нещо е на път. Само си представете мощната енергия на десетки хора, които ЗАЕДНО празнуват триумфа на живота и новото начало.

Всеки от нас усеща бъдещето със сладкия вкус на надеждата, но и с горчивия –  на неизвестността. Сладко и горчиво вървят ръка за ръка.

Затова не унивайте от това, че нещо приключва, а отпразнувайте светостта на НАДЕЖДАТА и онова УТРЕ, което ще ви донесе най-доброто. Точно за вас. Онова, от което имате нужда, за да откриете своя Аз. Истински. Автентичен. Окрилен от божествената усмивка.

               


екатеринаАвтор: Екатерина Кьосева