ЕЗОТЕРИКА Екатерина Кьосева

5 отличителни качества на всяка съвременна вещица

Какво е една приказка без образа на вещица или магьосник? Е, със сигурност няма да е същото без щипка магия, нали? Е, в приказните сюжети образът на вещицата е представен доста негативно и сюрреалистично.

Трябва да подчертаем обаче, че тя е опитвала да живее изолирано и извън установеното статукво, стремяла се е да бъде себе си, отказвала е да се подчини и предаде, владеела е женската си енергия и не се е колебаела да я използва, за да матерализира желанията си.

В приказките и филмите вещиците често се представят по три начина: те практикуват магически ритуали или заклинания; те имат духовна връзка и инструмент за гадания, например махало, глобус или таро; те могат да промнят реалността и да вменяват качества и способности у другите.

Заради тези свои нетрадиционни и магични способности, но най-вече заради страха, който те са пораждали в т.н. „нормално“ общество, те са били очерняни, изгаряни на клада, избивани. 

Какво обаче означава да бъдеш вещица днес? Е, съвременното магьосничество не включва сключване на сделки с нечисти сили, сатанински ритуали и т.н. Напротив.

Ще видите съвременната вещица да посещава студио за йога, да прави медитация, да пали свещи, да пречиства пространствата с тамян и градински чай, да използва кристали, да анализира сънищата си, да танцуват да прави ритуали за усилване на женската си сила.

YogaWITCH

„Аз съм малко вещица!“

Шаде

Говорим си за модерни вещици от една страна, за да отдаем почит към смелостта на добрите вещици преди нас. Тези, които са мислели различно и са дръзвали да не вървят по отъпкания колективен път. От друга страна как по-добре да наречем жена, която притежава своята собствена сила?

„Аз вярвам в духове. Видях призрак в къщата на майка ми. Току-що се бях събудила и „го“видях. Нямаше форма, просто летеше из стаята.“

Шаде

Вещица е всяка жена, която…

YogaWITCH

… познава своята вътрешна мъдрост

Всяка съвременна вещица се ръководи в своите действия от вътрешната си мъдрост или интуицията си. Естествено тя вярва, че ще получи най-добрите напътствия от нея и когато чуе тихото й гласче, се вслушва. Защото се доверява и знае, че ако следва собствения си глас, няма как да тръгне в грешната посока.

…е свързана със своята сянка

Освен това съвременната вещица опознава себе си постоянно и е свързана със своята сянка. Или с всичко онова, което повечето от нас образно казано „смитат под килима“. За съвременната вещица сянката е източник на сила, който тя не се страхува да използва.

„Искам на гроба ми да пише: „Ако искате, можете да потанцувате тук“.

Шаде
… живее съобразно циклите в природата

Знаете ли в коя фаза е луната днес? Е, съвремнните вещици са наясно както с това, така и с енергийните колапси, които се случват непрестанно. Няма да се учудим ако тя ви говори за астрология, езотерика, духове и ритуали, които изглеждат сякаш от отвъдното. Е, жаждата на съвременните вещици да се потапят в мистерията на непознатото е непресъхваща. Както и енергията им.

Worship

… материализира собствената си реалност

 Съвременната вещица използва силата на Вселената и ума си за привличане на изобилие, любов и материализиране на мечтите си. Тук става въпрос за съвместимост с природните ресурси на Земята и използването им за мистично утоляване на духовната жажда.

… лекува себе си и другите

И най-важното, съвременната вещица може и да познава огромната сила, която се крие в крехкото й тяло, но тя я използва, за да лекува, а не да разрушава. Тя намира начин да внесе светлина и осъзнатост в дебрите, които имат нужда. Независимо дали ще запали свещ или ще запали надежда, тя никога не забравя своята мисия!


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др.

Снимка на корицата: Julia Trotti

Leave a Reply