Екатерина Кьосева Йога

5 асани, с които да подготвим тялото си за чакрасана (колело)

Безспорно чакрасана (chakrasana) е една от най-красивите йога асани. Свами Шивананда казва за нея: „Който практикува тази асана владее съвършено тялото си.“ „Чакрасана“ идва от санскритските думи „чакра“ и „асана“ и показва, че асаната стимулира всички чакри и в следствие на това води до жизненост, виталност и повишена енергия.

Позата се нарича още Urdva Dhanurasana, а на български ще я срещнем като поза „Колело“ или „Мост“. Това е една от най-динамичните пози, свързани с огъване назад. Тя изисква не само гъвкавост в гръбначния стълб и раменете, но много сила в гръбните мускули, краката и ръцете.

Преди да се заемем с изпълнението й трябва да имаме известен опит в йога и да сме развили нужното количество гъвкавост, сила и издръжливост в тялото си.

Подобно на всички други асани и чакрасана има физически, но и емоционални ползи. Тя влияе на нашето тяло като заздравява гърба, краката, ръцете, бедрата и китките. Позата също така увеличава жизнената ни сила, култивира в нас радост, смелост и безстрашие, и ни помага с лекота да се справяме с предизвикателствата на живота.

корица

Преди да се заемем с изпълнението на тази сложна йога асана е добре да загреем тялото си и да го подготвим старателно. Важно е да я практикуваме на само тогава, когато стомаха и червата са празни. Най-добре е да се практикува рано сутрин преди закуска или късно вечер, но на празен стомах.

За да подготвим тялото си за изпълнение на тази красива и предизвикателна асана ви предлагаме да го подготвите със следните по-леки и загряващи асани. Добре е да ги практикуваме редовно поне половин година преди да се заемем с чакрасана. Добре е те също така да предшестват всяко по-силно огъване назад.

Бхуджангасана

Bikram's Cobra Pose

Легнете на пода с лице надолу. Обтегнете краката, дръжте ходилата събрани. Поддържайте коленете стегнати, а пръстите на краката-изпънати назад.Положете дланите отстрани на гръдния кош. Вдишайте и натиснете длани здраво върху пода.

Вдишайте и повдигнете  тялото от трупа  нагоре, докато  срамната кост е в контакт с пода и стойте в това положение, като тежестта на тялото пада върху краката и дланите. Свийте ануса и седалището и стегнете бедрата.

Задръжте в позата около 20-30 секунди. Издишайте, свийте лакти  и отпуснете тялото върху пода. Повторете  два три пъти и след това отпочинете.


Дханурасана

Dhanurasana

Легнете на пода по корем, отпуснете глава на пода и хванете глезените с ръце. Вариант, който много обичам е да хвана стъпалата точно под пръстите. 

Вдишайте и с издишване издърпайте глезените назад и нагоре. Не позволявайте на коленете да се раздалечават. Може леко да придърпате коленете едно към друго. Активирайте мускулите на гърба, повдигнете брадичката и погледнете леко нагоре.

Останете 3 вдишвания. Ако се чувствате комфортно затворете очи и насочете вниманието си към третото око (междувеждието).


Матсясана

Matsyasana (fish pose : )

Лягаме  на пода по гръб с ръце под седалището. Вдишваме и като лактите натискат пода за опора  гърдите се повдигат нагоре, а главата назад така, че тя да е естествено продължение на гръбначния стълб.

При заемане на крайно положение издишваме. Продължаваме  с равномерно дишане. При отпускане на позата, първо  вдишваме и при издишване  отпускаме бавно. Концентрацията е в щитовидната жлеза. Позата стимулира дейността на хипофизната и щитовидната   жлеза.


Матсясана: пасивен вариант с блокчета

Fish Pose Vinyasa Yoga School Rishikesh

Лягаме по гръб и поставяме едно йога блокче на най-ниската или средна височина точно под лопатките. Другото блокче на същата височина като първото поставяме под главата като възглавничка. Настаняваме се комфортно и отпускаме краката напред, а ръцете са отстрани на тялото.

Добре е да правим този вариант, когато се чувстваме уморени и искаме да освободим напрежението от гръбначния стълб. Позата е добре да се прави в началото на йога практика, чиято цел е да се стигне в чакрасана.

Тя ще освободи напрежението от мускулите на гърба и ще отпусне прешлените, за да можете след това с нова сила и осъзнатост да влезете в по-сложните огъвания назад.


Сету банхда сарвангасана   

Bridge

Сету банда сарвангасана представлява изпълнението на улекотеният вариант на чакрасана или т.н. раменен мост. Освен че натоварва цялото ни тяло, тази поза  ни позволява да се отпуснем и да успокоим дишането си.

Смята се за една от най-ефективните асани срещу хроничната болка в гърба. Оказва уникален ефект при физическа и психическа преумора. Тази йога поза не се препоръчва при наранявания в областта на врата.

Задръжте позата поне за една минута. С правилния натиск в областта на врата, нашата щитовидна жлеза ще бъде стимулирана.


Автор: Екатерина Кьосеваекатерина

Екатерина е психолог, йога преподавател и главен редактор на SHREYA.BG. Тя е автор на редица статии в областта на взаимоотношенията, личностното израстване и здравето в различни онлайн медии като frida.bg, palatka.bg и др. 

Leave a Reply